A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

Intenzív dűlőtúrák és páratlan borsorok két nap alatt

2017-09-08 | Sólyom Bence


Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

Nehéz, vagy inkább egyenesen lehetetlen lenne megmondani, hogy melyik a legszebb évszak Tokaj-Hegyalján. Az év minden napján találni szépséget egy ilyen csodálatos vidéken, ahol a természet sokszínűsége páratlan módon harmonizál az épített örökséggel. A Kerülőutak projekt keretében a Vinoport munkatársai ezúttal nyár és ősz határán, nem sokkal a szüreti rajt előtt járták be a legismertebb magyar borvidék dűlőit.


Fotó: Gellér Anna

 

A tájat ilyenkor a színek és az ősz illata teszik különlegessé, a gyönyörű fürtökkel díszített szőlőtőkék között járva pedig tényleg csak egy pohár borra vágyik az ember. Utóbbiban nem volt hiány a kétnapos kiránduláson, ráadásul abban a kegyben volt részünk, hogy nemcsak testközelből tapasztalhattuk meg a szüreti készülődés izgalmait, hanem a borászokkal is órákat beszélgethettünk.

 

Lenyűgöző az a szeretet és fanatizmus, ami ezekből a szakemberekből árad a borászat, a természet és a borvidék iránt, mi pedig a következő hetekben igyekszünk átadni az élményeinkből minél többet az olvasóinknak.

 

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok / Tokaj

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

Fotó: Gellér Anna

 

Különleges birtok fogadja a Tokajba érkezőket, hiszen nemcsak a vidék egyetlen bioművelésű nagybirtokáról van szó, de azon kevés borászatok egyike is a Hétszőlő, ahol az összes terület egyetlen nagy, összefüggő táblában található. Makai Gergely főborász a szőlőben mesélt nekünk az ősi birtokról, belenéztünk a sárgamuskotály kezdődő szüretébe, hogy aztán Oroszlán Tamás kereskedelmi igazgatóval kiegészülve a nap első borsorát is lekóstoljuk.

 

A kóstoló közben szó esett a nagybirtok és Tokaj jelenéről és jövőjéről, a tartalmas beszélgetés végén ráadásul még a Tokaj központjában található, XV. század elején épült Rákóczi Pincében is tettünk egy sétát.

 

Pajzos-Megyer Pincészet / Tokaj

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

 

Laurent Comas birtokigazgató és Naár Ferenc főborász volt a vendéglátónk a Pajzos-Megyer Pincészetnél. A házigazdák a Pajzos dűlőben fogadtak minket, ahol megmutatták nekünk, hogy mire is képes a terület, hiszen a szép aszúk mellett remek száraz borokat is kóstolhattunk. A kilátás, a történetek és a borok harmóniája nem lehet véletlen, nem is nagyon akartuk otthagyni a Pajzost.

 

Sajgó Pincészet / Tolcsva

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszakFotó: Gellér Anna

 

Tolcsván 17 hektáron gazdálkodik a Sajgó család, akikkel főleg a tokaji bor stílusának változásairól és a vidék sajátosságairól beszélgettünk. Közben megbizonyosodtunk afelől, hogy a klasszikus tokaji ízekhez éppolyan jól értenek a 20 éves múltra visszatekintő családi pincészetnél, mint a mai boros közízléshez.

 

Sajgóék otthonában szinte mindent megkóstoltunk, a tekintélyes Tokaji sor után pedig még arra is volt időnk, hogy bejárjuk a világörökségi tolcsvai pincesort, ahonnan páratlan kilátás nyílik a községre.

 

Árpád-hegy Pince / Szerencs

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

Fotó: Gellér Anna

 

Varkoly Ádám amilyen fiatal, olyan energikus, a vele eltöltött két óra annyira intenzív volt, hogy alig győztük követni Tokaj dűlőiben. Ádám egyáltalán nem ismeretlen a borvidéken, nem csak édesapja tett sokat Tokajért, Ádám is a tőkék között nőtt fel. Ismeri valamennyi dűlőt és „persze” sorról-sorra tudja, hogy melyik kié, lenyűgöző az a tudás és eltökéltség, amivel a fiatal borász bír.

 

Eddigi pályafutásunk legtömörebb dűlőtúrája után természetesen az egykori mulatóból kialakított szerencsi kóstolótermet és az alatta található különleges, faragott pincét is meglátogattuk. A találkozó végén az Árpád-hegy Pince különleges boraival is megismerkedhettünk, ami után már végképp nem maradt senkiben kétség, hogy miért Ádám kapta 2017-ben a Gál Tibor Emlékdíjat.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!