A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bock József megint nyert, most elárulta a titkot

Kerülőutak Villányban

2016-12-12 | Ferenczi Csilla


Bock József megint nyert, most elárulta a titkot

Az első 100 legjobb magyar bor kiadvány abszolút győztese a Bock Pince Magnifico tétele volt. Az Ördögárok merlot-ja után Bock József idén is nagyot szakított, ezúttal viszont egy Fekete-hegyről származó Villányi Franc-nal. A villányi nagyok generációjának egyik legismertebb alakjával, A 100 legjobb magyar bor legjobb vörösborát készítő Bock Józseffel beszélgettünk arról, hogy mitől lesz a Villányi Franc a legjobb.

Ördögárok után Fekete-hegy

A nagyhasányi Fekete-hegy a Villányi-hegység keleti végénél található, csúcsa 340 m magas, és a mészkőhegység felszínét jellemzően lösz illetve agyag takarja. A Bock ültetvények itt 180-250 méter magasságban találhatók, egy nagyjából kéthektáros területen. A lejtőkre bizonyos napszakokban árnyékot vet a Szársomlyó: innen a név. A Fekete-hegy déli lejtőire 1997-ben azonban Bock József cabernet franc tőkéket telepített, amelyekről már 2000-től ígéretes borok érkeztek.

 

"Villány 1987 óta tagja a Borvárosok Szövetségének, és a Villányi Borrend is egy évre rá alakult. Kevesen tudják: már akkor is cabernet franc volt a zászlósborunk – mondta Bock József, majd hozzátette: ez a fajta valóban olyat tud itt, amit más borvidéken vagy országokban nem. A merlot mellett a cabernet franc is régóta toplistás a Bock Pincénél, éppen ezért készül el minden kimagasló évjáratban a Fekete-hegy Selection.

 

A stílusteremtő borász elmondása szerint inkább a páratlan évek szoktak igazán kiemelkedők lenni, most viszont nagyon úgy tűnik, hogy a 2016-os év is az lesz. Bár a cabernet franc biztosabban beérik, mint népszerű rokona, a cabernet sauvignon, a 2016-os évjárat szeptemberi melege ezúttal is csodát tett a fajtával.

Merlot után franc

Az eredetvédelmi törvény alapján 2014 óta lehet a helyi cabernet franc borokat Premium Villányi Franc-nak nevezni, és a 2014-es terméstől beszélhetünk már super premium kategóriáról is. A 100%-ban cabernet franc-ból készült, és maximum 35 hl/ha terheléssel (vagy még ennél is szigorúbb terméskorlátozással) készített Super Premium Villányi Franc legalább két év érlelés után kerülhet csak forgalomba. A Fekete-hegy Selection 2012 esetében Bock 24 hónapos új barrique hordós érleléssel tudta elérni ezt a példaértékű egyensúlyt és szép szerkezetet.

 

Bock József megint nyert, most elárulta a titkot

 

"Mi, villányi termelők úgy érezzük, hogy itt nagyon jó minőséget tud produkálni a fajta, szinte minden évben. Markáns bort tudunk készíteni belőle, ezért nagyobb hangsúlyt is fektetünk rá" –  folytatta a 68 éves borász, aki a nemrégiben a nála tartott Franc & Franc nemzetközi konferencián is hangsúlyozta: Villányi bor esetében a gyümölcsösséget a robusztus tartalommal együtt kell megőriznünk.

 

A nagyformátumú borairól híres Bock a vékonyabb, elegánsabb borokat preferáló piaci igényeknek is tökéletesen megfelel ezzel a koncentrált, de harmonikus tétellel. A Fekete-hegyen kívül egyébként jól szerepelnek a későbbi telepítésű Ördögárok és a Makár-dűlők cabernet franc-jai is. Mint megtudtuk, az a cél, hogy a prémium válogatásuk több dűlő termése legyen.

Bor után gasztronómia

A Bock Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2012 illatában szilvakompótot, cseresznyét idéz, elegánsan füstös, vaníliás tónusokkal. Ízében isteni, érett szeder és áfonya, kávé, besimuló hordófűszerekkel, szerecsendióval, édesgyökérrel. Kiváló egyensúlyú tétel, szép szerkezettel, mely bár még pályája elején jár, nagyfokú komplexitás és koncentráció jellemzi.

 

 

Bock József pontosan ugyanolyan meghatározó alakja a villányi borturizmusnak, mint maguknak a villányi boroknak, éppen ezért fektet nagy hangsúlyt az Óbor Étterem változatos, szezonális étlapjára, vagy a Hotel Ermitage naprakész programjaira. A díjnyertes bort karácsony közeledtével az ellenállhatatlan Csupacsoki szelet Pascucci granitávaldesszerttel ajánlják, hiszen vörös húsok és vadételek mellett is többször jól szerepelt már.

 

A 100 legjobb magyar bor magazinban Parcsetich Ernő, a Budai Gesztenyés Étterem séfje például így álmodta meg a hozzá illő fogást: báránygerinc pirított polentával, káposztakrémmel és szilvaeszpumával és fekete ribizlivel. Tény, hogy felettébb sokszínű és tartalmas a bor, így a hozzá választható ételek listája is.

 

Bock József megint nyert, most elárulta a titkot

 

A Bock Pincénél az értékes cabernet franc törkölye sem megy kárba, a 2018-ra teljesen elkészülő szőlőmagüzemében ugyanis még újabb szintre tervezik emelni a feldolgozást. A szőlőmaglisztet és szőlőmagolajat ezerféle formában használják jelenleg is az étteremben, de reményeik szerint a szőlőmag koncentrátum retard tabletta formájában is elérhető lesz.

 

A kékszőlő magjának rengeteg kedvező hatása van, mivel polifenolokat tartalmaz, értisztító, antioxidáns, tumorellenes, de a májműködésre és idegrendszerre is pozitív hatással van.

 

Sokszor hallani, hogy Villány a ’90-es és 2000-es években mutatta meg, mit tud, mára viszont utolérte Szekszárd és Eger is. "Itthon szerencsére mindenki jön fel. Mindenfelé termőre fordulnak és kezdik jó formájukat hozni azok az ültetvények, amelyeket 10-20 éve telepítettek. Azok a gazdák, akik időben tettek lépéseket a minőség felé, jók az ültetvényeik, modern technológiával rendelkeznek, egyre jobb borokat készítenek" – mondta az év legjobb vörösborát készítő borász. Bock József tudja talán a legjobban, hogy csakis professzionális felszereléssel, tisztaságban és rendben lehet jó bort készíteni: ő is így készítette el a legjobbat, megint.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!