A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eseménydús évet zárt Szekszárd

Új arculat, borversenyek, rendezvények

2018-01-10 | Vinoport


Eseménydús évet zárt Szekszárd

A tavalyi év mind az újdonságok, mind a már jól ismert és népszerű események tekintetében mozgalmasra sikeredett a Szekszárdi borvidék számára. A borászok közössége 2017-ben is számos kóstolót és programot tartott helyben és Budapesten is, és a legfontosabb megmérettetéseken is jól szerepeltek a szekszárdi borok. Lássuk, mik voltak a legfontosabb történések a Szekszárdi borvidéken.


 

Új arculat segíti a szekszárdi borok ismertségének növekedését

 

A 2016-os arculatpályázat után elindult a közös munka az alkotókkal: a grafikusok kidolgozták minden felhasználási felület pontos megjelenését, kialakult a borvidék egyedi színskálája, tipográfiai rendszere, a plakátok, szórólapok és boros tasakok pontos megjelenése, így a szekszárdi borhoz méltó, modern végeredmény született. A nyertes csapattal pedig már a következő lépésen, az új borvidéki honlap megalkotásán dolgoznak.

 

Eseménydús évet zárt Szekszárd

 

 

Bikavér a középpontban

 

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Március elején már ötödik alkalommal rendezték meg az Egri borvidékkel közösen az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt Budapesten. A telt házzal futó rendezvényre mindkét borvidékről csak a szigorú válogatáson sikerrel szereplő pincészetek és borok kaptak meghívás; a 31 kiállító pince borait a szakma és a nagyközönség is szerette. 

 

Eseménydús évet zárt SzekszárdFotó: Furmit Photo

 

Szekszárdi bikavér blending mesterkurzus

A VinCE Budapesten idén is Elizabeth Gabay Master of Wine tartott mesterkurzust Sebestyén Csilla Dip WSET, nemzetközi borakadémikus társaságában,  „Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért?” témában. A mesterkurzus második felében a gyakorlatban is kipróbálhatta mindenki, hogy mennyire összetett feladat ez. A rendelkezésre álló tételekből végül a 45% kékfrankos, 5% kadarka, 20% merlot, 10% cabernet franc és 20% cabernet sauvignon felhasználásával készített bor nyerte el az előadók tetszését. 

 

Bikavér Borongoló

Tíz, Szekszárd északi részén található pincészet részvételével 2017 tavaszán első alkalommal került megrendezésre a Bikavér Borongoló. A látogatók ingyenes buszjárattal és gyalog is bejárhatták a pincészeteket, ahol borokkal és ételekkel várták a vendégeket. A rendezvényre 2018-ban is sor kerül!

 

 

Versenyek, díjak, elismerések

 

Szekszárdi Borvidéki Borverseny

Rangos esemény, ahol a legjobb szekszárdi bikavér és kadarka címet elnyerni komoly dicsőség, és amely az Aranyos kóstolón mutatja be a díjnyertes tételeket. 2017-ben 184 minta érkezett; közülük a a legjobb kadarkának Eszterbauerék 2016-os Nagyapám kadarkája bizonyult, míg a legjobb bikavérnek – így Szekszárd város borának –  a Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották. A borverseny legmagasabb pontszámát a Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot Válogatása kapta. 

 

VinAgora Borverseny

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos szekszárdi pince kapott díjat. Íme az eredmények:

 

Legjobb fajtabor:


 

Aranyérem:


 

Ezüstérem:


 

 

Borkiválóságok Könyve

A Borkiválóságok Könyve legújabb köteteibe is számos szekszárdi borászat bekerült.

 

A fehérborokat tartalmazó kiadványban szereplő, borkiválósági elismerést kapott borok:


 

A rozé- és vörösborok közül Borkiválóság díjat kapott:


 

 

Top 100 magyar bor

A magyar borvilág kíváncsian várta az egykori Népszabadság-ranglista idei kiadványát. A Winelovers szakmai támogatásával 2017 novemberében megjelent listán a szekszárdi borászatok ezúttal is jól szerepeltek. A 100-as listán ott van a Fritz Borház, a Schieber Pincészet, a Prantner Pince, a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Vida Családi Borbirtok, a Toronyi Pince, a Takler Borbirtok, a Szeleshát Szőlőbirtok, Bősz Adrián, a Tüske Pince és Hetényi János Pincészete is.

 

Igazi büszkeség, hogy Prantnerék 2015-ös Szekszárdi Bikavére lett a legjobb a bikavérek között!

 

 

Rendezvényről rendezvényre - Szekszárdon...

 

 

Food Truck Show

Májusban rendezték az I. Szekszárdi Bortavasz és Food Truck Show-t, ahol minden, a gasztronómia meghatározott szeletét kínáló food truck egy-egy szekszárdi borásszal állt össze, így az ételek mellé ahhoz passzoló bort is kóstolhattak a vendégek. 

 

Pünkösdi Nyitott Pincék

2017-ben is színes programokkal készültek a pincék: volt rozéfelismerő verseny, régebbi évjáratok borainak kóstolója, pincetúra... és természetesen minden helyszínen finom falatok kísérték a borokat.

 

Iván-völgyi Kadarka Túra

Tavaly már hetedjére rendezték meg az Iván-völgyi Kadarka Túrát; a rendezvény népszerűségét jelzi, hogy a jegyek pillanatok alatt elfogytak mindkét napra. Szokás szerint a Kávé Házától indult az esemény, a túra állomásait jelentő  tíz pince pedig a kadarkák mellett remek sillerekkel, fehérés vörösborokkal, valamint finom ételekkel várta a vendégeket.

 

Eseménydús évet zárt Szekszárd

Szekszárdi Szüreti Napok

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi boros program már évek óta a Szekszárdi Szüreti Napok, amely igazi ünnep minden szekszárdi borásznak. A korai szüretnek köszönhetően már több standnál is lehetett friss borokat kóstolni. A borkínálatra nem lehetett panasz: több pince készült meglepetésekkel, egy-egy régebbi tétellel vagy magnum palackkal.

 

Sommelier-k Szekszárdon

Az ország vezető éttermeinek szakemberei a szekszárdi borászok meghívására ellátogattak a borvidékre, hogy a helyi borászokkal együtt kóstoljanak, gondolkodjanak a borokról, a Szekszárdi borvidékről, valamint a szekszárd palackban forgalomba kerülő kiemelt tételekről, a kadarkáról, kékfrankosról és bikavérről. 

 

Az egész napos programban intenzív kóstolások, mesterkurzusok, különleges fogások szerepeltek; a résztvevők visszajelzéseit pedig figyelmbe veszik majd a jövő borai stílusának alakításában. Elizabeth Gabay MW, aki évek óta figyelemmel kíséri a borvidék fejlődését, és aki a sommelier-csapatnak is előadást tartott, így nyilatkozott, amikor a Szekszárdi borvidék egyediségét adó jellemzőkről kérdezték:

 

Magyarországon egyedülálló, hogy a termelők együtt dolgoznak egy magas minőséget képviselő borvidék létrehozása érdekében. Ez a közös munka teszi egyedivé, a közös fellépés, hogy egységes stílust alakítsanak ki. Kritikusként nincs mindig könnyű dolgunk, amikor egy borvidék stílusát kell meghatároznunk. De minden újabb találkozással erősödik bennem az a vélemény, hogy ez a helyes irány: relatíve erőteljes és összetett bikavér, törékeny, virágos, gyümölcsös kadarka és feszes, strukturált kékfrankos.

 

Eseménydús évet zárt Szekszárd

 

 

... és Budapesten

 

Fuxlipremier

A 2017 tavaszán debütáló 2016-os sillereket az azokat készítő hat borászat képviselői személyesen mutatták be a Divin Porcello borbárban.


Budapesti Borbár Túra

Július elején, a második Budapesti Borbár Túrán ismét találkozhattak a szekszárdiakkal az érdeklődők.  Ezen a napon Szekszárdot a Nagymező utcai Bordó Bisztró látta vendégül.

 

Szekszárdi borok az Állatkertben

A Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatának egyes koncertjei előtt a vendégek különböző szekszárdi pincék – Sebestyén Pince, Németh János Pincészet, Eszterbauer Borászat, Bősz Adrián, Heimann Családi Birtok, Vida Családi Borbirtok, Sárosdi Pince, Schieber Pincészet, Szent Gaál Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje – borait.

 

A boron túl

 

Nyári véradó kampány

A Magyar Vöröskereszt megkeresésére összesen 16 szekszárdi pince ajánlott fel borcsomagot a kampány sikerét segítve; a Bodri Pincészet pedig még külön nyereményként egy vacsorával egybekötött borkóstolót és szállást is biztosított a szerencsés véradónak. Augusztusban a Schieber Pincészetben nyílt véradást szerveztek, amihez bárki csatlakozhatott.

 

Fotós alkotótábor

2016-ban rendezték meg először a fotós alkotótábort Szekszárdon, ahol a résztvevők egyedi látásmódjának köszönhetően új megközelítésből csodálkozhattak rá a borvidékre. A folytatás pedig nem is volt kérdés... 2017 augusztusának végén a fotóművészek négy napon keresztül járták a szőlőket és a programhoz csatlakozott pincéket, hogy újabb izgalmas képeket készítsenek a borvidékről.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!