A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Készítsünk pálinkát otthon!

Könyvből a segítség

2011-03-13 | Vizi Csenge


Tankönyv a pálinkafőzésről. Ez az egy mondat tökéletesen összefoglalja mindazt, amit Békési Zoltán és Csarnai Erzsébet Házi pálinkafőzés című kötetéről tudni kell. Azonban ez egyben kevés is lenne egy könyvajánlóhoz, amelyben szeretnénk felkelteni a leendő olvasók figyelmét egy új kötetre, amely a Mezőgazda Kiadó jóvoltából néhány hónappal ezelőtt jelent meg.


 

Nehéz lenne azt mondani a két szakember által körültekintően megírt könyvre, hogy egy könnyed, nyári olvasmány, azonban annál jobban illik rá a precízség, a részletesség és az alaposság. A kisméretű műből bármit megtudhatunk, amely hungarikumunk, a pálinka előállítására vonatkozik. Gyakorlatilag mindenre kitérnek a szerzők, legyünk házi pálinkafőzők vagy bérfőzetők, biztosan megtaláljuk a ránk vonatkozó sorokat.

Onnantól kezdve, hogy kinyitjuk a Házi pálinkafőzés címet viselő könyvet, a szakma iránti elkötelezettség árad ránk a sorokból, és látható, hogy a szerzők értenek ahhoz, amiről írnak. Ezért is tökéletesen használható tankönyvként akár oktatók számára is, vagy csak házi olvasmányként pálinkakészítőknek, a téma iránt érdeklődőknek.

Lapozgatása közben akár még kedvet is kaphatunk a pálinkafőzés elsajátításához. És ráadásul aggódnunk sem kell, ha beleszeretünk e szakmába, hiszen a sorok között a különböző technológiáktól kezdve, a felhasználható gyümölcsökön keresztül, egészen a törvényi szabályozásig minden segíti az utunkat.

Ha mondjuk a kertünk végében sok gesztenye terem, akkor felcsapva a kötetet, a 36. oldalon, máris olyan információkkal gazdagodunk, minthogy ebben a termésben igen sok keményítő, cukor és ásványi anyag van, majd számos felhasználási lehetőséget tár elénk Békési Zoltán, amelyekből természetesen a pálinka készítésére vonatkozó instrukciók viszik a prímet: a szelídgesztenye magas cukortartalma miatt tökéletesen használható főzésre. Azt is megtudhatjuk, hogy 100 kg gesztenyecefréből 8-12 liter, 50% V/V alkoholfokú pálinka készíthető. Ráadásként pedig a cefrézés előkészítéséhez is kapunk instrukciókat, így a pálinka készítése során a rontás eshetősége minimálisra csökkenthető.

A főzés első mozzanatától az utolsóig rendelkezésünkre állnak az információk, sőt, még segítenek nekünk abban is a szerzők, hogy milyen eszközökkel ellenőrizhetjük a nedű készítése során annak egyes paramétereit, így a szárazanyag-tartalmat és a pH-t, vagy éppen az alkoholfokot. A higiéniára vonatkozóan is figyelmeztetést kapunk, messzemenőkig részletesen leírva, mi az, amire figyeljünk üzemünk környezetében vagy épp a gyümölcsök, törköly esetén. Valószínűleg a fele eszünkbe se jutott volna, amennyiben nem vagyunk szakemberek…

Tanulmányunkat és munkánkat frappánsan összerakott táblázatok könnyítik meg, amelyek még az erjedés során fellépő hibák javítására is kitérnek. Ahhoz, hogy ne a vásárláskor eszméljünk rá, azt sem tudjuk, mi a sisak vagy a Pistorius-féle tányér, esetleg a deflegmátor, szintén érdemes olvasgatni a könyv pálinka főzéséről szóló fejezetét.

Izgalmas fejezetek követik a főzés eszközeit, így például megtudhatjuk, mi az az etil-karbamát vagy az akrolein. Majd egy egész fejezet foglalkozik a biopálinkával, aminek létrejöttének előfeltétele az, hogy a gyümölcs is bio legyen, a felhasznált élesztők és enzimek nem lehetnek GMO-k, vagyis genetikailag manipulált szervezetek vagy származékaik.

Végül a kötet a legfontosabb jogszabályi előírásokkal, jövedéki szabályokkal zárul, amelyek átrágása nélkül nem is érdemes pálinkafőzésre adni a fejünket. Ezt a hasznos kis kötetet forgassuk bátran, bármikor, ha kedvünk támad a pálinka világában elmélyedni!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!