A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Stellenbosch, Dél-Afrika

Borismeret

2015-03-30 | Tóth Adrienn


Stellenbosch, Dél-Afrika

Az ország délnyugati részében, Fokvárostól mindössze negyvenöt kilométerre keletre húzódik az egyik legfontosabb dél-afrikai bortermő terület, Stellenbosch. Valószínűleg a legtöbb, a kontinensen kívül élőnek az Afrika szó hallatán a Szahara klímája jut az eszébe, ebben az országrészben azonban az Atlanti-óceán közelsége miatt alig magasabb a nyári átlaghőmérséklet, mint Bordeaux-ban. Tekintsük most át, hogy mi egyebet érdemes még tudni erről a borvidékről!


Történelem

 

Stellenbosch vidékét csak Constancia előzi meg abból a szempontból, hogy melyik Dél-Afrika legidősebb bortermő régiója. A XVII. század végétől már termesztettek szőlőt és készítettek bort. A régió boriparának fejlődési üteme természetesen itt is megállt a XX. században egy hosszabb időre, amíg a ’90-es évek végén szabaddá vált a szőlőtelepítés és a borértékesítés lehetősége. Manapság fontos csomópontja ez az ország borágazatának, az egyetemi szakoktatás mellett itt található szakintézet miatt is.

 

Szabályozás

 

1973-ban hozták létre Dél-Afrikában a Wine of Origin eredetvédelmi rendszert, amelynek fő célja földrajzilag körülhatárolni a termőterületeket. Négy egymásra épülő szint különböztethető meg, amelyek egyre kisebb egységeket takarnak. Stellenbosch egy körzetnek, angol terminológiával districtnek felel meg, amely a harmadik szinten húzódik, ezen belül már csak az ennél kisebb, wardnak nevezett területi egységek találhatóak, amelyekre már egységes klimatikus és talajadottságok a jellemzőek.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

A borvidék domborzata szempontjából három hegység, a Stellenbosch, a Simonsberg és a Helderberg a meghatározóak. Ezek a közel húzódó Atlanti-óceánnal együtt egy nyáron meleg, télen enyhe klímát alakítanak ki. Míg a völgyek alsó fekvéseiben a hordalékos, homokos talaj a meghatározó, addig a hegyoldalakon már a gránit a jellemző.

 

 

Pinotage

Az emberek többségének nem okoz gondot megjegyezni, hogy a pinotage egyik szülője a pinot noir, azt azonban sokaknak már nehezebb észben tartani, hogy a másik a cinsault. Ha azonban tisztában vagyunk azzal, hogy a cinsault-t sokáig hermitage-nak hívták Dél-Afrikában, mindjárt értelmet nyer az elnevezés.

Borkészítés

 

Stellenbosch körzetében jellemzően alacsonyabb a termésmennyiség, mint az ország belsejében található, melegebb klímájú körzetekben, ahol kiterjedt az öntözés gyakorlata. Ennek, valamint a régi, tradicionális pincék mellett felnövő új, modern borászatoknak is köszönhető, hogy bár mennyiségi értelemben az ország bortermelésének csak 14%-ért felel Stellenbosch, a legtöbb vezető pincészet itt található.

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A legjellemzőbb szőlőfajta itt a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah, továbbá a pinot noir és a cinsault keresztezéséből megszülető pinotage. Érdekesség ugyanakkor, hogy készítenek itt még portói típusú borokat, valamint az óceánhoz közel fekvő, a szőlőtermesztés szempontjából újonnan felfedezett területeken chardonnay-t és sauvignon blanc-t is. Stellenbosch körzetén belül öt ward különböztethető meg, ezek a Jonkershoek völgy, a Papegaaiberg, a Simonberg-Stellenbosch, a Bottelary és a Devon-völgy.

 

Ha oda látogatsz…

 

A Stellenbusch Borút több mint kétszáz szőlőtermelőt és pincészetet tömörít magába. Az 1971-ben alakított szervezet 2002-ben újult meg, és ma 148 pincészet várja ennek keretében a vidékre látogató borkedvelőket. A teljes borúton belül öt alutat is kijelöltek, amelynek tagjai szűkebb földrajzi egységet ölelnek fel, így alaposabb betekintést nyújtanak bizonyos regionális borstílusokba. Ezek a következők: Bottelary Hills, Greater Simonsberg, Helderberg, Stellenbosch-völgy és Stellenbosch Berg.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!