Ez a fiatalok kóstolója volt
Junibor újbor 2016
2016-11-24 | Gonda GyörgyEgy igazán bonyolult, kiszámíthatatlan, nehézségekkel teli, ám remélhetőleg szerethető évjárat első borait mutatta be a Junibor Egyesület a DiVino Gozsduban. Teltház: sok fiatal borász, még több fiatal érdeklődő, és még náluk is fiatalabb borok.
Mi az a Junibor? Itt elolvashatod>>
A 2016-os évről sok mindent lehet mesélni. Jól indult az évjárat az összes borvidéken, aztán jött a faggyal teli nyárelő, egy aránylag hűvös és csapadékos augusztus, közepén egy kiadós jégveréssel, mert biztos, ami biztos. A meleg és száraz szeptember még kicsit javított a helyzeten, de csak a kevésé romos területeken. Így aztán az országos szintű előrejelzés szerint a termésmennyiség közepes lesz, de a minőségre nem lesz panasz. Ez így nagyon szépen hangzik, de csak fenntartások érdemes elfogadni.
A 2016-os évjárat tökéletesen beleillik az elmúlt 5-6 év sorozatába, mivel idén sem működött semmi úgy, ahogyan illett volna, és ez már valószínűleg így is marad. Egyértelművé vált, hogy az éghajlatváltozás, felmelegedés, ózonlyuk és egyéb klímatörténések kézzelfogható eredménye a kiszámíthatatlan időjárás. Ez mostanra annyira kiszámíthatatlanná vált, hogy borvidéken belül is jelentős eltérések lehetnek dűlök, termelők között.
Akik megúszták
Talán Villány, Szekszárd, Mátra és Tokaj-Hegyalja azok a területek, amelyek leginkább megúszták a nehézségeket. Ennek igazolására két igen szép, gyümölcsös, és meglepően érett portugiesert lehetett kóstolni Jekl Flórától és Gere Anditól.
Szekszárd képviseletében Vesztergombi Csaba is hasonlóan nyilatkozott borai állapotáról, és a kilátásokról. A Vesztergombi Pincétől egy Királyleány nevű fehér házasítás (királyleányka, cserszegi) és egy pinot noir rozé volt terítéken. Ezen a két borvidéken alapvetően rendben mennek a dolgok, szép és komoly beltartalmú vörösborok várhatók.
Tokaj-Hegyalján is összességében jó a helyzet, a mennyiség nem lesz kiugró, de a minőséggel itt sincs gond, és lesz aszú bőséggel. E vidékről Árvay Angi hozott egy sauvignon blanc-t, amely a pince hagyományait viszi tovább. Friss, lendületes, picit ásványos és visszafogottan fajtajelleges aromatikájú.
Akik elúsztak
Talán Balatonfüred-Csopakot és Sopront viselték meg leginkább a fagyok, a jég. Füred-Csopak tényleg komoly károkat szenvedett, ezért a Szent Donát Pincészettől is csak két dűlős tétel várható az idén. A DiVino Gozsduban mindkettőt megkóstolhattuk, és mindkettő szép állapotban volt.
Sokak véleménye szerint a Márga Furmint volt az este legszebb bora, és ebben szívesen egyetértek, de a Slikker olaszrizling sem marad el tőle sokkal.
Akik meg éppenhogy
Somló is pórul járt, de talán nem annyira, ahogyan Móron és Etyeken is kisebbek voltak a gondok. A legfőbb problémát az jelentette, hogy nem volt ideje a szőlőnek teljesen összeszednie magát, annak ellenére, hogy sok helyen a szüret kezdete is megcsúszott pár hetet. De hát egy hozzáértő csapat tudja, hogy ilyenkor mit kell tenni, hogyan és mikor kell a növényvédelmet elvégezni.
Mórról is szép borok várhatók, jó tartalommal, testtel és savakkal. Ifj. Kamocsay Ákos Chardonnay-ja még emellett meglepően gyümölcsös volt, ami nem Mór fő jellemzője.
Ahogyan Etyeken a Hernyák Pincében is jól haladnak a dolgok. A Sauvignon Blanc jó szerkezetű bornak mutatta magát, és aromavilága is tetszetős volt, elegáns. A Zöld Veltelininek még van ideje összeállni.
Miklós Csabi népszerű
Elmondható, hogy ezek a borok messze vannak még a késztől, érdemes lesz őket újrakóstolni fél év múlva, vagy jövő ősszel. Ebből a szempontból nagyon várom Miklós Csabi bőséges maradékcukorral bíró Királyleánykáját is. Most nagyon kedves, behízelgő, jó ivású bor volt, de nagyon izgat, hogy mi lesz belőle. Ha jól halad a fejlődése, akkor a DiVino egyik nagy slágere lesz jövőre.
A legnagyobb meglepetés számomra mégis Bussay Dóri Pinot Noir hordómintája volt. Ilyen elegáns, fiatalon is egyértelmű, határozott pinot-val már régen találkoztam. Fiatalsága ellenére is egyértelmű volt, hogy a bor harmóniáról fog szólni, és kifinomult aromatikája lesz. Erről már nem tudtam Dórival sokat beszélgetni, mert a tömeg követelte a kóstolnivalót.
Bussay Dóri
És hát a tömeg! Meglepődtem, hogy a Junibor varázslat mennyire működik. Tökéletes hívószó, a DiVinoval együtt. A kezdés után fél órával ki lehetett tenni a megtelt táblát. Hatalmas volt az érdeklődés a borok iránt, pedig nem a legkönnyebb dolog újborokat kóstolni, sokszor még nincs is bennünk túl nagy élvezet. Főleg, ha olyan még késznek közel sem mondható tartály- és hordómintákat is lehet kóstolni, mint amilyenek ezen az estén elérhetők voltak. Bízom benne, hogy ez a hatalmas népszerűség sokáig fennmarad, és abban is bízom, hogy egyre többen lesznek, akik képezik magukat annyira, hogy ezeket a borokat a helyén tudják kezelni, és meglátják értékeiket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Somlói az év legjobb magyar fehérbora, tokaji az év legjobb magyar édes bora Londonban
"A bornak élénknek, jóivásúnak és az emberek számára elérhetőnek kell lennie"
Miért is kellene az embereknek bort innia?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!