A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló Maremmáról

Ha a toszkán tengerpartra vágyunk

2012-07-30 | Tóth Adrienn


Ha egy család vagy baráti társaság elutazik, nem feltétlenül magától értetődő, hogy mindenki reggeltől estig pincejárásra vágyik. Ebből a szempontból ideális választás Toszkána Maremma nevű partvidéki régiója, amely a tenger közelsége folytán több lehetőséget kínál a strandolásra, mint Chianti vidéke. A régió abból a szempontból is különbözik a tartomány szárazföldi részétől, hogy melegebb klímája miatt nemcsak a sangiovese, hanem sok nemzetközi kékszőlő-fajta is gond nélkül beérik errefelé. Lássunk most tíz boros tudnivalót erről a vidékről!


 

1. Maremma Toszkána délnyugati és Lazio északi részén, a tenger partján húzódik. A földrajzi terület így két tartományhoz is kötődik, bár elsősorban Toszkánához társítjuk, hála annak, hogy Maremma Livornese és Maremma Grossetana alrégiók teszik ki a nagyobbik részét.

2. A vidéken régen állattenyésztők éltek, meglehetősen rossz körülmények között: a jelentős területet kitöltő mocsarak ugyanis betegségeket terjesztettek. A lecsapolásra csak a XX. század második felében került sor, ezt követően azonban jelentősen nőtt a lakosság száma, főleg Venetóból költöztek sokan Maremmába. A terület mára kedvelt turistacélpont.

3. Toszkán kapcsán az utóbbi két évtizedet megelőzően szinte csak Chiantit, Montalcinót és Montepulcianót jegyezte a boros társadalom. A Sassicaia és az Ornellaia megjelenése után azonban a világ figyelme Bolgherire, majd a környező többi településre szegeződött, köszönhetően a Toszkána és Olaszország többi részéről, valamint külföldről ide érkező befektetők hadának.

4. A történet elindítója a Sassicaia, egy cabernet sauvignon-cabernet franc házasítás volt, amely nemcsak fajták tekintetében indította el az olasz bor forradalmát, hanem azzal is, hogy elsőként használt kis, francia barrique hordót a nagyobb, öreg darabok helyett, amelyek korábban általánosak voltak.

5. A másik jelentős birtok az Ornellaia volt, amelynek Massetto nevű, 100%-ban merlot-ból készített bora szintén ikonikus státuszra tett szert. Mára a meleg klíma és a Bordeaux-hoz hasonló sík domborzat okán általánosan elfogadottá vált itt a cabernet és a merlot, ennek ellenére Bolgheriben találhatóak még pincészetek, akik továbbra is igyekeznek kihozni a maximumot az inkább szárazföldi területekre jellemző sangiovéséből, például Michele Satta és a Grattamacco.

6. A Bolgheritől északabbra fekvő Montescudaio DOC-be a névadó településen túl Guardistallo és a Val di Cecina, azaz Cecina völgyének további öt települése tartozik. A Montescudaio Rosso legalább fele részben sangioveséből, a Vin Santo pedig trebbiano toscanóból áll. Legalább 85% felhasználása esetén fajtabor is készíthető cabernet sauvignon, merlot, sangiovese, chardonnay, sauvignon blanc és vermentino fajtákból úgy, hogy azok palackjain a Montescudaio név is megjelenhet.

7. Val di Cornia Suvereto, Sassetta, Piombino, San Vicenzo, Campiglia településeiből épül fel. Közülük Suvereto hivatalos alrégióként önálló eredetvédelmi egységként funkcionál. A Val di Cornia Rosso és Rosato legalább 50% sangiovesét és maximum 50% cabernet sauvignon és merlot szőlőfajtákat tartalmazhat. Cabernet sauvignonból, ciliegiolóból, merlot-ból és sangiovéséből ezentúl fajborok is készíthetőek. A Val di Cornia Biano esetében a trebbiano toscano és a vermentino bianco a legfontosabb szőlők. Helyi különlegesség a Aleatico Passito és az Ansonica Passito.

8. Morellino di Scansano nevében a morellino a sangiovese helyi szinonimája, ennek megfelelően az ilyen nevet viselő palackok 85-100% sangiovesét hordoznak. A riserva minősítést akkor nyerheti el a bor, ha legalább két évet tölt tölgyfa hordóban. Ezen a vidéken készül a Bianco di Pitigliano is, amely helyi és nemzetközi szőlőfajtákból készülhet; meghatározó benne a trebbiano toscano, a greco, a toszkán malvasia bianca és a verdello.

9. Ansonica Costa dell'Argentario egy fehérboros DOC, amely szőlőjét még ma is régi teraszos ültetvényeken művelik. Az ansonica bianco itt régóta honos fajta, ugyanaz, mint a Szicíliában híressé vált inzolia.

10. Érdemes még megjegyezni a sangiovésére alapuló, új DOC-t:, a Monterregio di Massa Marittimát, valamint a szintén nem túl hosszú, „hivatalos” múltra visszatekintő, de nemzetközileg is ismertté vált Montecuccót.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!