Mit igyunk az évjáratból? 1. rész
2008. – Olaszország
2009-05-12 | Tóth AdriennAhogy közeledünk az Egyenlítőhöz, az az alapszabály, hogy amiképp egyre melegebb lesz, úgy csökken a különbség az egyes évjáratok között. Bár Olaszország hazánkhoz képest vitathatatlanul délen helyezkedik el, és olyan klímával bír, amit az Isten is szőlőtermesztésre teremtett, azért ott is akadnak különbségek az egyes évjáratok, régiók, borvidékek, szőlőfajták között. A következő cikk segítségével bebarangoljuk a félszigetet, hogy feltérképezzük, a 2008-as évjárat mely boraiból érdemes vásárolni.
Néhány szóban Olaszországról
Itália ma a világ bortermelésének 17%-át adja, amelyhez évjárattól függően 45-50 millió hektoliter bor előállítása szükséges. A szőlőterületek nagysága, a termelt bor mennyisége folyamatosan csökken, azonban tendenciájában a minőség javulása, az árak emelkedése tapasztalható.
Nem véletlen, hogy a pincészeti technológia vonatkozásában az olaszok kiemelkedően teljesítenek napjainkban, hiszen az országban több, mint 700 000 hektáron termelnek szőlőt, és ahhoz a gyors és jelentős változáshoz, ami az utóbbi harminc évben a pincékben lezajlott, jelentős háttériparra volt szükség.
Az olasz borok körül nagyot fordult a világ, egy igényesebb borfogyasztói réteg kialakulásával – mind belföldön, mind külföldön – a borokhoz való hozzáállás megváltozott, ahogy az egyszerű élelmiszerből élvezeti cikké vált. Ma már széles borkínálatból válogathatunk, mérlegelve saját ízlésünket, az adott terroirt és persze az évjáratot. Ez utóbbi szempont szerint vesszük most végig a fontosabb olasz tartományokat, megvizsgálva mit is lesz érdemes inni a 2008-as évjáratból.
Piemonte
A nyár elején több szempontból sem voltak ideálisnak mondhatók a körülmények. A sok csapadék miatt az átlagosnál ritkásabb és kisebb szemek voltak a fürtökön, valamint a nedves levegő miatt a szőlőbetegségek is el kezdtek terjedni. A meleg nyárnak és ősznek köszönhetően azonban a fürtök behozták lemaradásukat, egészséges és kiváló minőségű szőlőt szüreteltek - az átlagosnál magasabb cukortartalommal és az ezzel egyensúlyban álló savakkal.
A pincészetekben a borkészlet az utóbbi időben erőteljesen csökkent és a nemzetközi piacok már nagyon várják az új termékeket. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy kb. 10%-kal kevesebbet szüreteltek az idén, és annak a minősége is jó, az árak emelkedésével kell számolnunk.
Ajánlott: Nebbiolo, Barbera d’Asti Superiore.
Lombardia
A korábban Piemonte-nál elmondottakhoz hasonlóan alakult itt is az időjárás, bár a lokális jégesők említésre méltó kárt okoztak, így Oltrepo és Franciacorta esetében végül akár 30%-kal csökkenhetett a szőlő mennyisége a tavalyihoz képest. A sok nyár eleji csapadékot különösen a - Bonadra alapját adó - Croatina sínylette meg.
Ajánlott: vörösborok
Trentino Alto Adige
Az augusztusig tartó esők következtében ebben a tartományban is kisebb a szőlőfürtök átlagsúlya a megszokotthoz képest. A szüret idejére azonban már a sokéves átlagnak megfelelően haladtak a dolgok, így augusztusban elindulhatott a habzóborok alapanyagául szolgáló pinot grigio (szürkebarát) és chardonnay szürete, hogy november első napjaiban a schiave, merlot, lagrein és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal fejeződjön be.
Trentino-Alto-Adige borai iránt nő az érdeklődés, különösen a fehérborokkal kapcsolatban. A vörösborok megítélése egyelőre bizonytalan a világban.
Ajánlott: aromás fajták, például: Müller Thurgau (rizlingszilváni), habzóborok.
Veneto
A sok csapadék és a különböző fertőzések miatt itt is kisebb mennyiséggel számolhatunk 2008-ban. A lokális, de súlyos károkat okozó jégesők több prosecco és bardolino ültetvényre végzetes csapást mértek. Köszönhetően azonban az enyhe télnek és a csapadékban gazdag kora tavasznak több fürt indult fejlődésnek a tőkéken, így igaz, ezek általánosságban kisebbek, azonban végső soron nem sokban marad el az összes mennyiség az átlagostól.
Szeptemberben és októberben jó volt az idő. Érdekes, hogy jelentősen ingadozott a hőmérséklet a nappal és az éjszaka között, ami határozottan kedvezett a fehérszőlőfajtáknak.
Az őszi időjárás 2008-ban lehetővé tette a töppesztéssel készülő borkülönlegességek, a Recioto di Soave és az Amarone della Valpolicella készítését.
A cikket holnap folytatjuk!
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!