A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Telihold

Holdvölgy portfólió-kóstoló a Platzban

2017-05-02 | Makai Péter Kristóf


Telihold

Rézmozsarak ágyúsora, ízlésesen elrendezett palackok, vonzón megvilágított, színes szódásszifonok fogadtak a Bazilika tőszomszédságában álló Platzban. Jó helyre jöttem. Az indusztriális és a békebeli stílust vegyítő étterem vaskályhái és rézlámpái otthonosságot kölcsönöznek az egyébként szikár, már-már spártai berendezésű beltérnek. A borospultoknál embermagasságú, narancsosan gyöngyöző vízoszlopok pezsegnek, előrevetítve a Holdvölgy pincészet kóstolójának első tételét.


Fotók: Horváth Dániel

 

A Mádon, hét dűlőn, 26 hektáron elterülő Holdvölgy sikerét Hornyák László szőlésznek, illetve délutáni kóstolónk kalauzának, Gincsai Tamás borásznak, és a köréjük szerveződő, népes csapatnak köszönheti, no meg persze Mád kiváló adottságú dűlőinek. Ezen a szerdán az évszázadokra visszanyúlóan remek bort adó Holdvölgy, Úrágya, Nyúlászó, Dorgó-tető, Betsek, Király és Kakasok-dűlőkről érkező, sokszínű, de egységesen kiugró minőségű tételekkel kínáltak minket. A Holdvölgyesek hosszú napnak néztek elébe: szakmai kóstoltatásuk során rajtunk, újságírókon kívül, akiknek a Platz konyhája külön borfalatokkal kedveskedtek, vendégül látták Budapest sommelier-jeinek krémjét, és este héttől a nagyközönséget is fogadták, hogy messzire vigyék pincészetük hírét.

 

Fogadóitalom, egy 2016-os évjáratú, félszáraz Hold and Hollo Uppp kortyolgatása közben megilletődve járattam tekintetem körbe lassan gyűlő kollégáimon. A Holdvölgy kínálatán belül a Hold and Hollo borok képviselik a populárisabb, könnyebben fogyasztható vonalat. Gincsai Tamás elmondása szerint az Uppp április hónapjáról kapta nevét, és e hónap a Holdvölgy szempontjából azért is fontos, mivel a kóstolót, amelyen részt vettünk, hagyományteremtő szándékkal hívták életre, hogy minden év áprilisában megismertessék a nagyvilággal, hogyan fejlődnek boraik évről évre. A 70%-ban zétából és 30%-ban hárslevelűből készülő gyöngyöző bor a maga kis híján 10 gramm cukrával megadja az alaphangot a délután hátralevő részének, barackos, virágos illata és kedvenc gyümölcsöm, a zöldalma bizsergető ízével rögtön levett a lábamról, de hamar megoldotta a gyülekező társaság többi tagjának nyelvét is. A pincészet célja az volt, hogy a nyári nagy melegben kellemes, frissítő ízélményt adjon, ez pedig maradéktalanul sikerült nekik, ha a nyár egyelőre még várat is magára.

 

Telihold

 

Második borunkat már hivatalosabban, asztalhoz ülve kóstoltuk, egy ‘15- ös Hold and Hollo Dryt, mely nyár elején kerül majd a boltok polcaira. Bár Dry a neve, 7 gramm cukrával a száraz és a félszáraz határán egyensúlyozó válogatást kapunk, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a száraz borokkal még csak ismerkedő vásárlók is megszerethessék a műfajt. A dominánsan (60%) furmintból és 10%-ban hárslevelűből álló válogatás kapott még 20% zétát és 10% sárgamuskotályt, hogy fűszeresebbé tegye a bort. Nálam ez csipetnyi szurokfüves illatot és zöldcitromos ízt jelentett, kellemes lecsengő utóízében pedig változatlanul zöldalmát.

 

Az első Holdvölgy név alatt futó tétel, a VISION 2015-ös birtokbora emlékeztetett rá, hogy miért is szeretem az erősen ásványos borokat. Bár Gincsai Tamás nem szívesen használja a “birtokbor” kifejezést, mert mindig is törekedett rá, hogy a hamarabbi fogyasztásra szánt boraiban is a legjobb formáját hozza, tény, hogy itt szinte minden dűlőjük képviselteti magát. A Visionből ez már a harmadik évjáratuk, melyben a korábbiakhoz képest megváltoztak az arányok, így 2015-ben a furmint, a hárslevelű és a kabar 65/25/10%-os arányban oszlik meg.

 

Igazi trendsetternek készült, amiről büszkén híresztelik, hogy már akadnak másolóik, és a Holdvölgy örül az efféle versenynek. Kétségkívül ez a legismertebb boruk, nem csoda, hogy aranyérmes lett a DAWA 2015-ön, és később, 2016-ban San Franciscóban kétszeresen is arannyal díjazták. Ha az előző borokban megjelent a zöldalmás, déligyümölcsös ízvilág, itt teljes díszében mutatkozik meg. Egyből megjelentek előttem a Cornell egyetem véget nem érő gyümölcsöskertjei, ahol először kóstoltam hasonlót a Finger Lakes-régió rizlingjei közt. A nosztalgiától sem mentes ízérzetnek fájdalommal intettem búcsút, már-már ki kellett űzni a számból, hogy helyet tudjak csinálni a következő tételnek. Nálam a sikerét egyértelműen jelzi, hogy ez az a tétel, amelyet először és legszívesebben kóstoltam vissza.

 

Az előző bor intenzitására gondolhattak a Platz séfjei is, amikor füstölt és nyers lazactatárral kívántak megágyazni a MEDITATION 2015 markáns, nyelvet gyönyörködtető furmintjának a Király-dűlőről. Ez a bor még akkor készült, amikor a Vision valóban csak jövőbeli terv, látomás volt, és 4-6 hónapon át zempléni tölgyfahordókban, majd 2-3 éves palackos érlelés után került a boltokba. Ezzel mintegy elébe mentek a magyar fogyasztói szokásoknak, ami Gincsai szerint a carpe diem jelmondathoz hűen többnyire azonnali fogyasztást jelent, bár a magam részéről meg vagyok győződve, hogy aki érti, mi bújik meg a palackban, vagy tájékozódik, az vásárlás után is kivárja, míg optimálisan fogyaszthatóvá válik egy-egy szebb bor. A sor legkarakteresebb tételéhez volt szerencsém a Meditationben, tényleg igényel elgondolkodást, odafigyelést. Maradék cukra 5,7g, a körtés, kajszis ízvilág mellett a lazac sóssága eszembe juttatja azokat az időket, amikor fából ácsolt hajókon vasemberek rótták a déltengereket. A ‘15-ös évjárat egy útkeresés vége, egy kiforrott, minden ízében kielégítő bor.

 

 

Egy falat aszalt áfonyás ágyon szervírozott kacsamell készítette elő a szájpadlást az EXPRESSION Betsek-dűlőről szelektált hárslevelűhöz. Ez az egyetlen bora a Holdvölgynek, amely hordóban erjedt és érlelt is, méghozzá magyar és francia tölgyfahordóban, fél éven át, majd palackban újabb három évig. A várakozás megérte. 6,8 g-os savát 3,2 g cukor ellensúlyozza, lassabb kortyokban, reflexíven fogyasztottam. A pohárban valóságos herbárium nyílik, zöld teák illatát idézi. Ízében szimpatikusan fanyar, leginkább talán a rózsaszín grapefruitot emelném ki belőle.

 

A kóstolósor vége felé zavar keletkezett az Erőben, amit egy darabig kollégáimmal egyetemben nem tudtunk hová tenni, hiszen míg Gincsai nagy lelkesedéssel beszélt az EXALTATION-ről, poharunkba az INTUITION #1 került 2008-ból. Ennek a formabontó zéta szamorodninak az édességét megnemesítette a Platz által készített mangóhab és ostya, noha a borban maga alá temetett a narancs és a fahéj teakeverékekben már oly jól ismert párosa. Sava 7,7 g-nak, cukra 142,2 g-ként van feltüntetve a Holdvölgy oldalán, és forgalomba hozatal előtt két éven át pihent zempléni tölgyfahordóban.

 

Végül a mangóhab második fele a Nyulászó-dűlőről érkező, Exaltation fantázianévre hallgató, és latin eredetéhez híven a bor felmagasztosulását kínáló, tökéletes egyensúlyú borral zártuk a napot. Fajtajelleges sárgamuskotály, a legszebb licsis teák gyümölcsösségét hozta, végén piña coladás, ananászos ízzel. Miután Gincsai befejezte a borok bemutatását, kötetlen hangulatban, búcsúzás előtt, immár a teljes sor ismeretében még visszakóstoltam, ami megfogott.

 

A kóstoló bizonyára örök emlék marad, mivel észrevettem, hogy a kiürült palackok jó fogását biztosító műanyag címke lefejthető az üvegről, és azt a társaságból többen szuvenírnek magukkal vitték. Én sem maradhattam ki a sorból, vendéglátóink készséggel adtak nekem is ebből az egyedülálló mementóból. A hét bort megízlelve megnyugvással távoztam, mert ha ilyen borokkal képviselteti magát Mád a nemzetközi kiállításokon és versenyeken, akkor méltán foroghat közszájon a borvidék neve.

 

Telihold

Az est kóstolósora

1. Fogadóital: HOLD AND HOLLO UPPP 2016, fehér félszáraz zéta-hárslevelű gyöngyözőbor

2. HOLD AND HOLLO DRY 2015 száraz válogatás (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
3. VISION 2015 száraz birtokbor (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
4. MEDITATION 2015 száraz furmint (Király-dűlő, kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
5. EXPRESSION 2013 száraz dűlőszelektált hárslevelű (Becsek-dűlő)
6. EXALTATION 2013 édes tokaji sárgamuskotály (Nyulászó-dűlő)
7. INTUITION No.1. 2008 édes tokaji zéta szamorodniMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!