A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy özvegy története

Veuve Clicquot 1. rész

2013-02-01 | Tóth Adrienn


Champagne-házakat bemutató sorozatunk következő részében most az egyik leginkább meghatározó házat, a Veuve Clicquot-t ismerhetjük meg közelebbről. Elsőként természetesen a névadó özvegyről ejtünk szót, aki több olyan újításért felel, amelyek miatt a champagne olyan, amilyennek ma ismerjük.


La Grande Dame de la Champagne

A házat 1772-ben alapította Philippe Clicquot, egy bankár- és textilkereskedő család sarja. Fia, Francois nem sokkal a századforduló előtt vette át a családi pincészet irányítását, magával hozva Champagne-be újdonsült feleségét, Barbe Nicole Ponsardint. Férje korai halála után a 27 éves Madame Clicquot vezette a házat, és így egyike volt az első, meghatározó üzletasszonyoknak.

Madame Clicquot nevét nem csak azért kell megjegyezünk, mert a mai napig őrzi az egyik legjelentősebb champagne-ház, de számtalan újítása miatt is. 1810-ben elkészítette a borvidék első évjáratos tételét, 1816-ban üzembe állította az első rázóállványt, amely lehetővé tette, hogy a második erjedéskor keletkező seprőtől hatékonyan megtisztítsák a pezsgőt. Az, hogy a korábban homályos ital ezáltal áttetszővé vált, komolyan emelte élvezeti értékét. 1818-ban pedig Bouzyban lévő saját ültetvényéről származó vörösbora segítségével készített rozé champagne-t, vörös- és fehérbor házasításával elsőként.

A Madame Clicquot által vezetett pincészet azonban nemcsak szakmai, de kereskedelmi babérokra is tört, legendás volt kapcsolatuk az orosz piaccal. Abban az évben, amikor az özvegy átvette az irányítást, 110 000 palack pezsgőt exportáltak Oroszországba Louis Bohne, a pincészet második embere segítségével. Azt ezt követő hat évben azután a napóleoni háborúk miatt visszaesett a forgalom, de amint megkötötték a békét, a cég kereskedői újra útra keltek, hogy elvigyék a ház pezsgőinek hírét Európa többi országába.

A háznak sikerült 1814-ben a kontinentális zárlat ellenére egy rakomány Clicquot pezsgőt eljuttatnia Szentpétervárra, amelyet nagy lelkesedéssel fogadott a társasági elit. A kapcsolat olyan erős volt, hogy e champagne-i tételekről többek között Puskin, Csehov és Gogol is elismerően nyilatkozott.

 Egy özvegy története

Az özvegy 1866-ban bekövetkezett halála után korábbi üzlettársa, Édouard Werlé vette át a pincészet irányítását. 1972-ben, a pincészet 200 éves évfordulója alkalmából készült el a La Grande Dame, a pincészet presztízs cuvée-jének első évjárata, az asszony tiszteletére.

A Veuve Clicquot modernkori története

A ház 1986-ban vált a Louis Vuitton-csoport részévé, amely egy évvel később alakult LVMH Moët Hennessy – Louis Vuittonná. 1995-ben készítették el először az évjáratos Rich Reserve-et, az új házasítás egy szemléletváltást sugallt, hiszen tartalmasabb volt az őt megelőző pezsgőknél, így alkalmassá vált arra, hogy ne csak aperitifként szolgálják fel, hanem akár egy étel mellé is. Egy évre rá mutatták be a csak ritka évjáratokban elkészített Grande Dame Rosé 1988-as, első évjáratát. A 2000-es évvel pedig elindul az évről évre piacra lépő formabontó csomagolások sora.

A ház szőlői

A champagne-i tájra általában vékony termőtalajréteg, mindössze 40-60 cm jellemző, amely alatt mészköves altalaj húzódik. A mészkő azért különleges, mert képes akár teljes tömegének 40%-át elérő vizet raktározni, ez pedig segíti a talaj hőmérséklet- és nedvességszabályozását. A teljes borvidéken 35 000 hektárnyi területre telepíthető szőlő, ebből jelenleg 31 900 hektár áll művelés alatt.

A pincészet több mint kétszáz éves története során folyamatosan bővítette szőlőterületeit. Ma az egyik legnagyobb birtokrendszerrel bír Champagne-ban. Összesen 390 hektárnyi szőlő áll a tulajdonukban. A borvidék 17 grand cru dűlőjéből 12-ben rendelkeznek területekkel, és ugyanez igaz a 44 premier cru-ből 19-re. A teljes birtokméret azonban csak a ház igényeinek 25%-át fedezi, a többit hosszú távú szerződések keretében vásárolják fel szőlősgazdáktól.

Egy özvegy története

A szüret szeptember közepe és október eleje között zajlik, kézzel. Egy hektárnyi szőlőt leszedéséhez 45 emberre van szükség, ezért a Veuve Clicquot évente általában 1200 embert alkalmaz a szüreti időszakban.

Cikkünket holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!