A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás

Jóslat

2016-12-18 | Herbert Gyula


Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás

Manapság egyre többet hallunk a klímaváltozás okozta problémákról. Egy predektív kutatás szerint sajnos ez 2050-re globálisan kihatással lesz a szőlő- és borágazatára is.


A fent említett kimutatás elemezte, hogy melyik régió lesz alkalmas a hőmérséklet emelkedése, és a szárazság ellenére is bortermelésre. Meglepő adatok születtek, sőt, mondhatjuk ijesztőnek is, ha csak az európai viszonylatot tekintjük meg ezen a térképen.

 

A piros színnel jelzett területeket tekintve (pl. Bordeaux, Burgundia, Toszkána, Douro stb.) az éghajlat aszályossá, szárazzá válhat, amely komoly problémákat okozhat a híres borvidékeknek, borászatoknak. Ezzel ellentétben viszont vannak pozitív változások is, létrejöhetnek újabb adottsággal rendelkező területek Európában az ábrát tekintve pl. Nagy Britanniában, az angolok nagy örömére. Európán túli borvidékekre is visszafordíthatatlan hőséget, szárazságot jósolnak. Ilyen területek lehetnek pl. a Napa-völgye (Kalifornia), Walla Walla területe (Washington), Barossa (Dél-Ausztrália), és Stellenbosch környéki térségek (Dél-afrikai Köztársaság, Nyugat-Fokföld).

 

Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás

 

Az ábrában lehet kételkedni – igazából azt csak 2050 környékén tudjuk meg, hogy mennyire lesz drasztikus ez a jelenség – de a mai modern tudományokat figyelembe véve ki lehet fejleszteni más gazdálkodási technológiákat, amelyekkel biztosítva lenne ezeknek a területeknek a védelme. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek a híres borvidékek termőhelyi adottságukat tekintve már nem lesznek ugyanazok abban az időben, mint most.

A hőmérséklet emelkedésével nem csak a melegedésre kell gondolnunk, hanem, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná válhat. Mivel, pl. a késő tavaszi fagyok befolyásolhatják a rügyek fejlődését, és ennek a következménye a szőlő érésében, és a szüretben mutatkozik meg.

A szőlő is élhet stresszben, nem csak mi…

Míg az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is locsolják a szőlőültetvényeket, addig Chilében ezt a tevékenységet abbahagyták, és egy kísérletet végeznek. Ez már bizonyítja: a szőlő többre képes, mint gondolnánk. Az öntözés elhagyásával a szőlőbogyók méretei csökkennek, viszont a belőlük készített bor koncentráltabb és jobb egyensúlyú lesz. A szőlő a természetes stressz hatására képes alkalmazkodni adott klímához, területhez és így kevésbé van szükség az öntözésére. Mivel a gyökérzet egyre mélyebbre hatol a talajban - a víz után kutatva - több ásványi anyagot vesz fel, ami később a bogyókban koncentrálódik. Ebből kifolyólag pedig a bor extrakt tartalomban gazdagabb, komplexebb lesz.

 

Mit jósolnak a kutatók a magyar borvidékeknek?

A magyar szőlőtermesztésben is a csökkenő csapadékeloszlás fog majd gondot jelenti a század közepére. A vörösboraink erősödése, beltartalmi növekedése várható, viszont a fehérboraink vékonyodhatnak. Az elképzelések szerint a szüret időpontja is nagyban el fog térni az eddigiektől, hetekkel, sőt akár hónapokkal is korábban fog kezdődni. Előtérbe fognak kerülni a szárazságtűrő fajták, akár új fajták nemesítésére is sor kerülhet. Fontossá válik majd a vízgazdálkodás és a talajvédelmi feladatok előtérbe helyezése, és a klímaváltozással meg kell találni a közös utat, amely akár új kapukat is nyithat a borászatok számára.

 

Forrás és további térképek

 

További kapcsolódó cikkeinkért ide kattintson>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!