A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit, hol, merre a gasztrotérképek világában?

Bontsunk vitorlát!

2016-07-08 | Vinoport


Mit, hol, merre a gasztrotérképek világában?

Egy, kettő, három... öt és hat gasztrotérkép is készült már idén a Balatonról és környékéről. Ön tudja, hogy melyiket ki csinálta, vagy legalább hogy melyik az ön számára a leghasznosabb? Végignéztük őket.


A gasztrotérképek tavaly kezdtek divatba jönni, amikor a Balatonfüred- és Csopak környéki borászok és éttermek összefogtak. Pontosabban akkor, amikor az őket összefogó két gasztrós-PR-os, Szauer Judit, a térkép ötletgazdája, és Budavári Dóra eléjük állt egy térkép ötletével. "Azért ültünk össze akkor ősszel Judittal, hogy kitaláljuk, mivel tudnánk a Balatonra csábítani az embereket a szezonon kívül, vagy ha már itthon vannak, hogyan tudnánk őket abban segíteni, hogy ne kóvályogjanak éhesen zárt ajtótól zárt ajtóig" – mesélte Dóra. Első térképükkel biztosan sokakat megkíméltek a csalódástól, hiszen erre eleve olyan éttermek és borászatok kerültek fel, amelyek egész évben várják a vendégeket: többek között a Szent Donát, a Jásdi, és a Homola Pincészet, a kapcsolódó éttermek, továbbá a füredi Karolina és a Bergmann Cukrászda. A két lánynak a grafikus Kerekes Kata segített a közvetítésben.

 

Mit, hol, merre a gasztrotérképek világában?

Szauer Judit és Budavári Dóra

 

A lányok cuki térképei nem csak a tó körül, hanem a budapesti helyeken is gyorsan fogyni kezdtek. Nem csoda, hogy a csapatot idén már a Badacsony is segítségül hívta: januárban debütált a Káli-medence-Badacsony-Tapolca-Szigliget-Vonyarcvashegy-Keszthely-Héviz-Sümeg-Somló tengely télen is nyitva tartó vendéglátósainak rajzos listája. Ennek bemutatóján a készítők hangsúlyozták, hogy a térképek az új Balatont, a minőségi szolgáltatásokat, a szezon kitolását, egyben az összefogást hirdetik. Már akkor látni lehetett, hogy az ingyenes térképek sorozatának folytatása is várható, tavaszi-nyári kiadással, angol nyelvű verzióval, és további régiókkal bővül majd a paletta. 

 

A lányok végül idén júniusban értek le a déli partra, ajánlott helyeik között akadt eldugott, romantikus vendégház, elegáns kastélyszálló, családi borászat, kézműves cukrászat, yacht kikötő, angus marha farm, gyümölcs wellness központ, beachfood, vagy éppen régóta elismert gasztro-zászlóshajó. "Ez a Balatoni Gasztrotérkép is segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek; igyekszünk olyan helyeket bemutatni és ajánlani a nagyközönségnek, amelyek egész éven át, folyamatos nyitva tartással képviselik a minőségi gasztronómiát" – írta a debütáláskor Szauer Judit. 

 

Mit, hol, merre a gasztrotérképek világában?

A három térkép a gasztroterkepek.hu oldalról letölthető
 

"Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért nem rögtön az egész tóval kezdtük. A válasz egyszerű: hiszünk a desztináció-turizmusban, abban, hogy az utazóknak elsősorban azt kell megmutatni, ami éppen közel van hozzájuk, elérik akár egy sétával, rövid bringázással vagy pár perc autózással" – tudtuk meg Dóritól.

 

A széthajtogatható kiadványok hátulján minden információ megtalálható, ami fontos lehet a vendégek számára: nyitva tartás, elérhetőségek, online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e panoráma, borospince, gyerekmenü és, hogy kutyabarát-e az adott hely.

Egy másik iránytű

A lányok sikerén felbuzdulva, kitaposott nyomvonalukon készült idén egy másik térkép is. A Dél-balatoni Iránytű is júniusban debütált, ezt maguk a borászok készítették el. "A zsebtérképen 19 borászat, 14 vendéglátóhely (cukrászda, étterem, büfé, kávézó) és további 17 kulturális és szabadidős hely szerepel rövid bemutatkozóval, elérhetőséggel, nyitva tartással. A borászatok, éttermek és egyéb helyek kiválasztását a Dél-Balatoni Borút elnökségi tagjai segítették" írta közleményük. A legfontosabb elvárás elmondásuk szerint szintén a színvonal volt. A bemutatott helyek csak konszenzussal kerülhettek be, továbbá fontos kritérium volt, hogy meghatározott, fix nyitva tartással rendelkezzenek és a Balaton-parthoz közel, hozzávetőlegesen tíz kilométeren belül helyezkedjenek el (ez utóbbi a korábbi Budavári-Szauer térképeken épp hogy nem volt elvárás).

 

Mit, hol, merre a gasztrotérképek világában?

 

Tóth Andrej grafikus hasonló stílust és színösszeállítást álmodott meg, illetve vicces figurákat sem félt felrajzolni. Az ingyenes, tartalmas kiadványt húszezer példányban terjesztik, elsősorban a térképen szereplő több mint negyven helyen hozzáférhető, de a Borút honlapjáról is letölthető.

Mi van még?

Az északi partról a Balatoni Törzsasztal is készített térképet és bár a saját szemünkkel láttuk, utólag, az interneten már nem találtunk róla információkat. Kaptunk viszont a Balatoni Kör idén először megjelent Kóstold Körbe! című kiadványából. Ez egy kis füzet, amelyben a Kör tagjai hívnak magukhoz látogatóba, a tó különböző pontjaira. Az ingyenes füzetet is elsősorban náluk találjuk meg.

 

És akkor ott van még a Magyar Konyha most megjelent Balaton 2016 Gasztronómiai Útikalauza  igaz, a lap már negyedik éve készíti el a zsebkiadványt, amely az egész Balaton, plusz a Velencei-tó helyeit sorolja, nem annyira térkép, mint inkább könyvecske formájában. De vajon lehet-e újat mondani ennyi év után? Idei csatangolásunk tükrében bátran állíthatjuk, hogy lehet"  írják a könyvecske elején. 336 ilyen helyet találtak. A kiadvány az újságárusoknál vásárolható meg.

A témára ráugrott a közmédia is

Az Itthon vagy! című műsor A Balaton gasztro térképe című epizódja ezen ma (pénteken) reggel és délután került adásba, de többször ismétlik a hétvége folyamán. A narráció ugyan erősen idézi a szocializmus híradóit, de az egyébként színvonalas műsorban bemutatott helyeket mi is kivétel nélkül bátran ajánlanánk.

 

Nagyon Balaton programsorozat magazinja is ajánl gasztro szempontból fontos balatoni helyeket. Ezt a lapot a Balaton körül elszórva, a Nagyon Balaton rendezvényeiről és vendéglátóhelyekről ingyen elvehetjük, továbbá megtaláljuk a főváros Flyerz terjesztési pontjain, például borbárokban. Utóbbi lapnak a We Love Balaton válogatja össze kedvenceit, tehát az ajánlásokat folyamatosan frissülő formában, vagy akár interaktív térképen, a Balaton Brózeren is elérjük, ha a vendéglátóhelyekre szűrünk kereséskor.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Persze az online és a nyomtatott zsebkönyvek hátránya, hogy nem tudjuk velük feldobni az irodánk falait, ahogy mi ezt a Vinoport-Borászportál szerkesztőségében tettük!

Toplisták

Többedik éve készíti toplistáit az Északipart Magazin (ahogy neve is mutatja, szintén csak a tó felét ismerteti), valamint a Forbes (ezeket szintén az újságárusoknál gyűjthetjük be egy viszonylag magasabb összegért). És rendületlenül kóstol az I Love Balaton is  egyelőre térkép nélkül, tippekért érdemes néha ránézni.

 

Kihagytunk valamit? Biztosan! Írja meg nekünk kommentben!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!