A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Afrikát, Ausztráliát, Új-Zélandot kóstoltuk

WSET felsőfok, Újvilág

2016-04-20 | Vinoport


Afrikát, Ausztráliát, Új-Zélandot kóstoltuk


Dél-Afrikában, a forró Fokváros környékén a világ egyik legváltozatosabb és legzöldebb ökoszisztémája található. A helyi boroknak legalább ugyanennyi változata, arca, színe létezik. Új-Zéland neve kifejezetten egy fajtával, a sauvignon blanc-al jelent egyet. Ausztráliában pedig a börtönőrök futtatták fel a borkultúrát. Lássuk, mit mutatott meg magából az Újvilág három országa a Borkollégium Felsőfokú bortanfolyam Újvilág óráján.

 

A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Thelema Mountain Vineyards Sutherland Sauvignon Blanc 2014, Elgin, Dél-Afrika

Színe citrom, ránézésre olajosnak tűnik a bor. Illata közepesen intenzív, aromatikus. Benne fémes illatok mellett citrom, kis csalán. Ahogy melegszik, nyílik, megjelenik az édes trópusi vonal is, vanília. A kortyban kis szénsav és szintén fémes íz. Fanyarabb a korty, mint amit az illat ígér, a végét kesernye zárja. Magas savtartalom, ropogós savak, az alkohol közepes. Könnyed összhatás.

Mount Abora Koggelbos Chenin Blanc 2013, Swartland, Dél-Afrika

Színe citrom, kicsit opálos. Illata intenzív, telt: érett mangó, töttyedt ananász, parfüm, vanília. A kortyban citrusok és nyári alma, halványan a hordó vaníliás, kókuszos tónusú fűszerei is feltűnnek. A korty közepe sajnos inkább üres, a végén jelentős kesernye jelenik meg. Jelentős savtartalom és alkoholérzet.

Post House Missing Virgin (pinotage, petit verdot) 2013, Stellenbosch, Dél-Afrika

Színe közepesen intenzív, csillogó rubin, könnyedén mozog a pohárban. Illata meggy, meggymag, ribizli, enyhén földes, nedves fás jegyek is érezhetők. A kortyban a cigánymeggy és a meggymagosság dominál, zöldszilva fanyar ízei. Rövid a korty, savai közepes mennyiségben vannak, tanninja kissé érdes, az alkohol magas. Közepes intenzitású, közepes hosszúságú a korty. Elegáns bor, de nem kifejezetten karakteres.

 

Vasse Felix Chardonnay 2014, Margaret River, Nyugat-Ausztrália

Színe halvány citrom, szinte áttetsző. Illata intenzív, benne alma, fehér virágok, hárs, fémesség, petrol. A kortyban jó gyümölcsösség nyit: alma, citrusok, sárga virágok. A hordó szép, vajas, vaníliás, krémes textúrájú. Ízérzet intenzív, a korty a közepesnél hosszabb. A vidékre nem jellemző az ilyen magas savtartalmú, jó savú bor. Kerek, egyensúlyos, a közepesnél nagyobb testtel. Jó minőség, hosszú élettartam várható.

6 pont

Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2012, Dél-Ausztrália

Színe közepesen mély rubin, csillogó. Illata intenzív, benne vegetalitás, meggy, meggymag, és a magas alkohol konyakossága. A hordófűszerek közül az ánizs, a szegfűszeg, a fahéj jelennek meg. A kortyban is rögtön feltűnhet a magas alkoholtartalom, szinte éget. A savtartalom is magas, mögötte a háttérben kis fekete bogyós gyümölcs, szeder, fekete ribizli és édes hordófűszerek. A tanninnak van kis érdessége, de érett és jól integrált a gazdag, gyümölcsös ízvilágba. Jól strukturált, rétegzett bor. Intenzív és hosszú, még fejlődő, még fejlődő, legalább 3-4 évig várhatunk vele.

5,5 pont

 

Afrikát, Ausztráliát, Új-Zélandot kóstoltukMarlborough

Yealands Estate Awatere Valley Sauvignon Blanc 2013, Marlborough, Új-Zéland

Színe halvány citrom. Illata intenzív, kezdetben kissé fülledt, majd zöld jegyek érezhetők, mint csalán, vágott fű, bodza, egres. A kortyban mindez visszaköszön, szintén magas intenzitással - pulzáló gyümölcsösség. Kis szénsav, citrusok egészítik ki. Ropogós savak bőven; frissítő, fiatal bor. Teste közepes, egyensúlyban van. Jó ivású, kellemes, karakteres.

5 pont

Salomon Pinot Noir 2012, Central Otago, Új-Zéland

Színe középrubin, illatában a fajta jegyei frissen, fiatalosan: kis vegetalitás, nedves erdő, hűvös karakter. Föld, némi brett, bőrösség, szegfűszeg teszik bujává. A kortyban lédús meggy, aszalt meggy, meggymag, fahéj és szegfűszeg, csokoládé. Kis fanyarság, cseresség. A hordó szépen integrálódott, a tanninok jól strukturáltak, jó minőségű hordó, tudatos hordóhasználat. Teste közepes, a korty a közepesnél hosszabb, intenzívebb. Összességében jó minőségű, elegáns, gyümölcsös ital. 

6 pontMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!