A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a rumról

Mire képes a tengerészek itala

2013-11-16 | Tóth Adrienn


Ha szívesen kalandozunk az ízek világában, és alkalmanként a boroknál megszokottaktól eltérő illatokra, ízekre és szerkezetekre vágyunk, a párlatkóstolás izgalmas lehetőségnek ígérkezik. Bár a hazai borfogyasztók elsőként valószínűleg a borpárlatokhoz és a pálinkákhoz nyúlnak, érdemes figyelmet szentelni annak a párlattípusnak is, amely hajdanán leginkább koktélokban került felhasználásra, de magas minőségű tételeiért egyre nagyobb értő fogyasztóközönség rajong szerte a világon: a rumokra. Következzen tíz tudnivaló!


1. A rum alapját a cukorgyártás melléktermékeként megszülető melasz vagy maga a cukornád kipréselt leve adja. A cukor mellett ásványi anyagokat és más nyomelemeket is tartalmazó alapanyag elterjedtsége ebben az esetben is meghatározza az ital legfontosabb forrásait, amelyet logikusan azok az országok jelentenek, amelyek a cukorkészítésben stratégiai fontosságra tettek szert a Karib-térségben és Latin-Amerikában.

2. Mindennek ellenére az első cukornádalapú párlatok valószínűleg az ősi Kínában vagy Indiában készültek, ahonnan hódító útra indultak. A malájok brum néven készítettek hasonló italt, míg Marco Polo a mai Irán területén kóstolt egy nagyon jó „cukorbort”.

3. A cukornád az egyik legmagasabb növény a fűfélék közül, amely Ázsia déli részéről származik, és onnan terjedt tovább India és Afrika irányába. Az amerikai kontinensre Kolumbusz Kristóf vitte magával 1643-ban, második útja alkalmával. A cukornád szüretének lényege, hogy a növény törzsét a földhöz minél közelebb vágják el, ennek elősegítése és a kígyók elűzése érdekében a földeket gyakran felperzselik a szüret előtt.

4. Készítése párhuzamba állítható a pálinkákkal, hiszen a nálunk elterjedt gyümölcsökhöz hasonlóan a melasz és a cukornád is tartalmaz cukrot, amelyet csak kierjeszteni és lepárolni kell. Ennél sokkal hosszabb folyamatot jelent például a gabonából készülő whisky és vodka előállítása, amelynél a keményítőt kell előbb cukorrá alakítani, ahonnan folytatódhat a folyamat.

5. A magas minőségű rumok sárgás-barnás színüket a hordós érleléstől kapják, az olcsóbb alternatívák esetében azonban előfordul a karamell általi színezés, hiszen ebben az esetben túlságosan megnövelné a költséget a hordó beszerzése, az elhúzódó érlelés és az ez alatt veszteséget okozó párolgás.

6. A rum készítése nem esik egységes standardok alá a világ országaiban, különböznek az elvárások az alkoholtartalom, a címkén szereplő megnevezések és az érlelési követelmények szempontjából is.

7. Szerte a világon a legismertebbnek a spanyol nyelvű területek kifejezései számítanak. A fehér rumot pár hónapig csak tartályban érlelik, az arany, azaz oro kategóriát legalább három évig tartják hordóban, de emellett karamellt is adnak hozzá a szín elmélyítése érdekében. Míg a fekete, másként anejo rumot legalább öt, de jellemzően ennél hosszabb ideig tartják hordóban.

8. Ha arra adjuk a fejünket, hogy akár a már nem is oly messzi szilveszter alkalmából otthon rumkóstolót szervezünk, érdemes gondosan összeállítani a sort, amely eltérő érleltségi fokú, származási helyű és márkájú tételeket vonultat fel. Az egyes rumokat aztán kisebb-nagyobb csoportokba rendezhetjük – két, három vagy négy tételt egymás mellé –, amelyeket mindenki önállóan összekóstolhat, és később összegezhetjük a tapasztalatokat.

9. Ha magas alkoholtartalmú párlatokat kóstolunk, érdemes leszokni arról a borkóstolásnál megszokott gyakorlatról, hogy az itat pörgetjük a pohárba, ezzel ugyanis az alkohol párolgását segítjük elő.

10. A konkrét kóstolási stratégia sokaknál különböző lehet, a metodika függhet az alkalomtól is. Ha szakmai céllal kóstolunk párlatot, előkerülhet a vízzel történő hígítás lehetősége, ha azonban otthon szórakozásképpen végezzük mindezt, érdemes egy kisebb korttyal megtisztítani a szánkat, majd egy ennél nagyobbat megforgatni és lenyelni a minél teljesebb érzékelés érdekében.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!