A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Gyomsokkolós” kísérlet zajlott Franciaországban

A vegyszerekkel hasonlították össze a módszer hatékonyságát

2020-12-19 | Vinoport


„Gyomsokkolós” kísérlet zajlott Franciaországban

Nagyszabású elektromos gyomirtási kísérlet zajlott tavasszal és nyáron a Franciaországban, az eredményekről a napokban jelent meg beszámoló.


Márciusban, májusban és júniusban összesen három alkalommal végeztek elektromos gyomirtást a Francia Szőlészeti és Borászati Intézet (IFV) munkatársai Lisle-sur-Tarnban. A maradék területeket glifozátos vegyszeres kezelésnek vetették alá, a két eljárás során szerzett tapasztalataikból írt tanulmányt a vitisphere.com foglalta össze cikkében.

 

Az elektromos árammal végzett gyomirtás ötlete az 1950-es években az USA-ban merült fel először, az Electric Weed Killing önjáró berendezése azonban nem terjedt el. Történt még egy hasonlóan rövid életű próbálkozás a 80-as években, mígnem 2017-ben a német Zasso GmbH dobta piacra a nagyfeszültségű készülékét. Ennek előnye a korábbi megoldásokkal szemben, hogy nem a növény föld feletti részét sokkolja. Az áramkör a talajon keresztül záródik, így a felső rétegben elhelyezkedő gyökereket is elpusztítja. A berendezés két traktorra rögzíthető egységből, az elektródákból és a generátorból áll. Gyomirtáskor a traktor elejére szerelt egységen található pozitív elektródák a növényeken keresztül juttatják el az áramot a talajba, az áramkör a mögöttük a földön csúszó negatív elektródákon záródik. A feszültség 4 és 15 ezer volt között változtatható.

 

 

3,5 km/órás haladási sebességnél 70%-os hatékonysággal dolgozott az elektromos gyomirtó, az egyes fajokon belül azonban jelentős eltérések mutatkoztak. Miközben tökéletesen elbánt például a gólyaorral, a nefelejccsel, a fűfélékkel, a fás szárú gyomnövényekkel nem igazán tudott mit kezdeni. A növény formája is befolyásolja a hatékonyságot, általában nehezebben boldogult a gép azokkal a gyomokkal, ahol alacsony a szár-levél arány (tehát sok a levél).

 

 

Mindezek fényében az IFV főleg a szezon kezdetén, legkésőbb március elejéig javasolja az elektromos gyomirtás alkalmazását. Jó hír, hogy a gilisztapopulációban kisebb kárt tesz a gyomsokkolás mint például a glifozát (négyzetméterenként 250 ill. 212 egyedet számoltak össze a kezelések után a kutatók).Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!