7+7 étel rajnai rizlinghez
Rizling Október
2016-09-22 | Ferenczi CsillaOktóber hónapban az Olaszrizling Október keretében az olaszrizlingek mellett idén Németország legnemesebb szőlőfajtája is bemutatatkozik. Ez a rajnai rizling, amely rendkívül változatos borokat képes adni – ezért aztán a hozzá társítható ételek sora is változatos. Ha elég bátran próbálkozunk, biztosan megtaláljuk a kedvencünket. Adunk néhány tippet.
A rajnai rizling fajta már 1435-ben szerepelt IV. Johann Katzenelnbogen gróf leltárában, száz évvel később pedig Hieronymus Bock tett említést a kivételes borról Herbal című könyvében. A rajnai rizling hosszú múltját igazolja a tény is, hogy sok ma ismert európai, nagy minőséget hordozó szőlőfajta rokonságban áll vele, többek között a furmint is. A legjobb rizlingek hazája, a németországi Rheingau, Pfalz és Mosel borvidékek, Franciaországban pedig Elzász.
Egyre szebb borok készülnek emellett Ausztrália hűvösebb völgyeiben (Eden és Clare), illetve az észak amerikai borvidékek némelyikében is.
Itthon Badacsonyban, a Balaton-felvidéken, Pannonhalmán és Zalában találjuk legszebb borait, de Légli Ottó a Balaton déli partján is figyelemre méltó borokat készít. Ezek a borok évről-évre bizonyítanak, magas savtartalmuk mellett általában megtalálható bennük a fajtára jellemző citrusos karakter, a gazdag ásványianyag tartalmú termőhelyen már a markánsabb vonások is.
Milyen a rajnai rizling bora?
A német borvidékek közül a Mosel-menti rizlingek talán távolabb állnak a hazai fogyasztóktól. Magas savtartalmuk kiegyensúlyozására rendszerint némi maradékcukrot is hagynak a borban, finoman florális aromatikájukkal pedig fenséges harmóniát alkotnak. A Pfalz és Rheingau vidéki borok szerkezetre erőteljesebbek, eleganciájuk sokszor évtizedekre is emlékezetessé teszi őket.
Érdekesség: Németországból legnagyobb mennyiségben a csúcsgasztronómiájáról egyre inkább híres Norvégiába szállítanak rajnai rizlinget
Mivel a szőlőfajta alapvetően jó cukorgyűjtő, az édes borok között is szép számmal akad képviselője. A botritisz is gyakran alakítja ízvilágát, magas cukorkoncentrációjú borai évtizedekig eltarthatók. A fajta viszonylag magas savtartalma miatt hordót ritkán használnak a borok érleléséhez, ha igen, akkor kizárólag ászokhordókat.
A jó savszerkezet, az egyensúly érvényesülését elősegítő maradékcukor remek ételkísérővé teheti ezt a fajtát. Csípős, markánsan fűszeres ízek mellett is megállja a helyét. Aromavilága a termőhely karakterének megfelelően alakul. A citrusok, gyömbéres, őszibarackos, ásványos és sokszor benzinre emlékeztető karaktere sokak kedvencévé teszi. Karakteres, emlékezetes illat- és ízjegyeit könnyen fel lehet ismerni.
A jó savaknak és remek szerkezetének köszönhetően bora jó esetben hosszasan érlelhető. A legszebb tételek az őshaza, Németország termőhelyeihez köthetők. Jó évjáratokban általában 8-10 év, extrém esetben több évtized is lehet borainak potenciálja.
Bővebben a rajnai rizlingről a Borlexikonban>>
Bővebben a német borcímkéken látható kifejezések jelentéséről>>
Ételpárosítási irányelvek
Mindenképpen ízgazdag, fűszeres, és zsírosabb ételekben gondolkozzunk. A rizling komplexitása mellé hasonlóan komplex ízű fogásokat illik párosítani, és mivel különösen magas savtartalma mellé természetes édesség is társul, tökéletes egységet alkot a kifejezetten ízgazdag fogásokkal.
Száraz rajnai rizlingekhez (Qualitätswein Trocken, Prädikatswein) válasszunk:
- Kínai, thai és indiai fűszerezésű ételeket - főként gyömbéres, lime-os, citromfüves, korianderes, friss chilis fogásokat
- Fish and chips-et, rántott csirkét, sőt csirkepaprikást is
- Zsírosabb vagy grillezett halakat (pisztráng, lazac)
- Tarisznyarákot, homárt, fésűkagylót citrusokkal (pláne mosel-i rizlinggel)
- Karfiol vagy brokkoli gratint
- Sült fürjet, omlós libamellet gesztenyével, párolt káposztával (jön a Márton nap!)
- Grillezett kecskesajtot, Comté-t, frissebb rizlingekhez fetát is
Édes rajnai rizlingekhez (Feinherb, Prädikatswein) válasszunk:
- Klasszikus créme brulée-t
- Spanyol vagy mexikói flan-t
- Barackos vagy almás pitéket, réteseket
- Sajttortát, főleg ha citromos
- Baklavát, mézes krémest
- A thai desszerteket, például mangós rizspudingot, maracujás felfújtat, sült banánt
- Roquefort-ot és egyéb kéksajtokat
+ 1: Ahogyan a tokaji aszúk esetében is, úgy az édes rajnai rizlingek is elképesztő harmóniát alkotnak a sült libamáj gazdag ízeivel. Próbáljuk ki!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!