A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kína, India, Thaiföld az asztalunkon

Ázsia ízei

2012-12-11 | Tóth Adrienn


Az elmúlt két évtizedben valószínűleg a mediterrán konyha gyakorolta az egyik legerősebb hatást étkezéseinkre, már ha azokat a fogásokat vesszük figyelembe, amelyeket saját konyhánkban készítettünk el. Ázsia ízei is jó ideje velünk vannak már, de talán még mindig inkább éttermi étkezéseink esetében jelentősebb a szerepük. Pedig elkészítésük a legtöbb esetben egyáltalán nem bonyolult. Persze tagadhatatlan, hogy egyszer be kell szerezni néhány speciális fűszert, szójaszószt, és nem árt otthon a friss gyömbér sem, de ha rászántuk magunkat erre, egy új világ nyílhat meg számunkra!


 

Az Art Nouveau Kiadó „Ázsia ízei” című kötete három olyan ország kulináris ötleteiből szemezget, amelyek talán a legkönnyebben reprodukálhatók a világ más részein is. Kína, India és Thaiföld a hazái annak a száz illusztrált receptnek, amelyek a szakácskönyvben megtalálhatóak.

Mára remélhetőleg közhelynek számít, hogy Kína gasztronómiai kultúrájának sokszínűségét csak igen kis mértékben tükrözi a Magyarországon működő kínai éttermek többsége. Az óriási ország az égtájak mentén négy főbb részre osztható, és az adott táj klímájának és lehetőségeinek megfelelő alapanyagok jellemzőek rájuk. Kínai receptekkel kísérletezve előbb-utóbb elsajátítjuk majd a dobva-rázva sütés tudományát, és elmerülhetünk a különböző ízvilágok egymáshoz való viszonyának tanulmányozásában, például az édes-savanyú párosításán keresztül.

Bár az indiai gasztronómia kapcsán a hazai konyhák talán leginkább a hihetetlenül gazdag és változatos zöldségételekből profitálhatnának, ez nem jelenti, hogy ne lennének remek receptjeik csirke- vagy bárányhúsból. Az ebből az országból származó recepteket próbálgatva pedig szakácstudományunk egy tekintetben várhatóan mindenképpen előre lép, amikor rájövünk, hogy nem egyfajta csípősség létezik a világon, és jelentős gyakorlat és figyelem szükséges a számtalan, izgalmas fűszer tudatos kiválasztásához.

A thai receptek hordozzák a legnagyobb kuriozitást, és bár itt is széles az alapanyag-kínálat, ezek között különösen gyakran fordulnak elő halételek, amelyet a tengerek és vizek lakóinak kedvelői bizonyára szívesen hallanak. Az autentikus thai étkezés érdekessége, hogy minden tál közös, így a többféle ételt körbeadva mindenki megízlelheti valamennyit.

Az ázsiai ételekhez közismerten nehéz borokat ajánlani. Erősebb, fűszeresebb példái valószínűleg mindent bort elnyomnak maguk mellett. Ez persze nem véletlen, hiszen ezek a konyhák úgy alakultak ki, hogy nem fejlődött mellettük borkultúra, amihez alkalmazkodniuk kellett volna. Rendelkezésre álltak azonban gazdag, intenzív fűszerek, amelyek felhasználását művészi szintre emelték szakácsaik.

Tény ugyanakkor, hogy nem túl intenzív aromatikájú, csak enyhén pikáns ételek mellett jól működhetnek az illatos, fehér fajták száraz, félszáraz vagy akár édesebb borai. Ha egyszer rászántuk magunkat, hogy a főzés során kísérletezzünk, ne tagadjuk meg magunktól ezt a felfedezőutat a borválasztás terén sem. Most jöjjön három általunk összeállított duó.

Vegetáriánus tavaszi tekercs azaz sou choi cheun gyun (Kína)

Kína, India, Thaiföld az asztalunkon

Törley Fortuna

Törley Pezsgőpincészet

Ahogy a pohárba szagolunk, a pezsgő gyömbéres, szőlős, muskotályos, licsis illata betölti az orrunkat. A korty is kifejezetten aromatikus, amely érzetet csak fokozzák az erőteljes, krémes habzású buborékok. A nyelvünknek így olyan érzése van, mintha egy gyümölcsös és virágos jegyektől gazdag, édes habfürdőben pihenne. Tovább

Karfiol, padlizsán és ceruzabab korma azaz sabzi ka korma (India)

Kína, India, Thaiföld az asztalunkon

Tokaji Kövérszőlő Késői Szüret 2009

Hímesudvar

A bor illata sárgadinnyére, papajára, tökmagra, virágokra, mézre emlékeztet. Kóstoláskor visszafogottabban jelennek meg a korábban felsorolt ízek, inkább a markáns savak és a citrusok jelenlététől lesz zamatos a korty; a grépfrút, a zöld dió és a mineralitás pedig egy kellemesen kesernyés vonallal egészíti ki az összképet. A test könnyed, szinte légiesnek hat. Készítsünk hozzá sárgabarackkal töltött túrógombócot vagy amerikai stílusú túrótortát! Tovább

Kacsasült színes paprikasalátával azaz ped kub phrik thai (Thaiföld)

Kína, India, Thaiföld az asztalunkon

Pannonhalmi Haustus vörös 2010

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Meggy, áfonya, szeder, avar és édes hangulatú fűszeresség köszönti az orrunkat. Kóstoláskor érezzük, hogy a test a könnyebb súlycsoportba sorolható, ugyanakkor gyümölcsös ízeiben súlyosabb jegyeket hordoz a bor. A tannin belesimul a kortyba, és a savak sem ugranak ki, de rusztikussá teszik az összképet. A lecsengésben az alkoholérzet melegít, amelyet rajta kívül a fűszeres ízek határoznak meg. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!