A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A juhfark maga az élet

Beszámoló a negyedik Somlói Juhfark Ünnepről

2019-10-17 | Dohány Attila


A juhfark maga az élet

Varázslatosan szép napsütéses időben, a vendéglátóknak köszönhetően fesztelen és barátságos hangulatban került megrendezésre október 12-én a negyedik Somlói Juhfark Ünnep, a Somlójenőn található Tornai Pincészetben.


A rekordszámú közönség előtt megtartott megnyitón Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa köszöntötte a vendégeket. Az egyik legősibb magyar szőlőfaja őszinte elkötelezettjeként beszédében összegezte a fajtáról vallott gondolatait:

a Juhfark nem más, mint maga az élet, benne van a születés, a folytonos küzdelem, de benne van a siker és az öröm is.

Benne van a születés, hiszen több millió évvel ezelőtt megszületett a szőlőtermesztéshez kiváló feltételeket biztosító Somló-hegy, benne van a küzdelem, amely a fajta megmentésére és népszerűsítésére irányul, és benne van az öröm, amely az alázatos munka eredményeként a borászok és fogyasztók arcára csal mosolyt.

 

A juhfark maga az élet

 

A megnyitót követően a látogatók több program közül is válogathattak. A Tornai Pincészet főépületben megszervezett egész napos sétálókóstolón tizenhat borász borait lehetett megízlelni, köztük a vendégborászként meghívott, Szentantalfán található Dobosi Pincészet Bio Juhfark tételeit is. A bemutatásra szánt borok a kiállító borászok által egy előzetes válogatáson esnek át, annak érdekében, hogy csak a legjobb minőség kerülhessen a látogatók poharába. A borok szelektálása a korábbi években néhány esetben sértődöttségre is okot adott a borászok körében, de ez az érzés mára már egy segítő szándékú együttműködéssé alakult át.

 

 

A sétálókóstoló mellett múzeum- és pincetúra, valamint három különböző workshop is várta a fajta kedvelőit. Egy kóstolóval egybekötött dűlőtúra után Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus tartott összehasonlító előadást a somlói juhfark és a világ nagy vulkanikus borai témában. A nap záró momentumként pedig egy rendhagyó (vertikális) juhfark kóstoló került terítékre, ezen Tornai Tamás mutatta be pincészete nemzetközi díjnyertes borait különböző évjáratokból.

 

A pincetúra

A tulajdonos által vezetett túra alkalmával megtudhattuk, hogy az első nagy nemzetközi díjat egy 2001-es évjáratú borával nyerte el a pincészet, azóta pedig számtalan megmérettetésen értek el kiváló eredményeket. Az elmúlt öt évben négyszer kapták meg a londoni International Wine Challenge Trófeát, a borverseny legmagasabb elismerését, ebből háromszor a juhfark fajtával.

 

A juhfark maga az élet

 

Az egymillió liter kapacitású, három éves borkészlet tárolására alkalmas pince több lépcsőben épült. A régi, ívelt oldalfalú pincerész 1868-ban, az új rész 1999-ben, az objektum végül 2005-ben nyerte el mai formáját. Az öt méter mély pincében található nemesacél tartályok hűthetők, így szabályozott körülmények között van lehetőség a must erjesztésére. Somlón először náluk alkalmaztak acéltartályokat a bor fermentálásához. A tartályoknak köszönhetően már a pincében lehetőség nyílik a bor palackozás előtti hidegkezelésére, így a nem kívánt anyagok a mínusz négy fokra lehűtött borból nem a palackban, hanem még a tartályokban válnak ki.

 

A hordós tételekhez kizárólag ötszáz literes, Kalla Miklós kádármester által készített, enyhe pörkölésű, vastag dongájú tölgyfahordókat használnak. A zempléni tölgyfa hordókat ötéves használat után felújítják. A felújítás során hat millimétert gyalulnak ki a hordó belső felületéből, majd ismét enyhén pörkölik, ezután újra öt évig alkalmasak a bor tárolására. A termelésből kivont hordókat pedig égetett szeszesitalokat készítő vállalkozásoknak értékesítik.

 

A juhfark maga az élet

 

Az erjesztés és érlelés szempontjából három termékkategóriát különböztetnek meg: a Friss, a Prémium és a Top Selection tételeket. A reduktív borokhoz acéltartályt használnak, a második kategóriában tölgyfahordóban erjesztett-érlelt tételeket házasítanak ugyanolyan fajtájú reduktív borokkal. A Top Selection borok mindegyikét fahordóban erjesztik és fahordóban érlelik. Ebbe a kategóriába tartoznak a dűlőszelektált tételek, melyekhez a szőlőfürtöket külön válogatják. Az érlelés során a legkiválóbb boroknál legalább fél évig battonage technikát is alkalmaznak, amitől selymesebb, krémesebb, összetettebb karaktert kap a bor. A minimális fahordós érlelési idő hat hónap, de a termékskála csúcsán találhatunk tizenöt hónapos fahordós érlelésű bort is.

 

A vertikális kóstoló

A Prémium és a Top Selection kategóriába tartozó nyolc tétel kóstolóján megtudhattuk, a Somlón telepített 480 hektár szőlő egynegyede már juhfark ültetvény. Elterjedésének történetében az 1980-as évekig kell visszatekintenünk, a somlói gazdák egy csoportja ekkor járta ki a juhfark fajtajegyzékbe való felvételét. A Tornai család juhfark törzsültetvényét valamivel később, 1995-ben hozták létre, ebből alakult ki a borászat ültetvényein ma is megtalálható juhfark állomány.

 

A juhfark maga az élet

 

A Tornai Tamás által bemutatott tételek között tizenhárom évre visszamenőleg is kóstolhattunk borokat a Grófi valamint az Aranyhegy dűlőről. A legjobb évjáratok egyike a 2017-es: a tavasz hűvösen indult, a május viszont szokatlanul meleg hónap lett, és a szőlő a korábbi egyhónapos lemaradását a meleg időjárás eredményként egyhónapos előnyre váltotta, a nyár viszont átlagos hőmérsékletet produkált. A szőlő hajtása bizonyos időszakokban elképesztő iramban növekedett, naponta akár 10-12 centimétert is fejlődött. A kitűnő évjáratnak köszönhetően ezeket a tételeket gyorsan el is kapkodták a fogyasztók.

 

A juhfark maga az élet

 

Ezzel szemben a 2018-as év több szempontból is tragikusnak tekinthető. Szeptember elején négy nap alatt 180 mm feletti csapadék hullott, ami tönkretette a termés nagy részét, miközben megjelent a pettyesszárnyú muslica is a borvidéken, szintén jelentős károkat okozva a szőlőskertekben. Ennek ellenére mégis maradtak olyan területek, amik átvészelték a viszontagságokat és a szüret után kiváló borokat adtak.

 

A legkiválóbb fahordóban erjesztett borokhoz csak starter élesztőket használnak, amivel a biztonságos erjesztést indítják el. A fajélesztős beoltás mellőzésével a borok ízvilágának egyhangúságát szeretnék elkerülni.

A felhasznált technológia alkalmazása visszaigazolást is nyert az utóbbi években,

hiszen a pincészet borai egyre jobb piaci pozícióba kerülnek.

 

Az este végén egy igazi ritkaság került a hallgatóság poharaiba, a Grófi dűlőről származó Nr.71. nevet viselő  2006-os évjáratú juhfark, nevét a hetvenegy napig tartó erjedésről kapta. A jelenlévők nagy örömére még kiváló formát mutatott, ami jeles bizonyítékul szolgált a somlói borok hosszú érlelési potenciáljának.

 

A juhfark maga az élet

 

A nap végére egyértelművé vált, hogy ez az esemény valóban ünnep volt, egy olyan kivételes fajta ünnepe, amit minden borkedvelőnek érdemes megismernie. A platóni barlanghasonlattal élve: a résztvevőknek lehetősége nyílt az eddig elégségesnek vélt tudásuk gyarapítására, és arra, hogy a fényre kilépve megismerhessék a juhfark valódi lényegét.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!