A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Alföld két aranya: a bakator és a kövidinka

2021-10-05 | Vinoholic


Az Alföld két aranya: a bakator és a kövidinka

Az alföldi borok hallatán az embernek általában a nyolcvanas-kilencvenes évek borhamisításai, olcsó asztali borok, vagy pedig PET palackos lőrék jutnak az eszébe. Ennek ellenére, talán hihetetlenül hangzik, de a Trianon határokon innen és túli alföldeken figyelemreméltó, egyedi karaktereket felmutató szőlőfajták teremtek és teremnek ma is.


BAKATOR

 

Ősi magyar szőlőfajta, melyet leginkább a partiumi Érmellék környékén termesztettek. Gróf Széchényi István egyik kedvence volt, csúcskorát a 19. század második felében élte Gróf Zichy Ferenc idején, aki még aszúbort is készített belőle, és amiből az akkor regnáló kínai császár 200 palackkal rendelt. Heit Lóránd bihardiószegi borász weboldalán található információk szerint a fajta tragédiáját inkább a szocialista kollektivista gazdálkodói szemlélet, mintsem a filoxéra vagy a direkt termő szőlők térhódítása okozta. 

 

A bakator sok arcot mutat, mivel többnyire olyan borászok készítenek bort belőle, akik spontán erjesztenek, illetve naturális szemléletben gondolkodnak. Arca évjáratonként és borászonként változik, de a főbb karakterei a következők: kamilla, mandarin, csalán és finom mézes virágillatok. A fajta leginkább a határon túli magyar borászok által termesztett, főleg Érmellék környékén, amelynek nagyon hasonlóak a geográfiai és klimatikus viszonyai Debrecenhez. Sokszor hallhatunk a Debrecen környéki szőlőtermesztés újraindításáról: a Bakator - akár kísérletképpen is - izgalmas próbálkozás lehet.   

 

 

HEIT PINCE, BAKATOR, 2016

Méz és pollen az illatában, nagyon egyedi és vonzó. Az íze az illatot követi. Ámbár első alkalommal kóstolok bakatort, meggyőződésem, hogy a fajtajelleg tisztán felismerhető lesz később, mivel nagyon erős karakterekkel rendelkezik. Egyszerű bor, de ha fűszeres vagy erős aromákkal rendelkező étellel párosítjuk, akkor komplexebbé válik. Szép alföldi bor, pedig elméletben ilyen területen nehéz jó bort készíteni. Jó kezdet az öreg magyar fajta nimbuszának a helyreállítására. (86 pont, 2017 június) 

 

HEGEDŰS PINCE, TÜDŐSZÍNŰ BAKATOR, 2017

Kellemes jázminvirág illat és trópusi gyümölcsök az illatában. Ízében citromfüves kezdet, amit egy sima citrusvonal követ. Egyszerű, de nagyszerű bor alföldi területről, közel a magyar-román határhoz. (85 pont, 2019 július) 

 

HEGEDŰS PINCE, TÜDŐSZÍNŰ BAKATOR, 2019

Elegáns vadasmártásra emlékeztető édeskés-vegetális-húsos vagy talán csalán illat, ami sok alföldi borban megtalálható. Mandarinnal kezdődik az íze, majd ismét feltűnik az édes-vegetális ízvilág, a korty vége pedig meglehetősen alkoholgőzösre sikerült. Hegedűs Attila tökéletességre törekvése nagyon jól visszatükröződik ebben a borban, elég csak, ha a szőlészeti szempontból meglehetősen nehéz 2019-es évre gondolunk (83 pont, 2021 augusztus) 

 

MÁLIK ZOLTÁN, BAKATOR, 2019

Kell egy kis idő, amíg megnyílnak a visszafogott kamillavirágos tónusok. Nagyon szép, de egysíkú mandarin az ízében, amelyet halvány csalános tónusok egészítenek ki a végén, ami több bakator kóstolása után nagyon fajtajellegnek és évjárati adottságnak tűnik számomra, bár ez az alföldiekben nagyobb hangsúlyt kap. Érdekes, hogy ez a bor Badacsonyban termett, de az ott megszokott savas-ásványos jelleget egyáltalán nem tükrözi vissza, sőt nem sokban különbözik az alföldi testvéreitől, amelyek főleg a határon túli, magyar ajkú területekről származnak. (78 pont) 

 

Korábban itt is írtunk a bakator megmentéséről.

 

 

KÖVIDINKA

 

A kövidinkát leginkább Magyarország déli vidékein termesztették. Pelle László borszakértő szerint az első írásos említése 1840-1850 között található a Versec-Fehértemplom borvidéken, ami a mai szerb-román határ környékén található. Népszerűségét - többek között - annak is köszönheti, hogy jó a fagytűrő képessége és rothadásra nem hajlamos. Talajra nem igényes, így a homokon is egyedi borokat ad, Hajós löszös lankáin pedig igazán kiteljesedik a személyisége.

 

Nagyon sokoldalú az ízvilága. Az illata herbális, gyógynövényes és csalános jegyeket mutat, az ízében megtalálhatóak fehérszőlő, mandarin, grapefruit és alma aromák is egyaránt. Balog Árpád hódmezővásárhelyi borász narancsbort is készít belőle. Borát a legtöbb ismertető anyag lágynak és savakban szegénynek írja le, ezzel szemben, engem a belőle áradó egyszerű frissesség nyűgözött le. Valószínűleg a nagyon alacsony alkoholtartalma teszi a kevés savak ellenére is frissé. Érdekességképpen, személyes találkozások alkalmával a Hajós-Baja Borvidék borászai közül többen megemlítették, hogy azért is érdemes kövidinkával foglalkozni, mert igen komoly rajongótábort tudhat magának, többnyire a tudatosabb borisszák között. 

 

 

BALOG ÁRPÁD, KÖVIDINKA, NARANCSBOR, 2016

Jól elkészített narancsbor a stílus összes előnyével és hátrányával egy mellőzött magyar borrégióból. A stílus uralja az illatot és az ízeket az éles és száraz szőlőmust karakterrel, amit zöld és oxidatív tónusok egészítenek ki. A stílus tökéletesen eltakarja a kövidinka bájos karaktereit azzal a benyomással, hogy egy jó narancsbort iszunk mindenféle extra nélkül. (82 pont)

 

SÓSHALMI BORÁSZAT, KÖVIDINKA, 2020

Iható bor 1 euróért? Igen, létezik. Egy kicsit furcsa az illata, tele gombás, húsleveses, csalános illatokkal. Nem kifinomult, meglehetősen egysíkú, kicsit oxidálódott ízek megfelelő egyensúllyal az extrakt és a savak között. Nektarin és mandarin aromák keverednek élesztős tónusokkal. Kétségtelenül nem egy nagy minőség, de van egy személyisége, amit igazi borrajongók értékelni tudnak. (70 pont)

 

BERGERVIN, CSÁSZÁRTÖLTÉS, KÖVIDINKA, 2020

Ez a kövidinka tele van piros alma, pirítós és lime aromákkal. Kiegyensúlyozott, sokoldalú és nagyon kifejező bor Hajós-Baja borrégióból. (85 pont)

 

OSZVALD, KÖVIDINKA, 2020

Szép kövidinka eredeti lime és mandarin tónusokkal, melyeket a fajélesztő adta trópusi gyümölcs tónusok egészítenek ki. Tökéletes egyensúly, hosszú lecsengés és egy kicsit erőteljesebb test, mint ami várható lenne. Ez a bor elhiteti velünk, hogy a kövidinka lehet a magyar zöldveltelini. (87 pont)

 

WICKER ÁDÁM, KÖVIDINKA, 2020

Ennek a kövidinkának valós személyisége van a buja nektarin és fehérszőlő aromáival, illetve grapefruit lecsengésével. Hajszálvékony struktúra, nagyon jó egyensúllyal az alkohol, savak és kesernye között. Egyszerű, de mégis elgondolkodtató bor. (85 pont)

 

GEDEON BIRTOK, KÖVIDINKA, 2020

Lime, friss csalán és trópusi gyümölcs háttér az illatában és az ízében. Érdekes a textúrája, mivel krémes nyomot hagy a nyelven. Egy egyszerű, de kiegyensúlyozott és nagyon szerethető bor, ami elvárható, ha megfelelően bánnak a fajtával. (83 pont)

 

FONT, KUNSÁGI KÖVIDINKA, 2020

Az illatában olaszrizlingszerű rezeda és citrusok keverednek hidegen, viszont mikor melegszik csalános aromák törnek elő. Az íz tele van csalánnal, a háttérben érezhető csak némi citrus. Lágy bor, melyből hiányoznak a savak és az elegancia, viszont egy reális ivóbor 2,5 euróért. (75 pont)

 

Összességében, ezek a borok nem összemérhetőek Burgundia vagy Bordó legnemesebb nedűivel, viszont egyedi személyiségükkel messze túl tudnak mutatni a mindennapok bora kategórián. Ha mindenképpen választani kellene, akkor én a kövidinka mellett tenném le a voksot, viszont minden kedves olvasót arra ösztönzök, hogy kóstoljon minél többet ezekből a borokból, hiszen a nyitottság a fejlődés egyik alapja.

 

A tételeket a cikk szerzője, Vinoholic pontozta.

  

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!