A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Majorság borral és konyhakerttel

Légli Ottó válaszolt 2. rész

2013-01-29 | Tóth Adrienn


A Légli Ottóval tegnap elkezdett beszélgetésünkben a pincészet által kiemelt szőlőfajtákról és az ezekhez párosuló termőhelyekről ejtettünk szót. Ma a Légli-kedvelők számára eddig kevésbé ismert vizekre evezünk, hiszen egy klasszikus pezsgőről és egy most épülő majorság terveiről szólunk.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Nem egyes, hanem többes számban beszélsz. Hogy zajlik a pincészeten belül a munkamegosztás?

A belső hármas édesapámból, Boglárkából, a feleségemből és belőlem áll. A birtokvitel kérdéséről hárman döntünk. A hármas szám azonban nemcsak a létszám miatt fontos, sok mindent jelképez a birtokon, például a borainkat is.

A Légli Blanc jelenti az alapot, amely rajnai rizling kiegészítéssel olaszrizling bázisú. Ezzel egy szinten van a Légli 333 és a Légli Rosé is. A Lugas még keresi a helyét, 2008-ban készítettük először, most a 2009-es évjárat van belőle forgalomban. Ez után következik a harmadik szint: a Landord és a Chardonnay. A dűlős borainkat én külön csoportba sorolom: a Banyászó Olaszrizlinget, a Gesztenyés Rajnai Rizlinget, és a 2010-es Légli János-hegyi Sauvignon Blanc-t.

A portfólió szempontjából akadnak újdonságok?

Egy buborékos történetet indítottunk el tavaly. És bár még az út elején járunk, jó eredményekre számítok, mert nagyon elszántak vagyunk, és úgy vélem, a táj is biztosítani tudja e bortípus alapanyagát. A klasszikus pezsgőkészítési módszernek megfelelően dolgoztunk, a seprőn tartás eddig 18 hónapig tartott, az első részletet ugyanis ekkor degorzsáltuk, jelentős hányadát azonban szeretnénk még minimum 4 évig érlelni, seprőn tartani.

Majorság borral és konyhakerttel

Milyen a számodra az ideális pezsgőalapbor?

Szerintem pezsgő nem készülhet éretlen szőlőből, de persze mást jelent itt az érettség, mint a hagyományos, csendes boroknál. A 2009-es tétel tulajdonképpen egy erőpróba, mert tisztában vagyok vele, ha ezt a jövőben komolyan akarjuk venni, külön pezsgőnek való ültetvényt kell kialakítanunk. Fontos tisztázni: nem attól lesz jó a pezsgőnek szánt szőlő, hogy egyszerűen korábban szedjük, más ültetvényszerkezetre és művelésmódra van szükség az esetében.

Persze a szüreti időpont meghatározása is kényes kérdés. El kell csípni azt a pontot, amikor az alkoholszint még megfelelő: ha például a végső érték 12,5% felett van, szerintem az már sok. A 2009-es rizlingünk alkoholfoka 12% volt, pont alatta maradtunk a szintnek.

Ha újra pezsgő készítése mellett döntesz, meghagyod ezeket a szőlőfajtaarányokat?

Ebben a kérdésben még nem hozható végleges döntés, de az biztos, hogy a rizlingvonalat erősíteni szeretném, és az is valószínű, hogy nem fogok teljesen elmenni a champagne-i fajták irányába.

Mi a célod a pezsgőkészítéssel?

Azt gondolom, hogy hozzáad a borvidék gazdagságához. Mivel azonban számunkra újdonság, a minősítéséhez óvatosan állnék. A borvidékünket vizsgálva azt szokták mondani, hogy a borászok itt több műfajban is magas színvonalat képviselnek, míg például Garamvári Vencelt elsősorban a pezsgővel kapcsoljuk össze, addig a Konyári családot a vörösborokkal, minket pedig a fehérekkel.

A teljes borvidéket szemlélve ugyanakkor nem átlagos ez a fajta tudatosság, hiszen ha belegondolunk, a Balatonboglári borvidék termésének 70-75% még mindig szőlőként kerül értékesítésre.

A Légli név és borok ezzel szemben évek óta stabil pontot jelentenek a hazai borász palettán. Egy ilyen helyzetben merre lehet továbblépni?

2008-ban Boglárka ötlete alapján gondoltunk egy merészet, és úgy döntöttünk, felélesztünk egy volt grófi majorságot, amit ketten viszünk majd, és szeretnénk a mai kornak megfelelő tartalommal megtölteni.

Majorság borral és konyhakerttel

Hol tart most a folyamat?

Tavaly adtunk át ott egy komplett, új borászatot; hosszú távon itt készítjük majd a borainkat. Egy más minőségű kapcsolatot szeretnénk kialakítani a borbarátokkal, érdeklődőkkel: olyat, amely eltér a klasszikus vendéglátástól.

Persze a vezérgondolat továbbra is borhangsúlyos marad. A majorsági létben azonban minél inkább az önellátásra törekszünk majd, konyhakerttel, fűszerkerttel, baromfiudvarral. Ez nagy kihívást jelent, de én örülök annak, hogy ennyi idő után meg tudunk újulni, ki tudunk teljesedni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!