A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Figyelem, aki még nem tette: vizsgáztatni kell az idősebb permetezőgépeket!

Az idei évtől él a vonatkozó FVM rendelet

2020-10-17 | Vinoport


Figyelem, aki még nem tette: vizsgáztatni kell az idősebb permetezőgépeket!

A NÉBIH honlapján hívja fel minden géptulajdonos figyelmét, hogy mielőbb jelentse be növényvédő gépét felülvizsgálatra valamelyik állomáshoz, hogy jogszerűen használhassa azokat!


Az idei esztendőtől már minden öt évnél idősebb permetező gépet vizsgáztatni kell, hogy növényvédelmi munkát végezhessen, amit a 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 35. § (12) is rögzít – olvasható a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felhívásában.

 

 

Az ennél idősebb, nem felülvizsgált vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos, amit a NÉBIH ellenőriz, és ennek hiányában büntethet. Ugyanakkor a vizsgára bejelentés esetén annak elvégzéséig, három éves türelmi időre ad lehetőséget a jogszabály! A vizsgát az erre kiképzett és jóváhagyott vállalkozások végezhetik, általában a megrendelő telephelyén, vagy annak közelében. (A NÉBIH honlapján elérhető a teljes lista.)

 

Az ültetvény – kertészeti – kultúrák esetén a növényvédőszer költsége, az anyagjellegű költségeknek akár 70% át is elérheti. Ezen nagy anyagi ráfordítás, csak a megfelelő növényvédelmi tevékenység esetén térül meg,

mivel döntően a kijuttatástechnológia határozza meg a növényvédőszerek hatékonyságát. Jó műszaki állapotú permetezőgép használatával nő a szerhatékonyság és ezzel akár jelentősen is csökkenhet a növényvédőszer felhasználás, ami gazdaságosabb munkavégzést eredményez. Javul a lefedettség, így egyenletesebb és egészségesebb lehet az állomány, növelve a termelés minőségét hozzájárulva annak gazdaságosságához. Csökken az aluldozírozás miatti rezisztencia kialakulás, a növényvédőszer-maradék azonban határérték alatt marad. A precíz és pontos kijuttatással jelentősen csökkenhet a környezeti terhelés, csökken a szermaradék, így biztonságosabb és egészségesebb termékek kerülnek a fogyasztókhoz. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!