A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Amit az osztrák borcímkék mostantól üzennek

Jelentős változások a bortörvényben

2016-08-25 | Erős D. Zoltán


Amit az osztrák borcímkék mostantól üzennek

Az osztrák parlament idén módosította az osztrák bortörvényt. Ennek következtében megváltozik egyes borvidékek elnevezése, előírták, hogy az osztrák "aszú", azaz az Ausbruch csak Ruszton készülhet, s új szabályok vonatkoznak a pezsgőkészítésre is.


A borvidékek jobb megkülönböztethetősége és a párhuzamosságok kiszűrése érdekében Ausztriában megszűnnek az eddig önálló burgenlandi borvidékek: a Neusiedlersee, a Neusiedlersee-Hügelland, a Mittelburgenland és a Südburgenland. A jövőben az ezekben a térségekben készített minőségi borok címkéjén egységesen Burgenland borvidéket kell feltüntetni.

 

A DAC (Districtus Austriae Controllatus, azaz a borvidékek tipikus fajtáinak eredetvédelmi rendeszere) boroknál azonban továbbra is megmarad az eddigi jelölés, így a Neusiedlersee DAC, Leithaberg DAC, Mittelburgenland DAC, és az  Eisenberg DAC. A  Südburgenland elnevezés is használható lesz, ez váltja fel az eddigi Pinkatal, illetve Geschriebenstein termőhelyi megnevezéseket. Átkeresztelték a Süd-Oststeiermark borvidéket is, ezt mostantól Vulkanland Steiermarknak hívják.

Változást hozott a törvény Alsó-Ausztria Kremstal DAC, Kamptal DAC és Traisental DAC borvidékeinek életében is. Itt bevezetik a generikus (borvidéki), településszintű ("village") és dűlőszelektált borok háromszintű rendszerét, amikhez meghatározott alkoholszint is előírás.

 

 

 

Annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a szőlő termőterületének a meghatározása, egyértelművé tették a dűlőnevek használatát: Amennyiben egy boros címkén az osztrákoknál használatos Ried (dűlő) szó megelőz egy földrajzi, topográfiai nevet, az egyértelműen egy törvényben rögzített dűlőnévre utal. Ez egyrészt a fogyasztók informálását szolgálja a valóban dűlőszelektált borokról, másrészt így ellenőrizni tudják azt is, hogy adott területről mennyi bort készített a konkrét borászat. Így e borok könnyen megkülönböztethetők lesznek a márkanevektől, amelyek sokszor nem valós dűlőneveket takarnak. A dűlőszelektált borok esetében elvárás, hogy a szőlő minimum 85 százaléka az adott helyről származzon. A településnév használatánál is ez az mérték az előírás.

 

Ahogy nálunk aszút csak Tokajban lehet készíteni, mostantól az osztrák "aszút", azaz Ausbruchot is konkrét helyhez kötik. A törvény az Ausbruchot Trockenbeerenausleseként definiálja, de Ausbruch néven kizárólag  csak Ruszton készíthető.

 

Amit az osztrák borcímkék mostantól üzennek

 

Változtak a Kabinett borokra vonatkozó előírások is. Ez továbbra is száraz bor marad, ám a maradékcukor literenként maximumát felemelték 4-ről 9 grammra, a sav pedig ennél maximum 2 grammal lehet kevesebb literenként. Az alkoholtartalom ebben a kategóriában nem haladhatja meg a 12,9 százalékot. Korábban ez 13 százalék volt.

 

Szakértői csoportok javaslata alapján, új miniszteri rendelet készül az eredetvédett osztrák pezsgőkről is e termékek jobb pozicionálása érdekében. Ezután OEM (g.U., azaz Sekt mit geschützter Ursprungsbezeinung) pezsgő csak a Klassik, Reserve és Grosse Reserve megjelöléssel együtt hozható forgalomba. Az első két kategória esetében az eredetet a szövetségi tartomány jelenti, míg a Grosse Reserve esetében a tartomány és a település vagy akár a dűlő. A Klassik esetében  9 hónap az érlelési idő, a gyártás pedig különböző technológia alapján történhet. A Reserve-nél 18 hónapot kell a pezsgőnek seprőn töltenie, a Grosse Reserve pedig 30 hónapig érik a pincében, de csak hagyományos módon, azaz palackos érleléssel készülhet. Mindegyik kategóriánál meghatározásra kerülnek a minőséget befolyásoló tényezők, mint pl. a szüretelés körülményei, a terméshozam mennyisége, minősége, illetve a préselés módja, a dosage mértéke.

 

Forrás>>

Bővebben Julia Harding MW-tól>>

Bővebben Ausztria borairól a Vinoporton>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!