A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több mint 300 éves a dél-afrikai pince

Dr. Tertius Boshoffot kérdeztük 2. rész

2015-04-04 | Tóth Adrienn


Több mint 300 éves a dél-afrikai pince

Az In Vino Veritas kínálatában immár hazánkban is kapható Stellenrust-borok a dél-afrikai Stellenbosch vidékéről érkeznek. A pincészet egyik tulajdonosa, dr. Tertius Boshoff a vele készített interjú első felében főként az ország borágazatának alakulásáról beszélt, ma azonban rátérünk a pincészetükre. Többek között arról is szót ejtünk, minek köszönhető, hogy ilyen sokáig fenn tudtak maradni.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Korábban említetted, hogy figyelmet szenteltek új szőlőfajták és termőterületek kombinációjával való kísérletezésnek. Megismertetnél velünk néhány konkrét példát?

 

Országosan is egyre növekszik a chenin blanc, a sauvignon blanc, a pinotage, a shiraz jelentősége, de tartja pozícióját még a cabernet sauvignon is. A fajtákat azonban valóban fontos a termőhellyel együtt értelmezni.

 

Ott van például egy, a bor szempontjából mostanában felfedezett zóna, Elim, amely egészen közel fekszik az óceánhoz, és az országos átlagnál hűvösebb klímájának köszönhetően az innen származó sauvignon blanc-ban szinte az osztriga sósságát fedezhetjük fel.

 

Hasonló szemszögből izgalmas a Fokvárostól csak egy órányira fekvő Elgin, amely sokáig almatermesztőként élt az emberek fejében. Húsz éve itt még nem foglalkoztak szőlővel, ma pedig már az ország legjobb, jellegzetes zöld almás ízvilággal rendelkező chardonnay szőlője innen kerül ki. És persze, ez a terroir jó eredményeket hoz a sauvignon blanc kapcsán is.

 

Több mint 300 éves a dél-afrikai pince

 

Swartland hagyományosan egy szegény, főleg gabonatermesztéssel foglalkozó régió volt. A bor vonatkozásában azonban kuriozitást jelentenek azok a régi, gyalogművelésű ültetvények, amelyekben a szőlőtőkék kora különösen magas. Ez a terület a szárazföld belsejében helyezkedik el, melegebbnek számít, így az itt termesztett gyümölcsre általában a magas fokú érettség a jellemző. A vidék gazdasági ereje nem tette lehetővé az új hordók, sőt akár egyáltalán a hordók vásárlását, és ez meghatározónak bizonyult az itteni borstílus szempontjából.

 
Mióta létezik a Stellenrust, és melyek voltak eddigi történetének fontosabb szakaszai?

 

A családunk 1662-ben érkezett Hollandiából. 1674-ben egy kastélyt építettünk, és 1692-ben az elsők között egy pincészetet is kialakítottunk. Napjainkban, több mint háromszáz évvel később még mindig ugyanannak a családnak a tulajdonában áll a borászat. Ez idő alatt folyamatos volt a növekedés, és mára egyike vagyunk a legnagyobb családi pincészeteknek Stellenbosch-ban.

 

Mindez azért is nagy szó, mert a történelmi hagyományok miatt Dél-Afrikában nem jellemzőek a nagy birtokok. Az általános szokás ugyanis azt diktálja, hogy a föld ne egy kézben maradjon, hanem minden gyerek örököljön belőle.

 

A mi családunk nem így működik: nálunk az vált elfogadottá, hogy mindenkinek előbb egy másik pályán kell érvényesülnie, még akkor is, ha már fiatalon a pincészetnél szeretne dolgozni. Édesapánk ezt amolyan próbának szánja: kíváncsi, hogy a saját lábunkon is meg tudunk-e állni, eredményeket elérni.

 

 

Az egyik fivérem korábban könyvelő volt, én fogorvosként végeztem és praktizáltam, és van olyan rokonunk, aki kutató orvosként gyógyszerek fejlesztésével foglalkozott, de ma már mindannyian a pincészetnél dolgozunk. Abban igaza volt az apánknak, hogy ha más valamit is tanul, egy másik világot is megismer az ember, és azon a pályán sikereket ér el, csak akkor fog visszatérni a családi pincészethez, ha tényleg ezt akarja csinálni.

 

Ezentúl az is fontos, hogy amikor egy másik szakmából érkezel a borhoz, az ott szerzett tudásnak és tapasztalatnak köszönhetően valami olyan tudsz hozzáadni a családi vállalkozáshoz, amely segíti a fejlődést, a hosszú távú fennmaradást. Mindennek nagy szerepe volt abban, ahol ma tartunk. És ez azért fontos, mert nálunk nem alkalmazott menedzserek irányítanak, hanem a családtagok vezetik a szőlő- és a pincemunkákat, valamint az értékesítést. Ha valaki meglátogat minket a szüret idején, látni fogja a kezünkön, hogy a szőlővel dolgoztunk.

 

A pincészet más márkák mellett évente 350 000 palack bort készít a Stellenrust név alatt, így biztosan szükség van alkalmazottakra is a munka elvégzéséhez. Mennyien dolgoznak a birtokon, és mekkora terület áll művelés alatt?

 

Hetven állandó alkalmazottunk van, de ez a szám a szüreti időszakban kétszázötvenre emelkedik. A birtok összesen négyszáz hektáron terül el, ennek a felét borítja szőlő. Külső forrásból nem vásárolunk fel alapanyagot. Bár más régiókban is folytatunk kísérleteket, a birtok központja Stellenbosch-ban található.

 

Több mint 300 éves a dél-afrikai pince

 

A pince számára a legfontosabb fajták egyébként a chenin blanc és a pinotage, ezeknek, úgy gondoljuk, országos vonatkozásban is nagy a stratégiai jelentősége. A londoni olimpia hivatalos borát is mi szállítottuk, és ezekből a fajtákból készítettük el.

 

Pinotage-t négy termőhelyen művelünk, és bár mindegyik Stellenboschon belül található – akár alig 20 kilométerre egymástól –, mégis teljesen más eredményt produkálnak. Érdekes megvizsgálni emellett a domborzati eltérésből adódó különbségeket is, hiszen a hegyeken túl dombok is tagolják a tájat.

 

Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy az adott ültetvényt mikor süti a nap; más fajtát, klónt kell telepíteni, ha reggel kap több napfényt, vagy ha délután, a tenger irányából. A mikroklimatikus és a domborzati adottságok sokszínűségéből adódóan rengeteg szőlőfajta kombinációja képzelhető el nálunk, és ezek felfedezésre még manapság is tart, még mindig rengeteg a tanulnivalónk.

 
Hogyan foglalható össze, hol tart ma a pincészet?

 

Régen hagyományos módon készítettünk bort a négy főbb termőterületünkről származó szőlőből. 2011-ben azonban nagy előrelépést hozott egy új pincészet kiépítése, ahol már mindent kontroll alatt tudunk tartani.

 

Több mint 300 éves a dél-afrikai pince

 

A technológia például a hőmérséklet szabályozásán keresztül ad biztonságot számunkra, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben el akarunk szakadni a tradícióinktól, így a jövőben is erjesztünk majd nyitott edényzetben, nem szabályozott hőmérsékleten. A jövő szempontjából úgy gondolom, nekünk egyaránt fontos a hagyományaink megtartása és a modernitásra való törekvés.

 

Sokat utazok a világban, és szerintem nagyon izgalmas manapság Dél-Afrika fejlődését figyelemmel követni: napról napra sok új tehetség lép itt elő, és az általuk képviselt energia és elszántság egyre több eredményt hoz az ország borágazatának.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!