A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gyógynövények kézikönyve

Gyógyító ínyencségek

2013-10-02 | Tóth Adrienn


A nyári meleget követő egyre hűvösebb, őszi idő sok esetben kedvez a megfázások és az ehhez kapcsolódó betegségek kialakulásának. Azt pedig egy művelt borfogyasztó már csak a természetű borkészítés híveinek köszönhetően is tudja, hogy a szervezet megerősítésének és gyógyításának eszközeit nem kizárólag a gyógyszerek és a vegyszerek jelentik, hanem a természetes anyagokból készített kivonatok, preparátumok, főzetek. Az Alexandra Kiadó által megjelentetett Gyógynövények kézikönyvéből pedig nemcsak azok előfordulásáról és gyógyhatásáról tájékozódhatunk, hanem alkalmazásukról is.


Miután a kötet elején néhány oldalon keresztül végigkövethetjük, hogy miként volt folyamatosan része az emberiség életének a gyógynövények ismerete és alkalmazása, gyakorlatias információk következnek a gyógyfüvek gyűjtéséről, valamint a kereskedelemben kapható alternatíváikról és a belőlük nyert készítményekből.

E mindössze néhány oldalt elfoglaló bevezető után latin nevek szerinti sorba rendezve majd’ kétszázötven oldalon mutatja be a növényeket leírással, nagyméretű fényképpel, valamint egészségügyi és gasztronómiai felhasználásról szóló tippekkel kísérve.

A kötetet végiglapozva, beleolvasva például sokkal többet tudhatunk meg arról, hogy miért érdemes konyhánkban minél aktívabban használni a vöröshagymát, a fokhagymát vagy éppen a medvehagymát. Tájékozódhatunk arról, hogy a zeller jó az idegesség ellen, a torma felső légúti hurut esetén, a tárkony az emésztés serkentése érdekében, a spárga pedig csillapítja a bőrhibákat.

A könyv az általános információkon túl alkalmanként konkrét, könnyen elkészíthető recepteket is tartalmaz. Ez például az édesköményre is igaz, amelyet vajban pirítva halak mellé ajánl köretként. Ha ugyanilyen módon elkészített, visszafogottan fűszerezett halfilét tálalunk hozzá, mindjárt bonthatunk is egy palack üde, könnyed fehérbort, például:

Mos Cato Gyöngyözőbor 2012

Szászi Pince

Rögtön tisztán, határozottan ugranak elő az illat virágos, mustos, finoman gyömbéres jegyei. A korty könnyed és gyors, hamar adja magát, és nem is marad sokáig, ha tovább akarjuk élvezni, újra bele kell kóstolni. Üdítő hatást gyakorolnak fogyasztójára könnyed szerkezeti elemei: légies teste, alacsony alkoholtartalma, szénsavbuborékai. Savkaraktere lágy tónusú. A korty aromatikájában az illatos fajták fűszeres, gyógynövényes zamatai nyernek teret. Tovább 

vagy

Egyből Kettő 2012

Anonym Pince

A bor illata virágos jegyekkel indít, amelyek kezdeti intenzitása idővel szelídül, és mellettük őszibarack tűnik fel. A kortyot a teltség, kerekség határozza meg, amely enyhe alkoholédesség formájában is megjelenik a kompozícióban. Ezek mellett markáns savak, citrusos és zöld fűszeres ízek vonulnak el. A bor kettősségét szikár lendülete és a lecsengésben nyelvünkön maradó teltsége, tüzessége alakítja ki. Tovább 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!