A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ételbarát olasz borok: most kóstoltuk

WSET felsőfok, Olaszország

2016-03-02 | Vinoport


Ételbarát olasz borok: most kóstoltuk

Az olaszok imádnak élni, és ennek szerves része a jó étkezés – az olasz konyhát az egész világ imádja. Hol máshol készülnének hát az igazán ételbarát borok, mint Olaszországban? Ezeket az olasz borokat kóstoltuk a borkollégium WSET felsőfokú tanfolyamán.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Az Olaszországról szóló részért ide kattintson>>

Furlan Prosecco DOC, Veneto
11% abv., 100% glera
Színe halvány, habzása jelentős. Illata szép, közepesen intenzív, gyümölcsös, enyhén édes tónusú: barack, érett alma, sárga virágok. A szájban is jelentős habzás, alacsony ízintenzitás. A korty elején kis sárga virág, alma és mango, a végén enyhe kesernye. A sav a közepesnél kevesebbnek érződik. Kellemes ital.
5 pont
Bortolomiol Ius Naturae Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 2014, Veneto

11% abv., 100% glera

Illatában fehér húsú barack, citrusok, almakompót, lonc. 10 gramm körüli cukor, mellé lágy savak (5,5), barackosság, érett grapefruit, alma. Rövid, jó ivású.

5 pont

Tenute Rio Maggio Colle Monteverde DOC 2012, Marche
13% abv., 100% pecorino
Színe aranysárga. Az ital olajosnak hat a pohárban, az üvegablakok megjelennek. Illata intenzív, karakteres: tiszta, enyhén petrolos, nedves szalma, mellette szinte alig vehető ki az érett, reszelt alma, sárga virágok - kis oxidáltság, fáradtság. A kortyban intenzív felütés, de gyorsan eltűnik. Dominál a fahordó, cser, elnyomja a gyümölcsösséget, sokáig kitart a szájban. Emellett még a grapefruitos fanyarság meghatározó. Sajnos a bor már életpályája végén jár, a savak is eltűnnek belőle. 
 
4+ pont
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Giani Masciarelli Montepulciano D'Abruzzo 2013
13,5% abv., 100% montepulciano
Színe rubin, közepesen mély. Illata nem túl intenzív, benne enyhe fáradtság, kevés gyümölcs (némi fekete szeder és szilva), de inkább inkább fahordó fűszerei jellemzik, továbbá a nedves erdő, avar illatjegyei, illetve bőrösség. A kortyban jelentős tanninérzet, mögötte a sav is hasonló arányban sorakozik. A gyümölcsök itt is háttérben maradnak, legfeljebb kevés meggyet találunk, ha keresünk. A korty végén a cser hosszan kitart, és sajnos a hordóhasználat nem elegáns: érdes, harsány, erős pörköltes jegyek. Nem tipikus montepulciano, harapása van. Ételeknek viszont jó társa lehet. 
4 pont
Zenato Valpolicella DOC Classico Superiore 2012, Veneto
13,5% abv.
Színe rubin, közepes+ intenzitású. Illatában ribizli, kis füst, pici bőr, tiszta. A korty elején a gyümölcsök megjelennek (nem sok, kis füstös cseresznye, ribizli, szeder), majd dohány, csokoládé, kakaó. Jelentős sav és tannin, egyensúlyos. A tanninok enyhén szárítanak, némi cseresség, ennek is van egy kis harapása. Érett alapanyag, egész komplex. Közepesen hosszú, közepesen intenzív. A bor a csúcsát már elérte.
5 pont
Castello Di Verrazzano Chianti Classico 2012, Toszkána
13,5% abv., sangiovese
Színe tiszta, közepes intenzitású rubin, széle kezd majd téglába hajlani. Illata füstös, fűszeres, kicsit bőrös-istállós, vegetális. A kortyban jelentős, harapós tanninok, cser, füst, bors, elnyomja a gyümölcsöket (kis cseresznye). Nyers.
4 pont
 

Fattoria le Pupille Elisabetta Geppetti Poggio Valente Morellino di Scansano, Toszkána
grenache, sangiovese
Színe tiszta, közepes rubin, széle gránátba hajló. Illatában a hordófűszerek mellett kis édesség, bors és fahéj, közepes(-) intenzitás. Meggy és szilva, szép illat. A korty eleje gyümölcsös (meggy és érett cseresznye), majd jelentős tannin - cser jelenik meg, kellő sav és alkohol támogatással. Egyensúlyos, tiszta és karakteres, de nem gyümölcsös, inkább harapós, füstös, egyre fűszeresebb. Életpályája már lefelé ível, de még vibrál.
5 pont
Mazzei Pogiio Badiola 2013, Toszkána IGT
13% abv., sangiovese, merlot
Színe rubin, alacsony intenzitású. Illatában piros bogyós gyümölcsök, kis vegetalitás, füst. A kortyban cser, némi gyümölcs. Közepes mennyiségű sav és tannin, illetve alkohol, egyensúlyos, de hiányzik mögüle a test. 
5+ pont
Dante Rivetti Barolo Légise 2007, Piemonte
14,5% abv., nebbiolo
Színe gránát, alacsony intenzitású. Illata közepesen intenzív, tiszta, benne füst, hordófűszerek, alkohol, konyakosság. A kortyban magas tannin, ahogy az egy barolohoz illik. Érett tanninok, harapósak, jelentős a hordó jelenléte is. Némi alkoholos pszeudo édesség. Még tartja magát, de életpályája már lefelé ível.
5+ pont
 

Ha szőlőfajta, terület és technológia szempontjából is különleges olasz borokat kóstolna, jelentkezzen a Borkollégium Masi mesterkurzusára>>

A Borkollégium egyéb tanfolyamairól a honlapon talál információt>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!