A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sassicaia, a forradalmár 2. rész

A borvidék sava, borsa

2009-06-20 | Tóth Adrienn


Egy borvidék semmiből való felvirágoztatásához nem elég egy karizmatikus személyiség. Szükség van azokra a természeti feltételekre is, amelyek a terroir alapját adják. Ebből a szempontból különösen érdekes, hogy egy mocsaras területet hogyan lehet pár évtized alatt csupa nagybetűvel felfesteni a világ bortérképére.


 

A cikk első részéhez kattintson IDE.

Jogos a kérdés, hogy vajon miért jobb ez a terület, mint az őt körülvevő több tengerparti toszkán borvidék. Bolgheri egy izolált, jól elkülönülő terület, amellett, hogy az egyik oldalról a tenger szegélyezi, a szárazföld irányából erdőkkel borított hegyek veszik körül.

Egy meleg, mediterrán, nyári napon különösen fontos hűsítő szerepe van a közeli hegyekből és a tenger felől áramló nedves szellőknek. Éjszaka pedig ugyanezen hatásoknak köszönhetően még alacsonyabb lesz a levegő hőmérséklete. A létrejövő hőmérsékletingadozás különösen fontos, hiszen lassítja az érést, és intenzívebb ízek kialakulásához vezet, valamint megőrzi a savakat.

A borvidék a tengerpart felé eső sík területekre és a hegyvidéki részekre osztható. A legtöbb helyi pincészet is besorolható aszerint, hogy inkább itt vagy ott vannak a szőlőik. Ebből a szempontból is egyedinek mondható a Tenuta San Guido, amely a többségtől eltérően, mindkét földrajzi formáción gondoz ültetvényeket.

A helyiek szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen évről-évre biztonságosan beérik a szőlő, a szüretet az alsóbb területeken augusztusban kezdik, de általában a hegyekben is befejezik szeptemberre. Bár az évjáratok között érezhető a különbség, nagyon ritka a kifejezetten rossz évjárat.

A szőlőfajták

Bolgherire az úgynevezett bordeaux-i fajták, leginkább a cabernet sauvignon és a merlot a jellemző. E kettő közül is messze kiemelkedik az előbbi, amelyből jelenleg az összes olyan bornak (minimum 10% és maximum 80%-ot) kell tartalmaznia, amely a Bolgheri elnevezést szeretné viselni a címkéjén.

Érdekesség, hogy tekintettel arra, hogy a borkészítésnek nincsenek helyi, évszázados hagyományai a törvényi szabályozás rendre követni kényszerül az életet. Így néhány hónapon belül várhatóan változások következnek be. Ezt az Ornellaia birtok Masseto bora kényszerítette ki, amely kizárólag merlot-ból áll. A Masseto nemzetközi híre olyan jelentős, hogy botrány kategóriába tartozik az, miszerint a bor a mostani szabályozás alapján nem viselheti származáshelye nevét.Így bár Bolgheri még keresi önmagát, már most sem jár rossz utakon. A borvidék vezető márkáinak nemzetközi elismertsége az olasz mezőnyben kimagasló, értékesítési problémát maximum a rendelkezésre álló bormennyiség korlátozott volta jelent. Ennek ellenére – talán pont újdonságukból, kreatív erejükből fakadóan – a pincészetek legtöbbje nem áll meg.

A jövő Bolgheriben

Annyira gyorsan zajlanak itt az események, hogy Bolgheri jelene szinte már múltnak tekinthető. Ha belegondolunk, hogy a borvidéken 10 éve még körülbelül nyolc pincészet működött, ma pedig már 45 borászatot lehet felkeresni, láthatjuk milyen ütemű a változás. Ezzel párhuzamosan érdemes azt is megvizsgálni, hogy míg hét évvel ezelőtt nagyságrendileg 250 hektárnyi területet borított szőlő, addig ez most 1300 hektárnyi.

A terület klasszikus fajtái, a cabernet sauvignon és a merlot mellett, többen új szőlőkkel kísérleteznek, mint a cabernet franc, a syrah és a petit verdot. A Sassicaiat készítő pincészet azonban hű maradt hagyományaihoz, nem kíván szőlőfajtáinak repertoárján szélesíteni. Térjünk is vissza kiindulópontunkhoz, a történelmi érdemek után lássuk, mi folyik ma a birtokon.

A Tenuta San Guido ma

A pincészet sokáig meglehetősen szerény keretek között működött. A világ másik végéről érkező látogatóknak nem kis meglepetésben volt részük, amikor kiderült számukra, hogy az egyik leghíresebb olasz bort, mennyire egyszerű körülmények között készítik. Nemrég azonban véget értek az új pincészet építési munkálatai, ma már híréhez méltó helyen érlelődik a Sassicaia. A birtok második és harmadik bora nem kerül a központi pincészetbe, máshol dolgozzák fel, és érlelik.Mivel a talaj még mindig elég nedves, nem lehet földbe vájt pincéket létrehozni a borvidék nagy részén, az állandó hőmérsékletről és páratartalomról az új épületben is egy légkondicionáló berendezés gondoskodik.

Sassicaia – „Nem lekvárt akarunk készíteni”

„A Sassicaianak nem az a legfőbb célja, hogy erőteljes legyen, mint egy kaliforniai bor” – mondják készítői. A gyümölcsösség mellett a savak megőrzése a legfontosabb, hiszen ezek frissességet visznek a borban. Ars poeticájuk szerint előnyben részesítik az eleganciát az erővel szemben. A legjobb párosítás így megfelel a helyi tradícióknak, legszívesebben vadhúst javasolnak hozzá. A Sassicaia alkoholtartalma - az Ornellaiaval ellentétben - általában 12,5 és 13% között mozog.

A Sassicaia mai minőségéhez erőteljesen hozzájárul az, hogy a bort az 1940-es és az 1960-as években telepített szőlők terméséből készítik. A birtok történetében először az alapítás óta két éve fordult elő, hogy új növényekkel cseréltek le egy már működő ültetvényt.A hordós érlelőben jelenleg a 2007-es és 2008-as borok csiszolódnak össze. A 2006-os évjárat egy hónapja került forgalomba. A borok két évet töltenek kis tölgyfahordókban, amelyek egyharmada új, második harmada egy éves, utolsó harmada pedig két esztendős, ezt követően hat hónap palackos érlelés következik.

A 2006-os kifejezetten jó évjáratnak számított Bolgheriben. A bor illata kóstolásunkkor nem tolakodó, inkább visszafogott, egyelőre a hordós érlelés aromái dominálnak benne. Ízben annál erőteljesebben tör előre, a nagy testű borban dübörög a savak ereje, egyelőre a háttérbe simulnak az igazából kifejező aromák. A bor jelenleg nagyon fiatal, fogyasztását 8-10 éves kor előtt nem javasoljuk.

Le Difese 2007

A pincészet mindennapos fogyasztásra szánt bora a család legfiatalabb tagja, mely 2002-ben került először palackozásra. A bor 70% cabernet sauvignonból és 30% sangioveséből áll, ez utóbbi szőlőfajtát kizárólag ehhez a borhoz használják. A szőlő új ültetvényekről származik.

A bort acéltartályban erjesztették tizenkét napos hordós áztatással. Az érlelés egy éven át zajlott francia és amerikai tölgyfahordókban, amelyet három hónap palackos érlelés követett. 120 000 palack készült belőle. A pincészet a bor fogyasztását a forgalomba kerülésétől javasolja, nem véletlenül, hiszen elsősorban a primer gyümölcsös jegyek uralkodnak benne mind ízben, mind illatban.

Guidalberto 2007

2000-ben készült először, 60% cabernet sauvignonból és 40% merlot-ból áll. Acéltartályban erjesztik, egy 15 napos héjon áztatással egybekötve. Ezt követően a bort 12-14 hónapig érlelik amerikai és francia tölgyfahordókban, majd három hónapon át a palackban. 150 000 palack készül belőle. Sem a Guidalberto sem a Le Difese nem DOC, csak az ez alatti, IGT eredetvédelmi kategóriába férnek bele, mert olyan szőlőket is felhasználnak hozzájuk, amelyek a borvidéken kívülről származnak.

Érdekes új információnak számít, hogy a birtok tulajdonosai egy szardíniai borásszal összefogva is készítenek mostanában borokat. A Barrua névre hallgató nedű főleg carignanból áll, persze a birtok tradícióinak megfelelően kevés cabernet sauvignonnal és merlot-val kiegészítve. Nem az volt a cél, hogy egy, a Sassicaiához hasonló bort készítsenek, a hosszú érlelésnél mégis kitartottak. A bor 18 hónapot tölt hordóban, majd egy évet a palackban mielőtt piacra kerül. Az általunk kóstolt 2005-ös évjárat Szardínián jónak számított, jobbnak, mint Bolgheriben. A bor erőteljes, mégis kerek, tele intenzív, rusztikus fűszeres és herbális aromákkal.A Sassicaiat ismerni, ha alkalom adódik, kóstolni kell, mindenkinek, aki meg akarja érteni a modern kori olasz bortörténelmet. A meglehetősen magas éves palackszám gondoskodik arról, hogy ha valaki rászánja az érte elkért nem kis összeget, annak elvileg találnia kell belőle valahol egy palackkal. Érdemes azonban egy jó pincébe elrejteni, és csak úgy tíz éves kora környékén kinyitni. Azok a szerencsések, akiknek része van ebben az élményben, nem csak egy várhatóan nagyszerű bort fogyasztanak majd el, legendát is isznak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!