A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jó burgundi - bankrablás nélkül

Burgundiai anziksz 3.

2013-10-04 | Sánta Zoltán


Jó burgundi - bankrablás nélkül

Majd 1500 km távolságból Burgundia egységes borvidéknek tűnhet, s nem is a legnagyobbak közül való. Languedoc-Roussillon több mint 200 ezer hektár, Bordeaux 120 ezer, s mondjuk Rioja és Chianti egyenként 70 ezer hektárt tesznek ki. Így Burgundia a maga kb. 28 ezer hektárjával eltörpül, még ha az egyik leghíresebb is.


Persze, én is tudom, hogy bizonyos szempontból (de csak bizonyos szempontból!) Beaujolais is ide tartozik, s akkor már más a leányzó fekvése. Természetesen megtanultuk, hogy e borvidék a Chablis, a Côte d’Or (Côte de Nuits és Côte de Beaune), a Côte Chalonnaise és a Mâconnais körzetekből áll, de amikor Dijonban vagy Beaune-ban jár-kel az ember, az az érzése, hogy Burgundiát csak a Côte d’Or jelenti.

A mindenütt – jó pénzért – fellelhető ültetvénytérképek, képeslapok, kiadványok mind-mind ezt sugallják. Töprengtem ennek okán, aztán a fejemhez kaptam: hát persze! A francia köz- és államigazgatást kell e mögött keresnünk: Dijon ma NEM Burgundia fővárosa (azaz, hogy az is…), hanem Côte d’Or megye székhelye. Chablis azonban Yonne megyében, a Côte Chalonnaise és a Mâconnais pedig már Saône-et-Loire megyében található (Beaujolais meg már Rhône), azaz „nem létezik”… Nyilván a tudományosabb igényű kiadványok túllépnek ezen a szemléleten, de jó, ha ezzel számot vetünk.

S ha már itt tartunk: senki se lepődjön meg azon, hogy az alsóbbrendű utak számozása egyik pillanatról, akarom mondani kilométerről a másikra megváltozik. Igen, igen! Átléptünk egy megyehatárt! Apropó, utak! A németországi és ausztriai keskeny, de ápolt kis utakhoz szokott utazó igencsak elcsodálkozhat, hogy Burgundia meglehetősen kacskaringós, emelkedőkkel, kisebb erdőkkel sűrűn tarkított, s itt-ott csak a GPS által ismertnek vélt útjain se padka, se az út szélét jelző, fényvisszaverővel felszerelt oszlopok nincsenek, s ezen utak állapota igencsak hagy kívánnivalót maga után.

Kellett nekem a városoktól 25 km-re szállást választanom, mondhatná valaki. A táj ennek ellenére lélegzetelállító, s ahol nem igen sűrűn ültetett szőlőtőkéket látunk, ott gyümölcsfák, gabona és Charolais tehéncsordák mindenhol.

Aki boros tanulmányokat folytatott, és tanult Burgundiáról, csak az ötcsillagos neveket emlegeti, pedig érdemes nyitott szemmel és füllel járni. Nem csak a Domaine de la Romanée Conti tud bort készíteni. Szállodánk tulajdonosai az általam emlegetett birtoknevek (és árak) hallatán csak mosolyogtak: nekik eszük ágában sincs (és becsületes munkával nem is igen tehetik meg) e pincészetektől vásárolni.

A náluk kapható borok azonban egytől-egyig nagyon jól ihatók, és áruk töredéke az akár itthon is fellelhető, és nem is a csúcsot képviselő boroknak. Kérni sem kellett, kaptunk egy listát az általuk kedvelt termelőkről. Vásárláskor bankot sem kellett rabolnunk. Jó „iránytű”, azaz információ, ajánlás, elképzelés és ízlés nélkül azonban elveszettek vagyunk, hiszen itt minden talpalatnyi hely szőlővel van beültetve.

Jó burgundi - bankrablás nélkül

Tisztában kell lennünk az egyes körzetek, alkörzetek jellegzetességeivel, az uralkodó borstílusokkal. A borhoz értő helyieknek evidens ugyan, hogy melyik „appelláció” fehér- vagy vörösboros, illetve mindkettő, s tudják, hogy mit várhatnak egy Montagny-tól vagy egy Mercurey-től, milyen különbség van (lehet) egy Bourgogne, egy premier vagy egy grand cru között (az áron túl), mindenki tájékozott a körzetek évjárati sajátosságait illetően, de valós eredményt csak az adott termelő borainak ismerete adhat.

A nagyobb pincészetek kóstolóhelyiséggel, személyzettel várják a látogatót, a kistermelők is nyitottak, de mindenképpen időpontot kell egyeztetni. A kóstolás természetesen ingyen van… Illik azonban valamennyit vásárolni, bár nem kötelező. Kóstoljuk meg több bisztróban, étteremben a ház borát, s kérjünk kóstolási mennyiséget a szortimentből, s ha tetszik, érdeklődjünk a termelőről.

Ezek a borok hozzánk egészen biztosan nem jutnak el, hiszen általában csak a nagyobb négociant-ok termékeivel találkozhatunk a magyar üzletekben. A La Revue du Vin de France évente kiadott „borkalauza” 7500 bor kóstolása alapján áll össze, az is jó támpont lehet. Az októberi számban olvashatunk Burgundia rejtett kincseiről például, s itt már 7 euróért 14-15 pontos borokat találhatunk a 20 pontos rendszerben, 18 euró körül pedig akár 17 pontos borokat is. Nem a Kunságról vagy Neszmélyről van szó, Burgundiáról!

És még valami: egyértelmű a pinot noir és a chardonnay primátusa, de ne legyintsünk az aligotéra például. Néha metszők a savai, de nagyon szép borokkal is találkozhatunk, és persze – éppen a fenti tulajdonsága miatt – ez az alapanyaga a jól ismert „kir”-nek, ha az nem „királyi” (a kir royal pezsgővel készül, mint tudjuk).

Amikor el első fotókat megosztottam a Facebookon, a Burgundiát közelről nem ismerők csodálkoztak, hogy milyen alacsonyak is a tőkék, a támrendszer. Bizony, hektáronként 8-12 ezer tőke (így 80 cm x 80 cm-es térállás!), egyes Guyot metszés, a fürtzóna úgy 40 centire a talajtól. A szőlő alig 120 cm magas. Nem az én derekamnak való, de – úgy látszik – másokénak sem, hiszen a leghíresebb parcellákat leszámítva egy vagy két sort átívelő traktorok (tracteur enjambeur) végzik a munka dandárját. Éppen a lombokat kezelték a szőlőkben ott jártunkkor, s nem csak a tetejezés hárult a gépre. A munkások csak az utánigazítást végezték.

Jó burgundi - bankrablás nélkül

Mâcon városának környéke bár történelmi emlékekben gazdag (Cluny, Cormatin, Tournus), boros szempontból le szokták sajnálni. Kár, mert innen csak pár kilométerre található a Puilly-Fuissé appellációt jelentő öt település, megannyi izgalmas, szép, telt chardonnay-val és világ egyik természeti csodájával a La Roche de Solutrével. Ez a hatalmas szikla és hegyvonaulat a kereklevelűnek nemcsak sajátos talajt, de jó mezoklímát és kitettséget is jelent. Este hét táján érkeztem Pouilly falucskába (a vinotéka még épp nyitva volt), s pár kilométerrel arrébb a szikla a naplementét megelőző fényárban fürdött. Egészen magával ragadó látvány. Lehet, hogy nem grand cru, de a látvány simán lepipálja Vosne-Romanée-t.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!