A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ez a fiatalok kóstolója volt

Junibor újbor 2016

2016-11-24 | Gonda György


Ez a fiatalok kóstolója volt

Egy igazán bonyolult, kiszámíthatatlan, nehézségekkel teli, ám remélhetőleg szerethető évjárat első borait mutatta be a Junibor Egyesület a DiVino Gozsduban. Teltház: sok fiatal borász, még több fiatal érdeklődő, és még náluk is fiatalabb borok.


Mi az a Junibor? Itt elolvashatod>>

 

A 2016-os évről sok mindent lehet mesélni. Jól indult az évjárat az összes borvidéken, aztán jött a faggyal teli nyárelő, egy aránylag hűvös és csapadékos augusztus, közepén egy kiadós jégveréssel, mert biztos, ami biztos. A meleg és száraz szeptember még kicsit javított a helyzeten, de csak a kevésé romos területeken. Így aztán az országos szintű előrejelzés szerint a termésmennyiség közepes lesz, de a minőségre nem lesz panasz. Ez így nagyon szépen hangzik, de csak fenntartások érdemes elfogadni.

 

A 2016-os évjárat tökéletesen beleillik az elmúlt 5-6 év sorozatába, mivel idén sem működött semmi úgy, ahogyan illett volna, és ez már valószínűleg így is marad. Egyértelművé vált, hogy az éghajlatváltozás, felmelegedés, ózonlyuk és egyéb klímatörténések kézzelfogható eredménye a kiszámíthatatlan időjárás. Ez mostanra annyira kiszámíthatatlanná vált, hogy borvidéken belül is jelentős eltérések lehetnek dűlök, termelők között.

 

Akik megúszták

Talán Villány, Szekszárd, Mátra és Tokaj-Hegyalja azok a területek, amelyek leginkább megúszták a nehézségeket. Ennek igazolására két igen szép, gyümölcsös, és meglepően érett portugiesert lehetett kóstolni Jekl Flórától és Gere Anditól

 

Szekszárd képviseletében Vesztergombi Csaba is hasonlóan nyilatkozott borai állapotáról, és a kilátásokról. A Vesztergombi Pincétől egy Királyleány nevű fehér házasítás (királyleányka, cserszegi) és egy pinot noir rozé volt terítéken. Ezen a két borvidéken alapvetően rendben mennek a dolgok, szép és komoly beltartalmú vörösborok várhatók.

 

Tokaj-Hegyalján is összességében jó a helyzet, a mennyiség nem lesz kiugró, de a minőséggel itt sincs gond, és lesz aszú bőséggel. E vidékről Árvay Angi hozott egy sauvignon blanc-t, amely a pince hagyományait viszi tovább. Friss, lendületes, picit ásványos és visszafogottan fajtajelleges aromatikájú.

Akik elúsztak

Talán Balatonfüred-Csopakot és Sopront viselték meg leginkább a fagyok, a jég. Füred-Csopak tényleg komoly károkat szenvedett, ezért a Szent Donát Pincészettől is csak két dűlős tétel várható az idén. A DiVino Gozsduban mindkettőt megkóstolhattuk, és mindkettő szép állapotban volt.

Sokak véleménye szerint a Márga Furmint volt az este legszebb bora, és ebben szívesen egyetértek, de a Slikker olaszrizling sem marad el tőle sokkal.

Akik meg éppenhogy

Somló is pórul járt, de talán nem annyira, ahogyan Móron és Etyeken is kisebbek voltak a gondok. A legfőbb problémát az jelentette, hogy nem volt ideje a szőlőnek teljesen összeszednie magát, annak ellenére, hogy sok helyen a szüret kezdete is megcsúszott pár hetet. De hát egy hozzáértő csapat tudja, hogy ilyenkor mit kell tenni, hogyan és mikor kell a növényvédelmet elvégezni.

 

Mórról is szép borok várhatók, jó tartalommal, testtel és savakkal. Ifj. Kamocsay Ákos Chardonnay-ja még emellett meglepően gyümölcsös volt, ami nem Mór fő jellemzője. 

 

Ahogyan Etyeken a Hernyák Pincében is jól haladnak a dolgok. A Sauvignon Blanc jó szerkezetű bornak mutatta magát, és aromavilága is tetszetős volt, elegáns. A Zöld Veltelininek még van ideje összeállni.

 

Ez a fiatalok kóstolója volt

Miklós Csabi népszerű

 

Elmondható, hogy ezek a borok messze vannak még a késztől, érdemes lesz őket újrakóstolni fél év múlva, vagy jövő ősszel. Ebből a szempontból nagyon várom Miklós Csabi bőséges maradékcukorral bíró Királyleánykáját is. Most nagyon kedves, behízelgő, jó ivású bor volt, de nagyon izgat, hogy mi lesz belőle. Ha jól halad a fejlődése, akkor a DiVino egyik nagy slágere lesz jövőre.

 

A legnagyobb meglepetés számomra mégis Bussay Dóri Pinot Noir hordómintája volt. Ilyen elegáns, fiatalon is egyértelmű, határozott pinot-val már régen találkoztam. Fiatalsága ellenére is egyértelmű volt, hogy a bor harmóniáról fog szólni, és kifinomult aromatikája lesz. Erről már nem tudtam Dórival sokat beszélgetni, mert a tömeg követelte a kóstolnivalót.

 

Ez a fiatalok kóstolója volt

Bussay Dóri

 

És hát a tömeg! Meglepődtem, hogy a Junibor varázslat mennyire működik. Tökéletes hívószó, a DiVinoval együtt. A kezdés után fél órával ki lehetett tenni a megtelt táblát. Hatalmas volt az érdeklődés a borok iránt, pedig nem a legkönnyebb dolog újborokat kóstolni, sokszor még nincs is bennünk túl nagy élvezet. Főleg, ha olyan még késznek közel sem mondható tartály- és hordómintákat is lehet kóstolni, mint amilyenek ezen az estén elérhetők voltak. Bízom benne, hogy ez a hatalmas népszerűség sokáig fennmarad, és abban is bízom, hogy egyre többen lesznek, akik képezik magukat annyira, hogy ezeket a borokat a helyén tudják kezelni, és meglátják értékeiket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!