A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zöldebb borok

Borászok nyilatkoznak a Föld napja alkalmából 1. rész

2014-04-23 | Tóth Adrienn


Zöldebb borok

A Föld napja alkalmából elsőként a borfogyasztók szempontjából közelítettük meg a bor és a fenntarthatóság kérdését. Ma borászokat kérdezünk arról, hogy saját működésük során miként igyekeznek egyre környezettudatosabban működni, milyen lépéseket tesznek azért, hogy szőlészeti, borászati tevékenységük vagy akár irodai munkájuk egyre kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.


Ábrahám Pince, Tokaj

„Évek óta se műtrágyát, se rovarirtót, se gyomirtót nem használunk. A tavalyi évben kiterjesztettük az összes szőlőterületünkre a réz-kén permetezést, azaz kitiltottuk a felszívódó szereket. Anyagi és munkaerő-lehetőségeinkhez képest igyekszünk minél kevesebb gépi munkát és egyre több kézi munkát alkalmazni. Permetezéskor ez például kevesebb üzemanyag- és szerfelhasználást is jelent. Gyűjtött esővizet használunk. A venyigét égetés helyett beaprítjuk a szőlőbe, természetes trágyaként használva azt.

 

Zöldebb borok

 

A feldolgozóban nem használunk sem gázfűtést, sem légkondicionáló készülékeket, a szőlőből kikerülő venyigék, tőkék, karók felhasználásával oldjuk meg a szükséges fűtést. A feldolgozás során is Kossuth-prések, egyszerű kis szivattyúk, gravitáció és egyéb elemi fizika segít elkerülni az „üzemi” áramigényt. Jövőbeni legközelebbi célunk a fentiek fenntartása mellett egy kisebb fogyasztású, környezetbarátabb autó vásárlása. És nem esszük meg a szőlőnkben megbúvó nyuszikat…"

Ábrahám Enikő

Bezerics Borház, Zala

„Számunkra a szőlő a legszebb ember alkotta táj. Természetesen mi is felelősséget érzünk ezen táj fenntartásáért. A cselekvés módját az elhatározáson kívül alapvetően meghatározzák a termőhelyünk adottságai, valamint a választott fajtáink betegségekkel szembeni fogékonysága. A szőlőink tápanyag-visszapótlását a talajéletet serkentő, a levegő nitrogénjét megkötő, szerkezetjavító baktériumtrágyával és a szesziparban képzőtő vinasz felhasználásával végezzük.

 

A pogányvári termőhelyi adottságok ismeretében az integrált növényvédelmet alkalmazzuk. A korszerű előrejelző berendezéseknek hála, sebészi pontossággal tudjuk tervezni a védekezést. Ezáltal kevesebb beavatkozásra van szükségünk. Csak a kritikus időszakban használunk felszívódó szereket.

 

Zöldebb borok

 

A komoly kézi munkával kialakított szellős lombozat és a korszerű permetezőgépek révén kisebb a kijutatott szermennyiség is. Területeinken annyira jól beállt a biológiai egyensúly, hogy nem használunk rovarölő mérgeket. Csapadékosabb borvidék révén gyepesítjük a sorközöket, így a kisebb energiát igénylő gyepápolásra és mechanikus soraljművelésre korlátozódik a gyomirtás."

Bezerics Dániel

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj

„A szőlővel való gazdálkodás természetközeli foglalatosság. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a szőlőt érlelő földet, a tájat az elődeinktől örököltük és a következő generációktól kaptuk kölcsönbe. Felelősek vagyunk megóvásáért. A borkészítés során végül is a természet csodáit fordítjuk a magunk hasznára. A Béres Szőlőbirtok fennállása óta folyamatosan törekedett arra, hogy tevékenysége során óvja a természeti környezetet. Az első környezetkímélő beruházás 2006-ban egy meteorológiai előrejelző program és egy automata mérőállás beszerzése volt. Ennek segítségével történik a növényvédelem, ezáltal is csökkentve a felesleges permetezések számát, így a lehető legkevesebb vegyszerrel terhelve a környezetet.

 

Zöldebb borok

 

Két évvel később bevezetésre került a szelektív hulladékgyűjtés, melynek során nemcsak a borok palackozásához felhasznált alapanyagok csomagolását, hanem a borkóstolókon és fesztiválokon keletkezett használt palackokat, műanyag flakonokat, valamint az irodai hulladékokat is válogatva gyűjtjük és szállíttatjuk el.

 

A következő jelentős lépés a szőlőbirtokon található épületek fűtési költségének csökkentését célozta meg 2009-ben. 2011-ben az Új Széchenyi Terv keretében elnyert pályázati pénzből és saját forrásból 12 darab 30 négyzetméter összterületű sík napkollektor felállítására került sor a birtokon. A napkollektorok telepítése óta a borászati üzem, az irodák és a kapcsolódó létesítmények melegvíz-szükségletét a napkollektorok biztosítják. A beruházással évente 76 GJ megújuló energiát tudunk biztosítani, amely 5 tonna üvegházhatásúgázkibocsátás-csökkenést eredményez, ezzel is hozzájárulva Tokaj-Hegyalja környezetének megóvásához."

Béres Melinda

Breitenbach Pince, Tokaj

„Nem használunk gyomirtó szereket a szőlőben. A borászatban is csak természetes működésre törekszünk, ezt természetes élesztővel és növényi alapú derítőszerekkel érjük el. Védjük az állatvilágot. Háromévente szántunk, és háti permetezővel permetezünk csalántea és kamilla használatával.

 

Zöldebb borok

 

Ha úgy élünk, mint az őseink, akik nem csak figyelték a természet folyamatait, de együtt éltek vele, van esély arra, hogy ez az utódaink részére is követendő példa lesz. Mindig, ha ok nélkül avatkozunk a természet folyamataiba, akkor egy kontroll nélküli láncreakciót indíthatunk el, aminek a végét nem láthatjuk. Mi nem csak használói, de felelősei is vagyunk a környezetünknek. Tisztelni kell a természetet, mert csak így tudunk benne létezni."

Kiss János

Csobánci Bormanufaktúra, Badacsony

„Manufaktúránk a hathektárnyi saját területén ellenőrzött biológiai termelést folytat, és „Excellence” minősítéssel alapító tagja a Terra Hungarica – az autentikus borokért egyesülésnek! Az ökológiai szemléletet a pincetechnikánkban is eredményesen alkalmazzuk, így az egészséges bio- és kézi szüretelésű szőlőnkhöz nem használunk semmilyen fajélesztőket és segédanyagokat, mert nem is kell. A vegyszerektől mentes mustot a fajtára jellemző, természetes és a termőhely adottságaihoz alkalmazkodó, a bogyón élő élesztők erjesztik ki valódi terroirborrá.

 

Zöldebb borok

 

Az erjesztés alatt az újbor hűtését saját, 11 fokos kútvizünkkel tesszük. A kén használatát is közel a felére csökkentettük, és a kíméletesebb beavatkozás érdekében csak tej- és tojásfehérjével derítünk. Vörösborainkat 24 havi érlelés után szűretlenül palackozzuk. Minden borunkba átmentjük a fajtákra jellemző gyümölcsösségen kívül a vulkáni eredetű bazalttalajoktól eredő ásványosságot is. A széles választékunkkal igyekszünk kifejezni a borvidék sokrétűségét és kielégíteni fogyasztóink sokoldalú igényeit!"

János von Beőthy

Heimann Családi Birtok, Szekszárd

„Sok kis apró lépéssel törekszünk a fenntarthatóbb termelés felé. A borászatban tavaly bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést. A szőlészetben már több éve nem gyomirtózunk, tavaly indultunk el egy vegyes talajtakarós kísérlettel, amit idén is tervezünk folytatni. Sokan a szőlőmunkások közül is még gazosnak vélik a szőlőt, mi meg mindig örülünk, mikor látjuk a virágzó bíborherét vagy a lándzsás útifüvet.

 

Zöldebb borok

 

Idén, tovább bővítve ezt a kísérletet, kipróbáljuk a biodinamikus növényvédelmet is a kadarkán és a kékfrankoson – ennek persze látszatja csak hosszú távon lesz, de szakmailag nagy és izgalmas kihívás. 2014 nekem a második évem, hogy átvettem édesapámtól a szőlőt, így sok időm még nem volt arra, hogy nagy változásokat segíthessek elő; igaz, erre nálunk talán nincs is akkora szükség. Mi a prevencióban hiszünk, és korábban is mindig törekedtünk a lehető legminimálisabb mennyiségű növényvédő szer felhasználására, ezért az elmúlt 2 évben nagy energiákat fektetünk abba, hogy a tábláinkat övező „senki földjét” is szépen és tisztán, szinte ligetszerűen tartsuk, hogy a szőlőterületeink minél szellősebbek lehessenek, így előzve meg a természet segítségével a betegségek kialakulását."

Ifj. Heimann Zoltán

 

Cikkünket holnap ITT folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!