A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Műalkotás tejből

Januárban elindult a Gramm Prix

2011-02-03 | Tóth Adrienn


Műalkotás tejből

Magas minőségű borok kedvelőjeként általában ezt a szintet keressük a többi élelmiszer vagy italféle esetében is. Érdekel minket az eredetvédett csokoládé, a jó kenyér és persze a kávé. Bár előfordulhat, hogy a barista még nem ér fel szemünkben egy képzett sommelier-vel, elég figyelmesen megkóstolni egy igazán finom kávét, és máris megváltozik a véleményünk. Cserkó Pétert és Cserhalmi Zsoltot egy új, amatőr kávékedvelőket is megszólító latte art versenysorozat kapcsán kerestük meg, amelynek szervezésében rajtuk kívül a boros körökben is jól ismert Kovács Antal is részt vesz. Első kérdésünk persze az volt, pontosan mit is jelent ez a kifejezés?


A latte art szó szerinti fordításban a tej művészete, ez pedig egy nemcsak szép, hanem egyben finom művészeti forma is. A módszer lényege tulajdonképpen abban áll, hogy a tejet olyan állagúvá kell hozzá gőzölnünk, hogy az ne is tejhab, hanem inkább tejkrém legyen, amivel rajzolni lehet, formálható.

A latte art alapja tehát a jól elkészített presszókávé és a megfelelő állagú tejhab. Innentől azonban már csak a gyakorlatunk szabhat határt a képzeletünknek, hiszen mi határozzuk meg, milyen motívumot alakítunk ki, milyen formára töltjük a tejet. A latte art pont azért jó, mert nem egy monoton, mechanikus munka, gyakorlása azt mutatja, hogy foglalkozol a vendég kávéjával, rád jellemző kreativitást, egyéni stílust viszel egy csésze cappucionóba. A latte art egyébként egyre felkapottabb, világversenyeket rendeznek, de létezik már magyar latte art verseny is.

Mi indított arra Titeket, hogy szervezzetek egy másikat?

Mi egy amatőr versenyről álmodtunk, mert úgy ítéltük meg, hogy a gyenge lábakon álló hazai kávékultúrára ráfér az erősítés. Azzal pedig, hogy nem szabjuk meg, ki nevezhet, a baristák, éttermekben dolgozó pultosok, felszolgálók mellett megnyitjuk a mezőnyt a szakmán kívüliek előtt is.

Annak ellenére, hogy itt valójában egy versenyről van szó, nem az a legfontosabb, hogy ki hányadik helyen végez, és mivel nincs nevezési díj, a szervezéssel nem is a profitszerzés volt a célunk. A lényeg inkább egy hónapról-hónapra találkozó csapat összehozása, amelynek tagjait a kávé iránti elkötelezettség tartja össze, mert komolyan foglalkoznak ezzel a témával.

Emellett az is szempont volt, hogy rutinszerzési lehetőséget biztosítson a baristáknak. Egyelőre sajnos elég szűk körű ez a szakma itthon, előfordulhat, hogy egy tehetséges és igyekvő versenyző, a semmiből jőve megnyeri a Magyar Barista bajnokságot, és külföldi világversenyeken kell képviselnie hazánkat anélkül, hogy komolyabb versenyrutin állna a háta mögött.

Mi a különlegessége az általatok indított Gramm Prix néven futó megmérettetésnek?

Ez nem egy egyszeri megmérettetés, arra hivatott, hogy hónapról-hónapra összehozzon minket. Havi tematikát állítunk össze, így mindenkinek egy egész hónap a rendelkezésére áll, hogy felkészüljön, gyakoroljon. Januárban például szívformát kellett csinálni.

Hogy zajlik a bírálat, ki dönt a helyezésekről?

A január 31-i versenyen kilencen indultak. Párokban dolgoztak a lelkes profi vagy amatőr baristák, így voltak negyed- illetve középdöntők, és persze ott volt a végső összecsapás a két legjobb között. A zsűri a nézőkből állt össze, közöttük sorsolással döntöttük el, pontosan kik is mondanak ítéletet. Azért választottuk ezt a megoldást, mert a gyakorlatban is a fogyasztók, akik a kávéért fizetnek, ítélik meg, hogy tetszik-e nekik a produktum vagy nem. Az elöl végzettek pontokat is kaptak, amelyeket hónapról-hónapra gyarapítani lehet, hogy decemberben ez alapján derüljön ki, ki is lesz a bajnok.

Egy ilyen versenyre valóban fel lehet készülni otthoni körülmények között?

Nem mondom, hogy könnyű, mi is úgy kezdtük, hogy otthon a kis gépünkön gyakoroltunk, főleg délelőttönként, munka előtt. Ilyenkor lefőztünk 15-20 kávét is. Mondjuk, mi abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy egy étteremben dolgozunk, egyikünk sommelier, másikunk bartender, ahol olyan támogató a főnökünk, hogy amikor kiderült, komolyan érdeklődünk a kávék iránt, rendelkezésünkre bocsátott pár kiló kávét és néhány liter jó minőségű tejet, hogy kedvünkre gyakorolhassunk. Ezentúl azonban az is döntő jelentőségű volt, hogy Koncz Márk, a Four Seasons baristája mellett sajátíthattuk el a szakma különleges fortélyait.

Mennyi időre volt szükség, amíg belerázódtatok?

1-2 év otthoni gyakorlás és inaskodás kell ahhoz, hogy valaki magabiztosan álljon meg a vendég és a kávéfőző gép előtt. Ahhoz pedig, hogy megvalósítsa az általunk kávéélménynek nevezett koncepciót, már kávéházi gyakorlat, egy magas fokú igényesség és kreatív hozzáállás szükséges. A latte artban pont az a szép, hogyha bejön valaki hozzád, nem egyszerűen puff, egy kávét raksz elé, hanem valami többet, amiben ott van a készítő egyedisége, a szándéka, hogy valami különlegeset adjon a vendégének.

A 8 Gramm Kávézó ad otthont a versenynek. Ez a Ti kávézótok, mit kell tudnunk róla?

Még csak két hónapja nyitottunk, piackutatásként annyit tettünk, hogy beültünk a közelben lévő összes kávézóba. A kávézó onnan kapta a nevét, hogy 8gramm kávét használunk egy adag kávéhoz, és reggel 8-kor nyitunk. Ha meg akarjuk különböztetni magunkat, a mentalitásunk, megközelítésünk számít. Nálunk például fontos, hogy frissen őröljük a kávét, előfordulhat, hogy az őrlőgép zaja először zavarja a vendéget, de miután elmagyarázzuk, hogy így készíthetjük el a lehető legjobb kávét, elfogadják a dolgot.

Fontosnak tartjuk, hogy a kávékészítés számunkra lényeges lépéseit, amelyekről úgy véljük, meghatározzák a minőséget, kommunikáljuk is a vendégek felé. Kávés videókat is vetítünk, de úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy nagyon sokat beszélgetünk a betérőkkel.

A Gramm Prix első fordulója tehát a szív jegyében telt, mit kell tudnunk a következőről?

Február második felében lesz, a pontos napot egyelőre nem tűztük ki, de a Programajánlótokba küldünk majd információkat. Az viszont már biztos, hogy rosettát kell készíteni, ami egy virág- vagy levélforma. Most még mindenkinek van ideje felkészülni, szeretettel várjuk a csapatba az új jelentkezőket.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!