A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!

Monoszlói életérzés

2016-06-23 | Ferenczi Csilla


Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!

Amikor útnak indultunk Monoszlóra, voltak elképzeléseink, hogy mi vár majd ránk, persze készültünk kérdésekkel is. Aztán megérkeztünk a világ végére, ahol se térerő, se zaj, Liszkay Mihály éppen takarította a kertet, és minden azonnal olyan volt, mintha ezer éve ismernénk, mintha haza várt volna minket.


Liszkay Mihályt hallgatni tényleg különleges élmény. Órákig tud mesélni kalandos életéről, könyveket is írhatna és én hallgatnám, olvasnám is szívesen. A Kerülőutak balatoni túráján félelmetesen őszinte beszélgetésbe keveredünk vele, miközben a Borkúria tágas teraszán ülve figyeltük a naplementét.

 

Liszkay Mihály többször is emigrált, először 16 évesen Hollandiába, ahol 8 évre rá megnyitotta első éttermét. Ezután jött Kanada, ahova már családjával költözött, hogy egy felkérésnek eleget téve egy 35 hektáros ranch-ot vezessen.

Volt, hogy 25-30 lóval két-három hétig csak barangoltunk. Igazi cowboy-élet volt ez, és mi igazán szabadok voltunk  mondta. Később a kanadai vendéglátásban kezdett dolgozni, így került az Earls étteremlánchoz, amely aztán az európai terjeszkedése során őt kérte fel budapesti üzletkötőnek. "Itthon úgyis arany tálcán hordoznak majd" – gondolta, ám amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mentek is a befektetői. Liszkay Mihály viszont itt maradt, beleszeretett a vidékbe.

 

Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!

 

Ekkortájt már művészként is bizonyított – zongoraestjei egyre népszerűbbek lettek. Már fiatalon is számos európai országba hívták fellépni, jelenleg az Emirates dubai járatán reklámozzák élő, Borász a zongoránál című zongoraestjeit.

"Vadásztam és eltévedtem"

 ez volt a válasz, amikor arról kérdeztük, mégis hogyan találta ezt az eldugott, mégis impozáns birtokot a Balaton-felvidéken. Habár a 2000-ben megvásárolt monoszlói Borkúria családi nyaralónak indult, ma mégis elsősorban esküvők elképesztően romantikus helyszíneként, első osztályú borhotelként és galériaként funkcionál. Sőt, van már helikopterleszálló, kandallós-zongorás nappali Liszkay Mihály saját családi képeivel, szauna és feszített víztükrű medence is. És itt van ő, az egész helynek a lelke, aki még mindig, nap mint nap 16 órát dolgozik. Érdemes követni Liszkay Mihályt Facebookon is!

 

A birtok megvásárlásakor a tulajdonos szinte azonnal szőlőtelepítésbe is kezdett. Liszkay Mihály szerint itt a Balatonnál kifejezetten jó vörösborok születnek, ez a vidék erre való. Igaza lehet. Itt, a Balaton-felvidéken tényleg csak az 1874-1914 közötti filoxéra után kezdődtek komolyabb fehérszőlő telepítések.

 

 

A kozmopolita világfajtákat álmodott ide: cabernet franc-t, pinot noir-t, merlot-t és cabernet sauvignont. A Liszkay Borkúria meg is kapta a kékszőlő telepítési engedélyt, de csak kísérleti jellegre hivatkozva. Ezekből ma hatféle vörösbor készül a pincénél, évente kb. 45.000 palack. A borok stílusát és a borászkodás irányát 10 éve állandó borász barátjával közösen határozták meg: világfajták magyar stílusban.

 

Liszkay Mihály első szűztermése első borát csak úgy elvitte a 2008-as 8. Páneurópa Borversenyre; két ezüst- és egy aranyéremmel tért haza. Borai azóta is rendre mindig aranyat vagy ezüstöt érnek a kóstolókon. De ami talán fontosabb, vendégei kartonszámmal viszik őket haza, és négy nívós budapesti étterem (Arany Kaviár Étterem, Cafe Pierrot, Chagall Café & Restaurant és a Halászbástya Étterem) is választott közülük a borlapjára. 

 

Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!

"Nincs idő szerénynek lenni"

A Borkúria konyháját is egyszerű elv vezérli: csúcsminőséget háziasan. A chef Szalai Szabolccsal közösen igyekeznek kizárólag helyi termelőkre és szezonális alapanyagokra építeni, miközben folyamatosan hozzák a nemzetközileg is elvárt magas minőséget. Ottjártunkkor éppen egy 13 fős geológus társaságot láttak vendégül  az ételek és borok mellett ez a csoport is elsősorban Liszkay Mihály személye miatt érkezett.

 

Mi a birtok egyetlen fehérborával kezdtük a sort, a friss de tartalmas Pinot Gris-vel, amiből összesen 1200 palack készül évente, és helyben el is fogy. Megértem. A Pangyér-dűlő ásványi anyagokban gazdag termése roppant elegáns és kerek bort ad, a fehér húsú barack, mandula és finom édesgyökér változatos aromáival.

 

 

Ezután vörösre váltottunk, előbb a 2011-es Cabernet Franc jött, mely Liszkay Mihály szerint a leginkább idevaló fajta. Persze csak kóstolni szerettem volna, de a poharam hamar kiürült. A bor gazdagon szegfűszeges, édes dohányos illata után meglepően lendületes, de extrakt-gazdag korty következik. A bor teljes leírása itt!

 

A 2008-as Liszkay Cabernet-k (főleg a Cabernet Franc) különösen jól szerepeltek a 2011-es Decanter World Wine Awards-on, ennek okán egy ezüst- és egy bronzéremmel lettek kitüntetve. 

 

Ha ez ízlett, a következő még jobban fog – mondta, és már kaptam is a 2011-es Cabernet Sauvignont, mely bár kissé talán túlérett, likőrös és picit túl füstös, de engem egyáltalán nem zavart, mert Liszkay Mihály belekezdett egy újabb történetbe, amelynek címet is adott: A birtok ural engem és nem én őt.


Liszkay Mihály 75 évesen azt mondja, szeretne még egyszer olyan szabad lenni, mint amilyen szabad cowboy-ként volt. De szerintünk a borász a zongoránál talán nem is tudna már a magyar borvidék nélkül élni. Mi biztosan nem tudjuk elképzelni nélküle a mai Balaton-felvidéket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!