A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nachbil

Egy őszinte borászat

2013-11-11 | Cseh Gábor


Nachbil

A Keleti Nyitás jegyében örömmel fogadtam el egy meghívást a partiumi, ma észak-romániai Bélteken működő Nachbil borászat kóstolójára. Szomjam mellett tudásszomjam is kergetett a borvilág ezen kevéssé ismert gyöngyének felfedezésére - nem is kellett csalódnom. A kelet-európai mischung hozta is a tőle elvárt sokszínűséget.


Először is: történelem? Ha hihető, Béltek, Krasznabéltek környéke már jó ezeréves szőlő- és borkultúrával bír – még ha a történet nem is tekinthető megszakítatlannak. Jelentős változást a Károlyi család által 1723-ban betelepített sváb családok hoztak, akik az akkor már fejlett otthoni szőlőtermesztést, szőlőfajtákat és bortermelést is magukkal hozták új hazájukba. A kommunizmus idején eltorzult nemzetiségi összetétel és a korcsosult termelési kultúra súlyos csapást mért itt a szőlőre és borra, amit az a mai napig nem hevert ki. Az apa, Johann Brutler és fia, a Geisenheimben tanult és ma az ausztriai Hillinger borászat szakmai vezetőjeként dolgozó Edgar Brutler ebbe a nagy bizonytalanságba vágta bele képzeletbeli fejszéjét éppen 14 évvel ezelőtt.

Másodszor is: terroir? A mai Románia legészaknyugatibb borvidéke Szatmár-Hegyaljához tartozik. Ezen belül a közel 400 hektáros bélteki terület patkószerű katlanával, különleges mikroklímájával elsőrendű feltételeket teremt a szőlőnek.

Nachbil

Harmadszor is: fajta? A tulajdonosok szívügyüknek tekintik az ősi, részben helyi, részben a svábok által hozott fajták megmentését, visszatelepítését. Így sikerült újjáéleszteni a grünspitzet, azaz a szerémi zöld fajtát, kedvelik a kirányleánykát, a fekete leánykát, de keresik a további ősöket is. A nemzetközi piacra ismert fajtákat választanak, rajnai rizlinget, chardonnay-t, sauvignon blanc-t, traminit, cabernet sauvignont, merlot-t és a nagy szerelmüket, a syrah-t. Az ültetvények kisebb része közel 70 éves, karós művelésű, a nagyobb és új telepítés már alacsony kordonon díszlik, bár a traktorok száma már közelít a sorművelő lovak számához.

Negyedszer is: bio? A minimális terhelés jegyében semmilyen felszívódó szert nem vetnek be, rézből is az engedélyezett mennyiség töredékét. A gombás fertőzéseket a ’13-as, kritikus évben így is sikerült többé-kevésbé megúszniuk. Minden második sorban lucerna díszlik. Területeik jelentős részén még soha nem használtak gyomirtó szert! A tulajdonos véleménye szerint a terroirgondolkodás nem él meg saját lábán bioelvek nélkül.

Ötödször is: borászkodás? A szőlészetben alkalmazott minimálelv a borászkodásban is visszaköszön. Csak a legszükségesebb és célra vezető módszereket alkalmazzák. Semmi úri huncutság, semmi hűtött erjesztés, csak acéltartály, majd jöhet az 1-2 éves osztrák barrique hordók célzott használata. Az almasav bontását pincefűtéssel, a borkősav kiválását a fagyos téli időszakban a borászat udvarán való „kihűtéssel” oldják meg (amikor is őr végzi a 24 órás felügyeletet).

Nachbil

Hatodszor is: piac? A román belföldi piacot néhány óriás uralja – általában olcsóbb tömegtermékkel (néhány kivétellel). Ez persze könnyen terelheti a korrupció irányába a megélhetési vendéglőket, ami erősen piactorzító hatású. A Nachbil – a jelenlegi szűk kapacitások miatt – nem is kényszerül erre az útra, ráadásul a kuriózumokra éhes (szomjas) piac még kényelmesen felveszi a termést, legyen szó Magyarországról vagy a német, osztrák – esetleg lengyel – piacokról.

Hetedszer is: a borok. Mivel ez beszámoló, nem egy borteszt, akkor csak vázlatosan. A fehérborok számomra a vártnál jobban szerepeltek, kissé éles savaik jól tartják magukat, a német iskola félreismerhetetlen nyomaival. A helyenként előbukkanó maradék cukor még populárisabbá teheti az egyes késői szüretelésű tételeket. A vörösborok erjesztés és érlelési technológiája talán nem elég kiforrott, itt könnyen belefuthatunk szakmai bizonytalanságokba is. Mindkét kategória mentes a manapság oly népszerű manírtól, modorosságtól, megmarad az őszinte, természetes stílusnál – jól követve a természetelvűség filozófiai irányát.

Nachbil

A kóstoló és egy személyes látogatás során egy lelkes, szenvedélyes tulajdonost ismerhettünk meg Johann személyében egy út- és kiútkereső borászat élén. Nagyon szurkolunk, hogy a nehéz körülmények ne szegjék kedvüket, és ne adják föl a harcot idő előtt!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!