A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindig is hitt az Ördögárokban

Günzer Tamást látogattuk meg 1. rész

2011-12-14 | Tóth Adrienn


Ha a Villányi borvidék felé vesszük utunkat - márpedig valószínűleg több borfogyasztó választja magának célpontjául ezt a borvidéket, mint bármelyik másikat -, nem érdemes kizárólag a már ismert nevekhez ragaszkodni. Az érdeklődő borkóstolásnak pont az olyan újdonságok, mint új évjáratok, új szőlőfajták, új borászatok felfedezése a célja. Günzer Tamás már nem tekinthető friss névnek, a hazai borköztudat része immár egy évtizede. Az utóbbi években azonban jelentős előrelépést produkált, így érdemes újra felkeresni azoknak is, akik korábban már jártak nála.


 

Honnan indult? Villányiként egyértelmű volt a saját szőlő?

Természetesen. A kilencvenes évek elején 0,3 hektárportugieserrel kezdtem, amelynek borát kimérve értékesítettem. Ez a kezdeti időszak eltartott néhány évig, 1998-ban palackoztam le az első boromat, majd 2000-ben nyitottam meg vendégfogadásra alkalmas pincémet a villányi soron.

Számomra, ahogy sokak számára ma is, ez egy kényelmes megoldás volt, hiszen minden palackot helyben tudtam értékesíteni. Ez azonban csak egy bizonyos mennyiségig kezelhető ily módon, és én 2002-re már 5 hektáron gazdálkodtam.

Ez az év jelentette a fordulópontot számomra. Előtte tizenkét évig szarvasmarhákkal foglalkozó ágazatvezető voltam, innentől kezdve azonban a magam lábára álltam, és főállású borász lettem. Ekkoriban négyféle bort készítettem: olaszrizlinget, rozét, portugiesert és cabernet sauvignon-t.

Miért pont 2002?

Bár a portfólió jelentős részét ebben az időben még a könnyed borok alkották, azt mindig fontosnak tartottam, hogy a cabernet sauvignon-ból komoly bort készítsek. A 2000-es évjárat volt ebben a minőségben az első, amellyel kapcsolatban erről külső forrásból is visszaigazolást kaptam, hiszen 2002-ben a Pannon Bormustrán csúcsborrá választották, sőt ez a bor kapta a legmagasabb pontot a vörösborok között. Az eredményt követően úgy éreztem, szinte berobbanok a köztudatba, és ez energiát adott ahhoz, hogy vállaljam, kizárólag a borral foglalkozom a jövőben.

A főállás melletti borászkodás és a teljes munkaidőben zajló azért két különböző intenzitást jelent. Gondolom, szükségszerű volt a tudatos előrelépés?

Visszagondolva a pincészet történetére, nagyon fontos mozzanatnak számított, amikor 2002-ben az Ördögárok dűlőbe merlot-t telepítettem. A 2006-os évjáratból jöttünk ki először ennek a termésével, előtte vásároltuk a szőlőfajtát. Rögtön az elején egyértelmű volt, hogy ráírjuk a dűlő nevét a címkére, mert annyira különlegesnek találtuk. Ez egy huszonkét fokos meredekségű, déli-délnyugati kitettségű lejtő, ahol magas cukorfokkal érik be a szőlő.

Az Ördögárok Merlot-n túl melyik bornak van még nagy jelentősége a borászat életében?

Pinot noirral már korábban is foglalkoztunk, de prémium pinot-t saját alapanyagból szerettünk volna készíteni, ez 2007-ből jelent meg először. Most a 2009-es van forgalomban. Egy francia, teltfürtű klónt választottunk, és ez jó döntésnek bizonyult. Persze a fajta adottságai miatt figyelnünk kell rá, mert hajlamos betöppedni, ezért ebben az esetben pont kerüljük a déli-délnyugati területeket, és az árnyékosabb dűlőket részesítjük előnyben.

Mindig is hitt az Ördögárokban

Pont azért szeretem a katlanszerű területeket, mert mindig van árnyékos és napos oldaluk is, így a pinot noir és a merlot is megtalálja a neki megfelelő földdarabot.

Hol tart ma a pincészet?

A folyamatos bővítések eredményeként jelenleg 41 hektárnyi szőlőt gondozunk. A legutóbbi jelentősebb ugrás tavaly zajlott le, amikor 16 hektárnyi terület fordult termőre.

Hol található az új Günzer ültetvény?

Kisharsány Bocor nevű dűlőjében, amely több ok miatt is jó adottságokkal bír. Egyrészt magasabb elhelyezkedése csökkenti a fagykár veszélyét, másrészt a déli-délnyugati fekvésű lejtő kitettsége folytán biztonsággal megérleli az oda telepített gyümölcsöt. Érdekessége, hogy míg Villányra általánosan a kövesebb, barna erdőtalaj a jellemző, addig itt oly mértékben magas a mésztartalom, hogy mésztűrő alanyokat kellett ültetnünk.

Milyen fajták kerültek ide?

5 hektárra telepítetünk cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtákat, mondhatjuk, hogy gyakorlatilag egy cuvée lett ide elültetve. A dűlőszelektált házasítás terveink szerint a terület nevét viseli majd. A különböző szüreti időpontok miatt külön erjednek az innen származó borok, majd egymás után barrique hordókba kerülnek.

41 hektárnyi terület szükségszerűen egy kiforrt portfólióval kell, hogy járjon. Mi jelenti ennek az alapját?

A gasztronómia számára készítünk egy cuvée-t, amit nagy fahordóban érlelünk, és cabernet sauvignon, merlot, valamint kékfrankos szőlőfajtákból házasítunk. Ez egy egyszerűbb bor, e felett van még egy barrique házasításunk is, amely már átmenetet képez a komolyabb vörösekhez, hiszen nyolc-tíz hónapig kishordóban érleljük, ám árfekvése még alacsony. A pincészetünk emellett egy sillert és két fehérbort is palackba tölt. A Cabler egy cabernet sauvignon-ból készült siller, amelyhez a szőlőt 48 órán át áztattuk a héján.

A rozé népszerűbb talán nem is lehetne, de ismerik a vásárlók a siller kategóriáját?

Sajnos még mindig gyerekcipőben jár e bortípus fogyasztói elfogadottsága. A borkedvelőknek el kell magyaráznunk, hogy ez egy köztes lépcsőfok a könnyed rozék és tartalmas vörösborok között.

Mindig is hitt az Ördögárokban

Milyen fajtákból készít Ön fehérbort Villányban?

Montblanc-t már 5-6 éve készítek, muscat ottonel és olaszrizling házasításával. Először csak a magam kedvére, mert villányi létemre szeretem az illatos fehérborokat, később azonban általánosan kedvelt lett, és ma már nem csak a borkereskedésekben, hanem a multikban is kapható.

A másik fehérborom egy barrique hordós érlelésű Chardonnay. Ezt a szőlőfajtát én csak a prémium kategóriában tudom elképzelni, és ehhez tartom szükségesnek a kisfahordós érlelést. Korábban olyan területekről vásároltunk hozzá szőlőt, ahol egész évben kontrollálni tudtuk a minőséget, de az idei évjárattal végre termőre fordult saját chardonnay ültetvényünk is.

Miért alakult úgy, hogy a legtöbb villányi termelő, ha komolyan vesz egy fehér szőlőfajtát, akkor az általában chardonnay?

Úgy gondolom azért, mert ez az egyetlen olyan fehér fajta, amelynek jól áll a barrique hordós érlelés, és jól érzi magát a borvidéken. Mi korábban Siklósról vásároltunk, most meg Kisharsányban gondozunk egy saját, 1,5 hektáros chardonnay ültetvényt.

Interjúnkat holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!