A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit keresnek a franciák Magyarországon?

A chardonnay-tól a viognier-ig

2018-10-02 | Takács Andrea


Mit keresnek a franciák Magyarországon?

A cím olvastán – Francia fajták kóstolója: fehérek vonzásában a Vogue állóhajón – egyrészt bohém francia hedonisták koccintanak sziporkázó napsütésben, harmonika zendül, Zaz énekel az ember fejében, másrészt (zene állj!) előtolulnak a költői kérdések: mi a relevanciája a francia eredetnek? Milyen a viszonyunk a szőlőkhöz, mennyi, amit teljesen magunkénak érzünk – habár külföldi, befogadott fajták, és melyikek toporognak még az integrálódás küszöbén?


Fotók: FotoBP

 

Mi most a rangja, szerepe a francia fajtáknak nálunk? Mennyire szükségszerű a fajtaválaszték bővítése? A globalizálódott piac lohol a divat után, igényli a változatosságot, az újdonságot, ijesztő sebességgel változik az éghajlat, csakhogy a borászkodás időigényes, hosszútávra tervező műfaj. Mennyire épül divatokra és borsznobokra a valós kereslet?

 

A nap szereplői közül van, amit szinte sajátnak tekintünk: a szürkebarát – pinot gris, pinot grigio – már nagy (bár vegyes hírű) múltra tekint, a sauvignon blanc is bejáratott fajta, a sárgamuskotály jelentősége vitathatatlan. A chardonnay talán ellentmondásos, pedig igen gyakori. A pinot blanc, chenin blanc, semillon és viognier jelenléte talán még kevéssé hangsúlyos az egyszerű fogyasztók körében.

 

A chardonnay, a sauvignon blanc Európán kívül Chilétől Új-Zélandig hatalmas területen meghódította a piacot, az új éghajlaton új iskolák is teremtődtek rájuk. Versenyképes-e az itthoni bármelyikükkel, tud-e saját maga is új karakterrel előhozakodni az adottságok figyelembevételével? Talál-e a hazai borász a területe talajának, időjárásának megfelelő, a vevőinek kedves készítésmódot?

 

Tanulságos lenne a hazai francia gyökerű fajtákat az eredeti és nagyvilági termőhelyükről származókkal összevetni; ebből mára annyi jut, hogy elhisszük a Franciaországban is tanult borászoknak, hogy elhozták nekünk azt az érzetet.

 

Szájíznek és belépő hangulatnak a badacsonyi von Beöthy pince két bora kínálkozik. Biogazdálkodó, a tulajdonos burgundiai és kaliforniai tudásokkal vértezve borászkodik, a chenin blanc fajtába Németországban szeretett bele. 2000 elején telepítették, most a Glamour 2015 teljes érésben szüretelt eredményét kóstoljuk. Ez a bor két évig harmadtöltésű barrique hordóban érlelődött. Meghökkentően gazdag aromájú „furmint rokon”, szőlős-alkoholos, melegséget okozó illat, hosszú, élvezetes korty. A fajtát világszerte készítik édesen, teljesen szárazan; kedvelt pezsgő alapanyag, olykor botrytiszesedni is hajlamos. A kóstolt változata meggyőző és lefegyverző. Megnő a kíváncsiság a másik palack iránt, mit tudhat a borász a nálunk korábban lejáratott, elcsépelt, félédes ipari tucatborrá rontott hírű fajtából? Megnyugtató a válasz. A Szürkebarát 2016 kifinomult, fehér virágos illatú, a kortya tartalmas, vállas, kerek egész. Műfajából ebben a formában az utolsó, nem lesz több „klasszikus szürke”, mert (ez visszatérő panasz számos borásztól) a vevők nem becsülik, nem értékelik. Eztán „Pinot pink” fog készülni belőle, kis héjon áztatással, hozzá méltó többletaromákkal – és remélhetőleg nagyobb érdeklődés övezi majd.

 

A szürkebarát (avagy pinot gris) a pinot noir mutációjaként erős fajtajelleggel bír, területtől, mikroklímától, kezeléstől függően változatos arcot képes mutatni a telt, diós, fűszeres, mézes jellegtől egészen a könnyű, légies változatokig; botrytiszesedni, magasabb cukortartalmat halmozni is képes. Épp emiatt lett belőle könnyen eladható, egyszerű „balatoni típusbor” a nyaraló tömegeknek. Ezzel a tendenciával igyekezett szembemenni a kezdetektől a Szeremley Birtok - Első Magyar Borház. A most kóstolható Szürkebarát 2016 tartályban és nagy ászokhordóban is érett, virágos illatokat őriz és mineralitás gazdagítja, a korty múltán is hosszabban időznek az aromái. A 2017-es hordóminta (még) nem tűnik ennyire összetett bornak. Tanulságos viszont egy 2008-as és 1998-as (10 és 20 éves!) palackminta. Rutinosabb nyelvek bizonyára messzemenő következtetéseket vonhatnak le belőlük a borász korai módszereiről, a tőkék és a borok öregedéséről, a fajta életciklusáról az adott termőhelyen. A húszévesben a savak még meglepően jól tartják magukat, de az aromák már vitathatatlanul egy irányba homogenizálódnak.

 

Mit keresnek a franciák Magyarországon?

 

A Dobosi Pince bio készítésű 2017-es Szürkebarátja is szép, nyelvre-szájpadlásra simuló, harmonikus, csajozós-csábítós, beszélgetős csopaki bor. A pinot blanc fajtát (mely a pinot gris mutációja) ma csak a Pántlika Pincészet mutatja Pinot Blanc 2017 - PINOTkkió néven. Halványsárga, arányos savú, reduktív, könnyed, jó ivású bor. Hozamkorlátozással kedves (körtés) illatokat gyűjtenek benne, aromáit kis diós kesernye húrozza. Semillont a Katona Borház kínál. „Kislak” Semillon 2017 – a fajtához a borász apa Neszmélyen kapott kedvet. Szőlőskislakon jól érzi magát a szőlő, citrusos-gyümölcsös aromáit a korai szüret és acéltartályos erjesztés jó savakkal, élvezetes kortyban őrzi meg.

 

A sauvignon blanc fajta világszerte népszerű bár, nálunk a 22-ből 20 borvidéken jelen van, az ismerőseim között megosztónak bizonyul. Friss, reduktív, száraz bornak ideális, dúsan áradó zöldes, vágott füves, csalános, zöldfűszeres, egreses, virágos aromákat képes létrehozni, az ellenzői szerint akár kellemetlen, áthatóan spárgás, bodzás, valeriánás (macskapisis) illatokat is onthat magából. A hordózás nem igazán tesz jót bonyolult aromáinak, ezek az érési folyamatok során is könnyen gellert kapnak, sokféleképp furcsa tétellel találkozhat a piacon a kíváncsi kísérletező. A fűszeressége viszont kapóra jön gasztronómiai felhasználáshoz. Halakhoz, pikáns zöldsalátához, kecskesajthoz, még bazsalikomhoz is megállja a helyét, friss savassága remek étvágygerjesztő itallá teszi.

 

Mit keresnek a franciák Magyarországon?

 

A Tűzkő Birtok sauvignon blanc ültetvénye régebbi, mint mielőtt a fajta itthon divatba jött volna. Ez a korai klón fajtajelleges, de talán szelídebben tartalmazza az ominózus illatokat. Élénk, de nem bántó savú darab. Pántlikáék Becce Blanc 2017 bora 100%  sauvignon blanc a Becce hegyről, dolomit talajról kis ásványossággal, bodzássággal.  A Katona-verzió Mi Újság Sauvignon Blanc 2017 ugyancsak idősebb, 30 éves tőkékről, inkább Loire-völgyi, Sancerre stílusban tervezett, érettebb szőlőből készült, csak acéltartályban. Határozott, de nagyon mértéktartó, illedelmes illatokkal díszes, szép, jó savú, szájkitöltő, harmonikus ital. Rácáfolnak a hordózási (nem) szokásokra is, Sauvignon Blanc Mogyorós 2016 néven öreg tőkékről kései szüretben gyűjtött, dűlőszelektált anyag érett 3-4 hónapot másodtöltésű barrique hordóban, acéltartályos hányad adja vissza citrusos-friss savasságát. Talán nem kotta szerinti, inkább szinte sherrysen telt, gazdag aroma született belőle.


Katonáék kísérletező kedve a CAT On A Discoball PINOT GRIS gyöngyöző 2017-ben is megmutatkozik. Fele kései szüretelésű, fahordóban érett, héjon áztatott. Érettebb bort szándékoztak volna varázsolni belőle, de a vártnál lassabban fejlődött, egy hirtelen ötlettel szifonba töltötték. Az eredmény megtetszett a csapatnak – így lett belőle hordós ÉS bubis, aromás, meglepő, talán megosztó, de szerethető játék, a címke-cica külön élmény hozzá.

 

Mit keresnek a franciák Magyarországon?
 

A Kovács és Lánya borászat meglepetés fajtája (annak, aki nem találkozott vele korábban) a Kisfrancia 2017 viognier szőlőből. Drága, nagy odafigyelést igénylő szőlőfajta.  A most kóstolt sárgabarackos, kajszibarackos, szinte friss lekváros, reduktív aromabomba, behízelgő, szép, száraz bor. Egyfajta emlék ez a betelepült franciának, aki a borászhoz hasonlóan beleszeretett Fajzatpusztába, és akit az egész környék csak a "kis francia"-ként emlegetett. Remek emlék, annyi szent.
 

Már csak a nap talán legtipikusabb, legnehezebb franciája maradt ki. Igazi világfajtává nőtte ki magát, millió névváltozata született a számtalan termőhelyen, bár az eladhatóság miatt manapság igyekszik mindenki a közismertebb chardonnay nevet használni. Számtalan módon képzelik el a belőle készíthető terméket is. A burgundi borvidékről származó, zöldes bogyójú fajta Dél-Amerikától Új-Zélandig ismert és népszerű. Az eredeti áramvonalasan elegáns, ásványos Chablis verziótól a melegebb vidékek zöldalmás, körtés, az újvilági trópusi gyümölcsös, banános, mangós, vagy hordózott vajas-diós változatokig nagyon sokféle módon készül. Pezsgők és habzóborok kiváló alapanyaga. Számos klónváltozata ismert. Erőteljes növekedésű fajta, a szőlőmunkákra is igényes, a szüret idejét is jól kell megválasztani, érés közben gyorsan veszít a savaiból, vékony bőre a pangó nedvességre érzékeny. Az agyagos-meszes talajt szereti, de más talajokon is terem. Az újvilágban az aromásabb-gyümölcsösebb, a hordózott változatok a népszerűbbek. Chablisban némiképp megoszlik a gazdák véleménye, hogy a hordóhatás vagy a terroir a főbb erény. Malolaktikus fermentációval (almasavbontás) lágyabb, vajasabb ízhatásúvá szelídül, ez nem tekintendő a fajta karakterének, bár sokan ebben a formában ismerik és kedvelték meg. A seprőn tartás (sur lies) és seprőfelkeverés (battonage) is gyakori eljárás az aromái gazdagítása érdekében.

 

 

Talán épp a változékonysága, az éréskori sav-apadás és a talajaromák iránti odaadó vonzalma okán, vagy a négyszáz éves tapasztalat híján valószínűleg nehezebb vele bánni a mi éghajlatunkon: egyelőre sokkal könnyebb sikerületlen chardonnayt találni a hazai borpiacon, mint igazi, harmonikus csodát. Vélhetően más vidékeken is annyira nehéz a Chablis-eleganciát reprodukálni, hogy az újvilági borászok szándékosan haladnak könnyebben érthető, robbanékonyan gyümölcsös vagy chipses-fás irányban. Az „etalon” chardonnay virtuozitását kis tévedés is könnyen felbillenti.

 

A balatonboglári Várszegi pincészet 7 hektáros családi kispince kíván maradni, nem mennyiségi, inkább a minőségre törekvő borász szeretne lenni, többek közt Amerikából vásárolt chardonnay klónokkal. Ez a bor nem nagyon hagyja magát sürgetni, a frissnek mondható 2017-es 50%-ban reduktív, gyümölcsös részből és a többi másodtöltésű hordóból áll össze – majd egyszer, ma még talán túl friss hatást kelt. A Wieland Petit Blanc (fele közepesen érett reduktív chardonnay, fele pinot noir) házasodott használt amerikai hordóba, friss palackozás. Szebb, kifinomultabb, harmonikusabb.

 

Balatonboglárról, Katonáéktól a Rianás Chardonnay 2017 citrusos, zöldalmás, légies, acéltartályos, jó struktúrájú bor. „Édesapa nem szokott sietni a szürettel”. A Kősziklás borászat Szirt cuvée 2016  bora házasítás-kísérletnek mondható, kései szüret, kíméletes szűrés, kisfahordóban enyelgő chardonnay és pinot blanc tartalmas szerelemgyereke.

 

A Szőke Mátyás és Zoltán pincészet a Mátrából a 2015-ös Mátrai Paskomi Chardonnay-val teszi le a garast a már bevált verziójuk mellett: másodtöltésű magyar tölgyhordó, egy év palackérés, a 12,5%-os alkoholt szépen támasztják a savak és a decens fa, sűrű, fogyasztóbarát finomság kerekedik a palackokban.

 

Kovács Nimród két mintája a francia iskolát idézi. Elsőként Dixie (Chardonnay és Pinot Gris) 2016 a Monopole sorozatból. A klasszikus burgundi technológiával készült bor válogatott dűlők riolittufa-talajáról származik, 66% batonnage chardonnay és 34% tartályos, héjon áztatott pinot gris házasodik szép, érett, gyümölcsös, fajtajelleges, elegáns és nagyon harmonikus, folyékony zenévé. Ugyanezen sorozat eggyel idősebb fajtatiszta bora a Battonage (Chardonnay) 2015 melegítő érzetű, trópusi gyümölcsös, csonthéjasokkal, vajassággal, ásványos érzetekkel. A gazdag aromaegyüttest többek közt a vulkanikus dűlőhatás, a mikroklíma, a seprőn tartás/felkeverés, a francia és magyar kishordó összhatása hozta létre. Csak melléülni, beszélgetni is remek ital, de megfelelően választott ételek pompáját is emeli.

 

A végső igazság mindig a fogyasztónál van, de úgy tűnik, ezek a franciák szerencsére sok pincészetnél otthonra találtak a Kárpát-medencében, értő borász kezében szívesen megmutatják legszebb arcukat a magyarországi borokat preferáló borínyencek legnagyobb örömére.
 

Fotók: FotoBPMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!