A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit igyunk az évjáratból? 2. rész

2008. – Olaszország

2009-05-13 | Tóth Adrienn


Ahogy közeledik a nyár és a szabadságok időszaka, bizonyára egyre többen jutnak dűlőre az ügyben, hol pihenjék ki az év fáradalmait az idén. Szívesen utazunk Olaszországba, hizsen más nemzetek fiaihoz hasonlóan ránk is mély hatást tesz életfelfogásuk, tengerpartjaik, pizzáik és persze nem utolsó sorban boraik. Tegnap elkezdett cikkünkben a legutolsó évjáratot elemezzük tartományról tartományra.


Friuli-Venezia-Giulia

Az elmúlt húsz év átlagához képest majd 300 mm-rel több csapadék hullott, így itt is komoly problémaként merültek fel a gombás megbetegedések, valamint több helyen, különösen a késői szüretelésű szőlőfajták esetében már virágzáskor is gondok adódtak. A borvidéken kevésbé voltak pusztítók a jégesők, és nem okozott komolyabb fennakadást az augusztus elején Friuli déli részére és az Adriai-tenger partjára lecsapó tornádó sem.

A nappalok és az éjszakák közötti hőmérsékletingadozás itt is elsősorban a fehér szőlőfajtákat segítette, abban, hogy megőrizzék aromáikat.

Ajánlott: fehérek, mint a friulano, chardonnay, pinot grigio; vörösek, mint a refoschi és a cabernet sauvignon.

Emilia Romagna

Bár a szokásosnál később kifejlődő, de szabályos fürtök kialakulásával számolhatunk az egész tartományban, kivételt képezve ez alól az albana és az ancellotta szőlőfajták. A jégeső lokálisan pusztított, azonban Reggiano és Modenese környékének egyes területein a termést akár felére is csökkenthette.Tekintettel a kedvező időjárási viszonyokra és a szőlő egészséges állapotára, a szüret lassan folyt le: Emiliában október 15-én a lambrusco grasparossa, Romagnában október 20-án a sangiovese és a cabernet sauvignon utolsó fürtjeinek leszedésével zárultak a munkák.

Toszkána

A termés betakarítása után azzal szembesültek a helyi borászok, hogy a korábban tervezettnél jóval nagyobb arányban, ötödével csökkent a szőlő mennyisége a tavalyihoz képest. Ez ebben az esetben is a rendellenes éghajlati és csapadékviszonyok következménye.

A jégeső Maremma vidékén okozott károkat, megtizedelve a legnagyobb presztízzsel bíró helyi bor, a Brunello di Montalcino szőlőalapanyagát. Ezen túl azonban nem kímélte, és szeptember folyamán lesújtott a Chiantit és a Chianti Classicot készítő vidékekre is.A szeptemberi és októberi kedvező időjárás miatt sokat javult a helyzet, a helyiek szerint így minden bortípus esetén jó minőség várható.

Marche

A tartomány azon kevesek közé sorolható, ahol a leszüretelt szőlő mennyisége emelkedett a tavalyihoz képest. Ugyan a peronoszpóra és a lisztharmat itt is felütötte a fejét, de a napsütéses július és augusztus olyan jóra sikeredett, hogy volt olyan terület, ahol nemhogy nedvességgel, de épp, hogy vízhiánnyal küzdöttek a növények.

A szüret időzítése így végül megfelelt a sokévi átlagnak. Szeptember utolsó hetére esett a csúcspont, ekkor egyszerre kerültek be a pincékbe a verdicchio, a sangiovese, a maceratino, a biancame, a cabernet sauvignon és a passerina szőlők.

Ajánlott: heterogén minőség, megbízható termelőt keressünk!

Abruzzo

Abruzzo borvidékei jelentősen különböztek olasz társaikétól, hiszen néhány elszórt eső kivételével szép idő kényeztette a tőkéket, így jól kifejlett, egyenletes, dús fürtök képződtek minden szőlőfajta esetében.A szőlőbetegségek is csak az elhanyagolt, nem megfelelően kezelt ültetvényeken okoztak károkat. Így a nagyobb számú és nehezebb fürtök miatt összességében 10%-kal nőtt a termés mennyisége a tavalyi számhoz képest.

Ajánlott: vörösborok.

Campania

A normál és ésszerű időben, illetve módon lezajló szüret folyamán egészséges és optimális érettségi fokú szőlő került a pincékbe. November 10-én az aglianiconak, a Taurasi bor alapanyagának szedésével fejeződött be a szezon.

Mind a mennyiséggel, mind a minőséggel elégedettek a borászok, akik az átlagoshoz képest magasabb cukor- és savtartalmat mértek az idei mustokban. Így mind a fehér-, mind a vörösborok esetében jó struktúráról beszélnek, míg az előbbieknél a jó aromákat, addig az utóbbiaknál a szép színanyagot is dicsérik a termelők.

Szicília

Tavaly a peronoszpóra erőteljes támadást indított a sziget szőlői ellen, így az idei kedvező időjárással megáldott évtől több, mint 50%-kal több termést várnak. Ennek eredményeként 2008-ban ismét Szicília lesz a legjelentősebb olasz szőlőtermesztő tartomány.

A szőlő egészségi állapotát több mint jóra értékelik a szőlészek, a szüret szokásos menetén csak egy szeptember eleji meleghullám gyorsított kicsit, de a hónap közepén beáramló hidegebb levegő visszarántotta a dolgokat szokásos menetükbe.A már leerjedt borok analitikája jó sav-cukor arányt, érzékszervi vizsgálatai pedig jó érlelési potenciált mutatnak, így várhatóan 2008. mind fehér-, mind vörösborok terén kiváló évjáratnak számít majd.

Ajánlott: fehér és vörösborok egyaránt.

Szardínia

A rendellenes időjárási viszonyok miatt két markánsan elkülöníthető részre kell osztani a szigetet, ha a 2008-at vizsgáljuk. Az északi részen minden rendben ment, a déli féltekén viszont a korábbi aszályos évek után megint csak csapadékhiánnyal kellett szembe nézniük a termelőknek.

A szigetnek ezen a részén az utóbbi tíz évet nézve most esett a legkevesebb eső télen és tavasszal. Így ha nem kezdték meg már korán a szőlők öntözését, kevés sikerre számíthattak ebben az évben a dél-szardíniaiak.

Ajánlott: Alto Oristanese, l’Algherese, Gallura régió borai.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!