Villámgyors Gourmet-talpaló
Kezdő csúcsgasztro-fesztiválozóknak
2016-05-12 | VinoportA Gourmet Fesztiválon kizárólag a legjobbak jelennek meg – már csak azért is, mert a kiállítói részvétel meghívásos alapon működik. Az ország krémjét viszont még a fesztivál négy teljes napja alatt is nehéz lenne végigkóstolni, hiszen több mint száz kiállító közül válogathatunk. Ha még bizonytalan, hogy mely éttermeknek garantáljon helyet a gyomrában, talán segítünk önnek ajánlatainkkal.
De lássuk előbb a szervezők aperitifjét:
"Bár a Gourmet ételfelhozatala idén a halra és vadhúsra fókuszál, természetesen mindenki hozza majd saját, féltve őrzött receptjeit is. Így aztán a párezer négyzetméteres parkban kényelmesen körbesétálva végigkóstolhatjuk Magyarországot, ahogy ezt tesszük évek óta ezen a helyen.
Az ételsorban pedig az alapételek és a fine dining műhelyek remekei egyaránt a minőséget kínálják, így például beleharaphatunk a tökéletes rántotthúsba, amit – mint nagyanyánk –krumplisalátával kínálnak, és kóstolhatunk igazi fácánhúslevest, ami fürjtojással lesz teljes.
A hal és vad tematikában elkalandozó séfek tányérunkra teszik majd szemnek és szájnak ingerét. Lesz például – a beavatatlanok számára is értelmezhető – szarvasgombás vaddisznógombóc vagy mangalica cigánypecsenye, esetleg szürkeharcsa-paprikás, de kóstolhatunk szarvascarpacciot, vaddisznóporchettát, vadcappuccinot vagy szarvasból készült kimbabot. Bemutatkozik egy „színész találmány“, a steamboo, legyen az lazacos, vajhalas vagy szarvaskolbászkrémes, érdemes megkóstolni! És aki azt hiszi, hogy egy kolbásszal már nem lehet őt meglepni, az toljon be egy kacsamájas szarvaskolbászt, ribizlis-szarvasgombás házi mustárral, vagy harapjon egy falatot a konyakos fácánkolbászból, zelleres almasalátával körítve. Aztán jöhet egy kacsamájbonbon és/vagy egy csokoládés tarhonyamousse, esetleg egy harcsapaprikás-fagyi habbal. És vidáman gurulnak majd ezekre a legjobb borkészítők borai, a kiváló sörkészítők sörei, egy-egy jó pálinka, csak mértékkel, de nagy örömmel..."
A Costes Downtown csodás standja
És akkor a mi segédletünk, rögtön a kiállítói stand számával.
Ha a Michelin-csillagosokat kóstolná
- Borkonyha, 73: A Borkonyha 2014-ben kapott Michelin-csillagot, és ha csak egyet jegyez meg róla: nem véletlenül ez a neve! Villanykörte-levesüknek úgysem tud majd ellenállni.
- Costes Downtown, 104: A Costes Downtown a legszebb standot mutatja az idén. Az étterem idén, kevéssel a nyitás után kapott Michelin-csillagot. Olvassa el interjúnkat>>
- Costes: Vasárnap 17.00-tól a Gasztroszínpadon. Kattintson friss interjúért a séffel>>
- Tanti, 90: A Tanti Magyarország öt Michelin-csillagos éttermének egyike, amely Budán, a Hegyvidék Központban nyitotta meg kapuit 2014-ben.
- Onyx: A crew hete a Bocuse d'Or körül forgott, Széll Tamás séf versenyzett és nyert, Szullo Szabina séf pedig zsűrizett. Így ok nem állítanak ki, ellenben megtalálja őket pénteken 20.00-tól a Gasztroszínpadon.
Ha a legjobb vidékieket kóstolná
- Anyukám mondta, 44: A hazai gasztroszcéna gyakorlatilag egyként mondja a legjobb vidéki étteremnek ezt az encsi helyet. Évek óta, töretlenül. A nyitónapon lágy mozzarellával és sonkával felvértezett, kemencében sült pizzát kóstoltunk náluk, és nem bántuk meg.
- Gusteau, 37: Tokaj-Hegyalja szívében Mádon, még az étteremben is a borokról szól az élet... Sült pisztráng és pontytej a menü, elbújva középtájon.
- Ikon, 39: Debrecen és vidéke újragondolva!
- Kistücsök, 40: Ki ne ismerné Dél-Balaton lassan húsz éves gasztrobástyáját?
- Macok, 41: A Macok Bisztró a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és a Gault & Millau értékelése szerint is az egri régió legjobb étterme. Itt is kóstoltunk tegnap: azt a halat ne hagyják ki! De akárcsak a marhanyaknak, tökéletes az állaga, és nagyon ízgazdag! Illetve itt most az is kiderül, mi az a macok.
Kolbice
Ha a hazai street food helyzetet mérné fel
- Ikon Street, 51: "Legyen az egy burger, debreceni páros vagy egy kolbi roll, tudjuk, hogy csak úgy adhatunk jót és minőségit, ha minden apró lépés, minden alapanyag kiváló minőségű." Az Ikon kistestvére.
- Kobe Sausages, 112: A Kolbice talán már nem számít újdonságnak, de meg még biztosan nem untuk.
- Mangalica és Társai, 83: "Kínálatunk között szerepel a mangalica grill hot-dog kolbásszal és sült hagymával és a legnagyobb kedvenc az óriás mangalica húspogácsából készült kétkezes hamburgerünk."
- PiknikUtczaBár: Nemcsak ízeivel, de megjelenésében is különleges foodtruck. Még nem tudjuk, hol fog parkolni, de bárhol könnyű lesz észrevenni.
- Céltorony, 50: Az Egy füst alatt - BBQ PopUp Myron Mixon Smokers füstölővel és Austinban (TX) tanult pitmastereivel együtt füstöl Adorjányi Nyárspolgár BBQ Máriusszal. Ez a felállás önmagában csalogat!
Ha valami igazi magyart kóstolna újragondolva
- Buja Disznó(k), 115: Bíró Lajos újabb kalandozása egy örök klasszikussal, a rántotthússal.
- Baricska Csárda, 35: Árbocukon továbbra is a magyar ételkészítési hagyományok.
- Bock Bisztró, 88: "A szezonalitást szem előtt tartó, Bíró Lajos nevéhez fűződő menü rusztikus, újragondolt magyar fogásokra épül, hangulatában pedig leginkább egy igazi nyüzsgő francia bisztróhoz hasonlítható."
- Rézkakas Bistro, 69: "A hagyomány irányadó és nem börtönőr" - ezt írják magukról. Árulkodó.
- Kollázs Brasserie & Bar, 70: Náluk mindig Magyarország és a világ ízei, hagyományos és modern fogások adnak egymásnak randevút.
Amikor összedolgozik a szomszédos Arany Kaviár és a Kreinbacher pop-up store
Ha desszertre vágyik
- Émile, 80: A Gerbeaud és az Onyx minősége; egyszerre étterem, cukrászda és bár. Vajon melyik oldalukat mutatják meg a Fesztiválon?
- Á table, 20: Magyarország első eredeti francia pékség és cukrászdája.
- Cake shop, 93: Egy kedves és vagány kis cukrászda, ahol egyébként sincs fal a műhely és a vendégek között.
- Desszert.Neked, 102: Egyedülállóan széles tarte választékkal és a klasszikus magyar desszertek újrakomponált változatával várnak a Gourmet Fesztiválon is.
- Naspolya Nassolda, 71: Igazi gourmet kaland: desszertkülönlegességek, amelyek sütésmentesen készülnek, a nyers-vegán konyha elvárásainak megfelelően.
Ha pezsgőzne és borozna
- Vinoport, 74: Először is, ajánljuk magunkat. Kóstoljon és beszélgessen a Vinoport borászaival, részletek a Facebook-eseményen>>
- Winelovers, 6: Vegye át a welcome pezsgőt, majd kóstoljon meg több Garamvári tételt is a Winelovers standon. Facebook-esemény>>
- Kreinbacher, 16: Nemcsak a már jól ismert Kreinbacher borok, nem is a magnum palack, még csak nem is Pol Roger, hanem az új Piper Heidsieck és Charles Heidsieck kollekció miatt támadja meg őket! Nem véletlenül vannak szinte rögtön a bejáratnál (a Winelovers welcome pezsgő standhoz közel).
- Terra Hungarica - Spontán Borbár, 34 + Terroir Club - Európa természethű borai, 105: Az autentikus, azaz természethű gazdálkodásból származó, csupán kén hozzáadásával készült borokat népszerűsítő Terra Hungarica idén egy spontán borbárral készül a Gourmet Fesztiválra. Bott, Királyudvar, Hegyi-Kaló, Strekov, Wassmann borokat kóstoltunk itt oda-vissza, többet személyesen a borásztól.
- BalatonBor, 46: Kóstolja meg az első évjáratot!
Borszeretőként ahová még el kell látogatnia: Heimann (26), Gilvesy (98), 2HA (12), Holdvölgy (71), Etyeki Kúria (10), Pálffy (24), Francois (114) és Törley (106), a Pezsgő Június idei sztárjai, valamint a Kertész Családi Pincészet (14). Csak ne felejtse el átvenni a kóstolópoharát a bejárattól jobbra.
A standok térképét ITT találja.
Nyitókép: a Borkonyha tavalyi fogása, Pintér Árpád fotója.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!