A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

7+7 étel rajnai rizlinghez

Rizling Október

2016-09-22 | Ferenczi Csilla


7+7 étel rajnai rizlinghez

Október hónapban az Olaszrizling Október keretében az olaszrizlingek mellett idén Németország legnemesebb szőlőfajtája is bemutatatkozik. Ez a rajnai rizling, amely rendkívül változatos borokat képes adni – ezért aztán a hozzá társítható ételek sora is változatos. Ha elég bátran próbálkozunk, biztosan megtaláljuk a kedvencünket. Adunk néhány tippet.


A rajnai rizling fajta már 1435-ben szerepelt IV. Johann Katzenelnbogen gróf leltárában, száz évvel később pedig Hieronymus Bock tett említést a kivételes borról Herbal című könyvében. A rajnai rizling hosszú múltját igazolja a tény is, hogy sok ma ismert európai, nagy minőséget hordozó szőlőfajta rokonságban áll vele, többek között a furmint is. A legjobb rizlingek hazája, a németországi Rheingau, Pfalz és Mosel borvidékek, Franciaországban pedig Elzász. 

Egyre szebb borok készülnek emellett Ausztrália hűvösebb völgyeiben (Eden és Clare), illetve az észak amerikai borvidékek némelyikében is.

 

Itthon Badacsonyban, a Balaton-felvidéken, Pannonhalmán és Zalában találjuk legszebb borait, de Légli Ottó a Balaton déli partján is figyelemre méltó borokat készít. Ezek a borok évről-évre bizonyítanak, magas savtartalmuk mellett általában megtalálható bennük a fajtára jellemző citrusos karakter, a gazdag ásványianyag tartalmú termőhelyen már a markánsabb vonások is.

Milyen a rajnai rizling bora?

A német borvidékek közül a Mosel-menti rizlingek talán távolabb állnak a hazai fogyasztóktól. Magas savtartalmuk kiegyensúlyozására rendszerint némi maradékcukrot is hagynak a borban, finoman florális aromatikájukkal pedig fenséges harmóniát alkotnak. A Pfalz és Rheingau vidéki borok szerkezetre erőteljesebbek, eleganciájuk sokszor évtizedekre is emlékezetessé teszi őket.

 

7+7 étel rajnai rizlinghez

Érdekesség: Németországból legnagyobb mennyiségben a csúcsgasztronómiájáról egyre inkább híres Norvégiába szállítanak rajnai rizlinget

 

Mivel a szőlőfajta alapvetően jó cukorgyűjtő, az édes borok között is szép számmal akad képviselője. A botritisz is gyakran alakítja ízvilágát, magas cukorkoncentrációjú borai évtizedekig eltarthatók. A fajta viszonylag magas savtartalma miatt hordót ritkán használnak a borok érleléséhez, ha igen, akkor kizárólag ászokhordókat. 

 

A jó savszerkezet, az egyensúly érvényesülését elősegítő maradékcukor remek ételkísérővé teheti ezt a fajtát. Csípős, markánsan fűszeres ízek mellett is megállja a helyét. Aromavilága a termőhely karakterének megfelelően alakul. A citrusok, gyömbéres, őszibarackos, ásványos és sokszor benzinre emlékeztető karaktere sokak kedvencévé teszi. Karakteres, emlékezetes illat- és ízjegyeit könnyen fel lehet ismerni.

 

A jó savaknak és remek szerkezetének köszönhetően bora jó esetben hosszasan érlelhető. A legszebb tételek az őshaza, Németország termőhelyeihez köthetők. Jó évjáratokban általában 8-10 év, extrém esetben több évtized is lehet borainak potenciálja.

Bővebben a rajnai rizlingről a Borlexikonban>>
Bővebben a német borcímkéken látható kifejezések jelentéséről>>

 

7+7 étel rajnai rizlinghez

Ételpárosítási irányelvek

Mindenképpen ízgazdag, fűszeres, és zsírosabb ételekben gondolkozzunk. A rizling komplexitása mellé hasonlóan komplex ízű fogásokat illik párosítani, és mivel különösen magas savtartalma mellé természetes édesség is társul, tökéletes egységet alkot a kifejezetten ízgazdag fogásokkal. 

 

Száraz rajnai rizlingekhez (Qualitätswein Trocken, Prädikatswein) válasszunk:

 1. Kínai, thai és indiai fűszerezésű ételeket - főként gyömbéres, lime-os, citromfüves, korianderes, friss chilis fogásokat
 2. Fish and chips-et, rántott csirkét, sőt csirkepaprikást is
 3. Zsírosabb vagy grillezett halakat (pisztráng, lazac)
 4. Tarisznyarákot, homárt, fésűkagylót citrusokkal (pláne mosel-i rizlinggel)
 5. Karfiol vagy brokkoli gratint
 6. Sült fürjet, omlós libamellet gesztenyével, párolt káposztával (jön a Márton nap!)
 7. Grillezett kecskesajtot, Comté-t, frissebb rizlingekhez fetát is

 

7+7 étel rajnai rizlinghez

 

Édes rajnai rizlingekhez (Feinherb, Prädikatswein) válasszunk:

 1. Klasszikus créme brulée-t
 2. Spanyol vagy mexikói flan-t
 3. Barackos vagy almás pitéket, réteseket
 4. Sajttortát, főleg ha citromos
 5. Baklavát, mézes krémest
 6. A thai desszerteket, például mangós rizspudingot, maracujás felfújtat, sült banánt
 7. Roquefort-ot és egyéb kéksajtokat

+ 1: Ahogyan a tokaji aszúk esetében is, úgy az édes rajnai rizlingek is elképesztő harmóniát alkotnak a sült libamáj gazdag ízeivel. Próbáljuk ki!

 

Ételfotók: ittitt és itt

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!