A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Teltkarcsú és visszafogott

Tíz tudnivaló a pinot blanc szőlőfajtáról

2011-01-07 | Tóth Adrienn


Bár valószínűleg már mindannyian kóstoltuk borát, a pinot blanc mégsem tartozik a legismertebb fehér fajták közé. Úgyhogy itt az ideje, hogy többet is megtudjunk erről, a gyakran elhanyagolt szőlőről. A következőkben ezért tíz pontba sűrítettük a legfontosabb tudnivalókat, amely a pinot blanc származásán és jellemzőin túl kiterjed legfontosabb borvidékeire is.


1. A fehérszőlő a francia pinot család egyik tagja, így rokon a pinot noir, a pinot gris vagy a pinot meunier szőlőfajtákkal. A fajta másik elterjedt neve Olaszországhoz kötődik, ott pinot biancónak nevezik.

2. A szőlőfajtából készült borok aromatikailag kevésbé jellegzetesek, általános azonban esetükben a viszonylag nagy, kerek test.

3. A pinot blanc-t elsősorban Franciaországhoz, és azon belül Elzászhoz kötik, ahol az ország legtöbb telepítése megtalálható. Pedig itt sem meghatározó a jelenléte, látszólagos palackozott mennyiségét viszont komolyan növeli az auxerrois fajta, amellyel Pinot Blanc név alatt házasítható.

4. A pinot blanc otthonának azonban természetesen a pinot család szülőföldje, Burgundia számít, ahol a tizenkilencedik században jegyezték fel először nevét. A fajta a pinot gris – azaz a szürkebarát – mutációja, amely a borvidékről indulva nemcsak egész Észak-Franciaországban, hanem szerte Közép-Európában is szétterjedt.

5. Burgundiai hazájában egyébként sokáig meg sem különböztették a chardonnay-tól, hiszen arra szőlőként nagyon hasonlít. Bizonyos alapborokban, mint a Bourgogne Blanc, a mai napig engedélyezett korlátozott jelenléte.

6. A német telepítések mérete egyébként messze meghaladja Franciaországot. Az északinak tekinthető bortermelő ország szinte minden csücskében foglalkoznak vele, ez errefelé a hatodik legelterjedtebb fehérszőlő. Legszebb példái Baden, Pfalz, Nahe és Mosel-Saar-Ruwer borvidékeiről származnak.

7. A németekhez hasonlóan az osztrákok is szívesen foglalkoznak vele, az ország szőlőinek 6%-a weissburgunder, azaz pinot blanc. A viszonylag magas alkoholtartalmú fehérborokon túl a szőlőfajtából gyakran készítenek errefelé édes bort, ez esetben sokszor házasítják olaszrizlinggel. Botritizált változatában elérheti a Trockenbeerenauslese édességi szintet.

8. Bár osztrák hatásra Északkelet-Olaszországban is sokáig nagyon kedvelt volt, a vezető szerepből mára kiszorította a chardonnay és a pinot grigio. Ennek ellenére a mai napig foglalkoznak vele Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli és Lombardia borvidékein.

9. A szakirodalom a szőlőfajtából készült borokhoz grillezett halakat, sashimit, kagylót, zöldfűszeres curry ételeket ajánl, de mi szívesen kóstolnánk friss kecskesajthoz vagy mozzarellához is.

10. A szőlőfajtából nemcsak hagyományos bor készül, Lombardiában spumantét és Elzászban cremant-t is megkóstolhatunk.

IDE kattintva megtekinthetőek az általunk kóstolt pinot blanc fajtaborok és házasítások.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!