A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Uco-völgy titka

Az argentin borok jövője

2019-03-21 | Dohány Attila


Az Uco-völgy titka

Adottságai miatt a Napa-völgyhöz hasonlítják, Bordeaux-i borászatok versengenek itt a területekért. Az Uco-völgy két évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, ma Argentína legjobb borai készülnek itt. De vajon mi a titok?


Címlapfotó: http://www.catenawines.com

 

A világ legnagyobb malbec ültetvényeit Argentínában találhatjuk meg, ahol közel 77 ezer hektáron termesztik az ország zászlós borának készítéséhez szükséges szőlőt. Hasonló kiterjedésű malbec ültetvénnyel egyik bortermelő ország sem rendelkezik, hiszen Franciaországban, a második számú malbec nagyhatalomnál is csupán 15 ezer hektáron kap helyet ez a fajta. A fent említett hatalmas terület Argentína három régiójában oszlik meg: Mendoza-ban, San Juan-ban és Salta-ban. Ezek közül Mendoza a legnagyobb termelő, a maga 34 ezer hektáros malbec ültetvényével.

 

 

Ebben a kulcsfontosságú borrégióban található az Andok lábai előtt elterülő Uco-völgy, melyet napjaikban a legjobb malbec borok hazájának tartanak. Az utóbbi években hatalmas fejlődésnek indult termőterület két évtizeddel ezelőtt még inkább hasonlított egy kietlen, érintetlen tájra, ahol csak elvétve találkozhattunk kisebb szőlőültetvénnyel, mára viszont Argentína legjobb borait készítő borászatainak ad otthont. A völgyben az 1920-as években kezdődtek a szőlőtelepítések, de ekkor még nem tulajdonítottak nagy jelentőséget az itt készített boroknak. Rendszerint a jóval melegebb éghajlatú területeken termelt borok feljavításához használták őket savgazdagságuk és mély színtónusuk miatt. A 90-es években még kiterjedt paradicsom-ültetvényeknek is helyet adó terület Mendoza délnyugati részén, 900-1500 méter tengerszint felett fekszik. Ebben a magasságban a nyári meleg nappalok és hűvös éjszakák váltakozása ideális érési folyamatot biztosít az itt telepített szőlőnek. A termőterületben rejlő páratlan lehetőség felismerése, és az itt készített borok rohamosan növekvő népszerűsége gyors ütemű telepítéseket indított el az addig kevésbé közkedvelt térségben. A völgyben telepített ültetvények kiterjedése egy évtized alatt csaknem megtriplázódott, a korábbi 14 ezer hektárról 2018-ra már 34 ezer hektárra növekedett.

 

Az Uco-völgy titka

Fotó: http://garudaharga.id

 

A festői szépségű borvidék sikerességét elsősorban természeti adottságainak köszönheti. A völgyben jellemzően alluviális, folyóvízi hordalékos talaj a jellemző, de ezer méter felett egyes területeken már kalciumban gazdag mészkővel (limestone) is kiegészül a kavicsos, homokos felső talajréteg, ami kitűnő táptalajt eredményez a szőlő növekedésének. A száraz kontinentális éghajlati viszonyokból adódó évi 200 mm csapadék azonban nem nyújt elegendő vízmennyiséget a növény fejlődéséhez, így a nélkülözhetetlen öntözést a völgyet keresztező Tunuyan folyó és a havas hegycsúcsokból induló kis patakok vizének felhasználásával oldják meg a termelők. A megfelelő talajösszetétel, a cukor- és savtartalmon megtartásához elengedhetetlen hosszú napsütéses órákat követő éjszakai lehűlés, és a mesterségesen megoldott öntözés együttesen biztosítja az itt termelt szőlő tökéletes érését, melyből intenzív színű, savakban és aromákban gazdag, hosszú érlelési potenciállal rendelkező, koncentrált borok készülnek.

 

A 70 kilométer hosszú és átlagosan 22 kilométer széles völgy legnagyobb mennyiségben telepített szőlőfajtája a malbec, de a megfelelő magasságban fekvő termőterület kiválasztásával szinte bármely szőlőfajtából kiváló minőségű bor készíthető, a kecsesebb fehérboroktól a gazdag vörösborokig. Mendoza legjobbnak ítélt chardonnay és torrontés fehérborai között is számos az Uco-völgy szőlőültetvényeiből származik, mivel a viszonylag hűvös éghajlat lehetővé teszi a lassabb érési folyamatot. Ennek köszönhetően a malbec mellett több más fajta is megtalálható ezen a kivételes tájegységen: barbera, bonarda, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, tannat, tempranillo, chardonnay, chenin blanc, pedro xímenez, sauvignon blanc, semillon, torrontés, ugni blanc és viognier.

 

Az Uco-völgy titka

Fotó: http://www.zuccardiwines.com

 

Az Uco-völgyben az elmúlt húsz évben eddig soha nem látott beruházások valósultak meg, borturizmusa is a régió egyik kulcsfontosságú központjává vált. A lenyűgöző természeti panoráma szomszédágában a legmodernebb borászati létesítmények kaptak helyet, a völgyet népszerűsége miatt már az USA-beli Napa-völgyhez hasonlítanak. A legnagyobb beruházásokat azonban nem a helyi vállalkozók indították el, mivel ők évtizedekig nem láttak különösebb lehetőséget a völgy adottságaiban.

 

A szőlőtermesztéshez optimális klimatikus viszonyokkal párosuló egyedi talajösszetételt külföldi befektetők ismerték fel, akik időt és pénzt nem sajnálva tették virágzó borvidékké ezt az egyedi sajátosságokkal rendelkező régiót. Ennek megfelelően

a legtöbb nagy pincészet külföldi tulajdonban van,

nagyrészt a Bordeaux-i borvidék vezető borászatai vásároltak itt területeket és hajtottak végre fejlesztéseket. Természetesen jelen vannak a legjobb helyi borokat készítő bortermelők is – mint például a legismertebbek közé tartozó Zuccardi, Catena, Mendel vagy Rutini borászatai –, akik szerint az Uco-völgy egyértelműen az Argentin borok jövőjét jelenti, hiszen az itt készült termékek jóvoltából válhattak világhírűvé Mendoza és egyben Argentína borai.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!