A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy csokor virág, a jazz és a tokaji hárslevelű

Avagy a foci és a tokaji furmint

2008-04-11 | Oroszlán Tamás


Mikor Édesanyám elolvasta a címet, közölte, hogy nem jó, mert Ő a foci miatt nem olvasná el a cikket. Király. Hát így lett két cím. Szánom a cikket a kedves hölgyolvasóknak, mint egy csokor tavaszi virágot, és férfitársaimnak, mert lesz szó benne a fociról is.


 

Bizonyára emlékeztek arra (ez tök úgy kezdődik, mint egy unalmas tanóra…), hogy amikor a terroir témát fejtegettük, szó esett a szőlőfajták fontosságáról is (ha nem emlékeztek, lásd itt). A Tokaji borvidék különleges talajszerkezetéhez és mikroklímájához nem mindegy, milyen szőlőfajtákat ültetünk. Nem mondom, hogy egyszerű leszűkíteni a kört 1-2 fajtára, ahogy azt a franciák teszik sok borvidékük esetében, de azért nem árt, ha megleljük azt a pár fajtát, melyen keresztül megmutatkozhat a terroir legszebb arca.

Tokajban ez még viszonylag sikerült is. Találunk itt leginkább furmintot, aztán hárslevelűt, sárgamuskotályt, és nem olyan nagy mennyiségben kövérszőlőt, zétát. Ezekről mindjárt írok pár szót.

De nézzük meg előbb, hogy hogyan is jön ide a virágcsokor, a foci és a jazz.

Amikor bort kóstolunk, találkozhatunk olyan borokkal, amelyek címkéjén csak egy szőlőfajta neve szerepel, mint pl. Furmint vagy Merlot, de vannak olyanok is, amelyeken ez a szó szerepel: „cuvée”. Más szóval házasítás. Különböző szőlőfajtákból egy közös bor készül, jobb esetben azzal a céllal, hogy az adott fajták tulajdonságait ötvözve egy jobb bort kapjunk.

Vannak olyan pillanatok, amikor a hölgyeknek egy csokor rózsával próbálunk kedvükre tenni. Máskor inkább több virágból, fajtából összeállított csokorral kedveskedünk. Függ a hangulattól, a színektől, az illatoktól, de menjünk messzebb, függhet a virágfajták választása a csokor méretétől is, illetve, hogy kinek, milyen alkalomból visszük. Hát nem olyan ez, mint egy jól összeállított Tokaji cuvée?

Foci, csapatjáték. Vannak benne húzójátékosok, akik a gerincet adják, mint a furmint egy tokaji aszúban, de a győzelemhez mindenki kell. Ott van viszont a tenisz. Egyedül kell helytállni, mint mondjuk egy száraz vagy egy késői szüretelésű hárslevelűnek.

És igen, a zene. A jazz-ben sokszor a legjobb, amikor egyben szól az egész banda, de vannak menetközben szóló részek is, ilyenkor tisztán hallhatjuk, hogy mit is tud az a fajta… Hoppá! Elnézést! Az a zenész, az a hangszer…már teljesen belekeveredtem a hasonlatomba…

Így kell gondolnunk a tokaji fajtákra is. A furmint, amely egy Kárpát-medencei fajta, talán az egyik legnevesebb ősi magyar fajtánk. Nagyon jól érzi magát Tokaj-hegyalján és Somlón is. Tokajban készül belőle száraz (leginkább nagyobb testű) és természetes édes bor. Ő adja legtöbbször a gerincét a tokaji borkülönlegességeknek, mint a szamorodni és az aszú. Szép savszerkezetével, egyedi íz-karakterével és aszúsodó-képességével érdemli ki az elsőbbséget Tokajban.

A hárslevelű követi őt, illatosságával, kedvességével. Ismét egy csodálatos magyar fajtáról van szó. Megjelenik önálló fajtaborként is, de sokszor a házasításokban a szép test mellett a gazdagabb illatokkal párosul a furmint mellé. Illatáról sokszor a hársméz juthat eszünkbe.

Az illatbomba a sárgamuskotály. Nagyon könnyű felismerni, édeskés, gyümölcsös, parfümös, behízelgő illatáról. Leginkább házasításban használják, ahol illatosságát, könnyedségét adja a közösbe.

Két „kistestvér” a kövérszőlő és a zéta. Mindkét fajta korábban érik, mint a furmint, és nagyon szépen aszúsodnak. Ritka, hogy önállóan találkozzunk velük. Inkább az aszúk szép olajosságában, édességében köszönnek vissza.

Remélem érdekes volt a fejtegetésem, és talán így könnyebben elképzelhetjük, mit is jelent egy borász feladata: különböző fajtáknál egy adott évben eldönteni, hogy mit mutat meg önállóan, és mit házasít össze.

Még egy baráti jótanács a végére! Úgy, ahogy a focimeccset élőben élvezzük, ahogy egy virágos kertben szeretünk sétálni, egy bárban szemközt ülünk a jazz bandával, hallgatva a játékukat, ugyanilyen módon bort és a szőlőfajtákat is a borásznál értjük meg legjobban. Irány Tokaj!!!

Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz téma hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!