A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Királyudvar Úrágya 2000 - Szepsy interjú

Furmintlegendák 3. rész

2013-02-13 | Tóth Adrienn


Királyudvar Úrágya 2000 - Szepsy interjú

A kezdetek óta nem volt koncepció, hogy a furmintlegendák között sorrendet állítsunk fel, tény azonban, hogy volt egy bor, amely a szavazatok tekintetében messze megelőzte vetélytársait, mégpedig a Királyudvar Úrágya 2000. Ennek a bornak olyan nagy a jelentősége Tokaj modern kori bortörténetében, hogy igyekszünk minél több figyelmet szentelni neki, ma Szepsy Istvánnal készített beszélgetésünket adjuk közre, de hamarosan folytatjuk Demeter Zoltánnal.


A tokaji nagy száraz borok történetét a 2000-es Úrágyától szoktuk számolni. Mi volt a kezdet előzménye?

Az Úrágya 2000 létrejöttének érdekessége az, hogy e dűlő termését mi tulajdonképpen nem is száraz bornak szántuk. Bár magával a műfajjal elméletben próbálkoztunk, de annak alapanyagát a Lapisból vártuk, ennek termésével azonban sem 1999-ben, sem 2000-ben nem voltunk elégedettek. Túl későn zajlott le a szüret, a szőlőfürtök ezért részben botritizálódni kezdtek. A maradék cukor önmagában nem jelentett volna problémát, mert ennek jelenléte alapvető koncepció volt a tulajdonos részéről, a terméssel mégsem voltunk elégedettek.

Ha nem száraz furmintnak, akkor minek szánták az Úrágya termését?

Alapborként akartuk felhasználni az aszúkészítés során. A szőlő a Szepsy-birtokhoz tartozott, de mivel jelentős mennyiség állt belőle rendelkezésre – majd’ négy hektáros az ültetvényünk –, úgy gondoltuk, hogy mind a Szepsy, mind a Királyudvar aszúi esetében szükség lesz rá. Mivel azonban kevés volt az aszúszem, nem kellett a teljes mennyiség.

Milyen volt az évjárat?

2000 egy száraz év volt, a szüretre későn, novemberben került sor. Az Úrágyán az ültetvény jó vízelvezetésű, mert a gerincen helyezkedik el, délkelet-dél-délnyugati hajlásban. A dűlő fekvése adta ebben az évben ezt az egyedi végeredményt: egy szerencsés dűlőhajlatban fejlődött a szőlő, amely lehetővé tette, hogy még novemberi szürettel se szálljon el a cukorfok.

Pont ezért megismételhetetlen ez a bor: nem száraz bornak szántuk, nem annak megfelelően műveltük, néhány gramm maradék cukor jelenléte mellett hivatalosan mégis az lett belőle. Ott, akkor ez sikerült, de ha azóta száraz bort akarunk készíteni, már nem így állunk hozzá, mert ez óriási kockázatot jelentene. A száraz bornak szánt alapanyagot másként termeljük, mert az évek többségében megvan a veszélye, hogy túl magasra szökne az alkohol.

Királyudvar Úrágya 2000 - Szepsy interjú

Mekkora mennyiség készült ebből a borból?

A 2000-es Úrágya Furmint egy 3-4000-es palackszámot jelentett, mindössze egy kis présnyi szőlőt használtunk fel hozzá, spontán, hordóban erjedt, és abban is érett hét hónapig a bor.

Mi a jelentősége a 2000-es Úrágyának?

A bort 2001 nyarán palackoztuk, elképezetően magas cukormentes extrakttal és jelentős alkoholtartalommal bírt. Bevallom, kezdetben nem tartottam különlegesnek, azért került önállóan letöltésre, mert – mint mondtam – nem kellett aszúalapbornak. A palackban azonban különleges fejlődésnek indult: emlékszem, 2003 elején tűnt fel igazi szépsége: vastagsága mindig is megvolt, de elképesztő aromavilága csak idővel fejlődött ki. Ekkorra azonban valami olyat adott, amivel korábban nem találkoztam, és arra indított, hogy az édes borok mellett komolyan foglalkozni kezdjek a száraz borokkal.

E bor létrejötte tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, azóta tudatos munka folyik a száraz borok készítésekor. Fontos kihangsúlyozni, ez nem azért van így, mert nem tartjuk elég jónak ezt a bort, inkább mert nem tartjuk megismételhetőnek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!