A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az vagy, amit megeszel!

Bemutatkozik a Biokontroll

2010-05-31 | Vizi Csenge


Hazánkban egyre jobban terjed azok száma, akik bioélelmiszereket fogyasztanak, de az Európai Unióban még mindig igen alacsonynak számít a számuk: mindösszesen 1%. Pedig lenne mit tanulni a többi országtól, hiszen ezen ételek táplálékunk részeként sokkal több vitaminnal, ásványi- és egészséget védő anyaggal vannak tele, mint nagyüzemben, különböző vegyi úton előállított bolti társaik.


Először is érdemes azt tisztázni, hogy Magyarországon csak azok az élelmiszerek nevezhetők „bio”-nak, amelyek a Biokontroll felügyelő szerv hologrammal és egyedi azonosítóval ellátott tanúsítványával rendelkeznek. Sőt! Azt sem árt tudni, hogy igazából hazánkban a bio helyett a jogszabályok az ökológiai szó használatát írják elő. De kik is azok, akik előírják, ellenőrzik, és ha kell, megtiltják a szabályoknak nem megfelelő bioélelmiszerek? Milyen feltételei vannak annak, hogy mondjuk biobort vagy biohalat vásároljunk? És ha már itt tartunk, miért jobb a biovonalat választani a multikban kapható, nagyüzemi termékek helyett?

Amikor egy új trend van kibontakozóban, máris megjelennek a hamisítok is, épp ezért nem árt szabályokat hozni, hogy védjük azt, ami esetünkben a fogyasztó számára jótékony élettani hatással bír, a termelőknek pedig a megélhetésüket biztosítja. A szabályok betartásának ellenőrzése évente egyszer, de esetenként többször is előfordulhat. Az előre egyeztetett időpontban teljes körű ellenőrzésen esnek a Biokontroll Kft. partnerei. Amennyiben a Biokontroll csapata mindent rendben talált az adott cégnél, kiállít egy minőségi tanúsítványt, amely végigkíséri a biotermék életútját, ezzel kiküszöbölve az illegális termékekre való cseréket.

\"\"

Ez a széles körű ellenőrző lánc teszi lehetővé azt is, hogy ha esetlegesen a biotermelőnél lépett fel valamilyen probléma, esetlegesen olyan szennyeződést találtak, ami károsíthatja az élelmiszert, ezzel pedig fogyasztóját, akkor könnyedén visszakereshetők és újbóli ellenőrzés alá vethetők.

A bioáruk termelésének legfontosabb kritériumai a következők:

• tilos műtrágyát, génmódosított növényeket és származékaikat, védőszereket alkalmazni,
• a természet ökológiai egyensúlyát egyetlen tevékenység sem bonthatja meg,
• tilos a termelési vagy beszerzés területet szennyezni,
• az állatokat is sajátosságaiknak, viselkedésüknek megfelelő módon szabad csak tartani (csoportosan, nem ketrecben),
• fontos a biotakarmányon való tartás,
• az alapanyagoknak biogazdálkodásból kell származniuk (így például a bor esetén a szőlőnek) stb.

Jól látható, hogy ezen követelményeknek megfelelve, és a hatóság által ellenőrizve szinte biztos, hogy elkerülhetőek például a hormonok, növényvédőszer-maradékok, antibiotikumok, géntechnológiailag módosított termékek élelmiszerben való megjelenése, és ezzel védve vannak a fogyasztók ezek, károsító, élettani hatásaitól, amikről ma még igen keveset tudnak a kutatók.

\"\"

Ahhoz, hogy valaki biotermelőként elismert legyen hazánkban, az Európai Unióban is egységes előírások szabályainak kell megfelelnie, amit minden országban, így hazánkban is kiszélesíthetnek egy-egy olyan területre, amely az EU szabályaiban nincs lefektetve, de ezekre akár újabb, privát feltételrendszereket is bevezethetnek.

Ahogyan megtörtént a szerződéskötés, azonnal életbe lépnek az előírások, amiket a dokumentumokban szereplő időponttól be kell tartania a termelőnek. Ezután következik az ellenőrzés folyamata, amelyet értékelés követ, és amennyiben a hatóság mindent rendben talált, tanúsítvánnyal igazolják: újabb taggal bővül a bioélelmiszert készítők tábora.

Az akadálytalan és folyamatos ellenőrzés biztosítása érdekében a Biokontroll három mobil laboratóriummal járja majd 2010-től az országot. Az uniós társfinanszírozású projekt keretében ezek az autók és az ezeken dolgozó agrármérnökök évi 500 helyszínen tudnak majd gyors vizsgálati eredményeket produkálni. Így a gyorstesztekkel rövid időn belül felmérhető a nitráttartalom, a gombatoxinok jelenléte, GMO-k használata stb.

Ezzel az új kezdeményezéssel is próbálják erősíteni a vásárlók bizalmát, hiszen így már biztosak lehetnek abban, hogy ha a boltok polcairól leemelnek egy bioélelmiszert, egy valóban ellenőrzött példányt tartunk kezünkben. És hogy miért vegyük meg ezeket az élelmiszereket? Kiderül következő cikkünkből.

Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz Téma hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!