A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Itt a világ első 100%-ban organikus borvidéke

2017-02-23 | Vinoport


Itt a világ első 100%-ban organikus borvidéke

Katalónia egyik legjelentősebb területe a Barcelonától dél-nyugatra fekvő Penedés. Ez az a hely, amely a cavaról, a hagyományos spanyol pezsgőről lett ismert. A pezsgő történelme itt összefonódott a vidék történelmével, hiszen már a szőlőkultúra kialakulásának kezdetén is jelen volt a buborékos ital, igaz, csak jóval kisebb mennyiségben, mint a csendes borok, írja a borvidék hivatalos weboldala.

 

A cava jelentősége és mennyisége Penedèsben 2013-ban ugrott meg, amikor több új pincészet csatlakozott a DO-hoz, azaz a helyi eredetvédelmi szabályozáshoz. 2014-ben ismét fontos lépés történt: az itt készülő cavák hivatalos neve a Clàssic Penedès lett, a rájuk vonatkozó szabályozási szöveg a korábbiaknál pontosabbá vált, s ezzel gyakorlatilag egy új apelláció jött létre.

 

 

Igaz, a Clàssic Penedès ma a hagyományos, nemzetközileg elfogadott, minőségi pezsgőkre vonatkozó elírások alapján készül, szabályrendszere egy ponton kitűnik a többi közül: ez a világ első és jelenleg egyetlen 100%-ban organikus pezsgős apellációja a világon, s ezt eredetvédelme szabatolja. Az a pincészet, amely itt termel pezsgőt, de nem tudja igazolni, hogy ökológiai gazdálkodást folytat, nam írhatja palackjaira az eredetvédett nevet.

 

Clàssic Penedès felirat ezen felül garancia arra, hogy a pezsgő helyben készült, a hagyományos helyi szőlőfajtákból  (xarello, macabeu, parellada), a hagyományos eljárások alapján, továbbá arra, hogy minimum 15 hónapos palackos érlelésen esett át (reserva).

 

A fenti kritériumoknak jelenleg 15 pincészet tud megfelelni: Albet i Noya, Bonans, Castell de Pujades, Celler Can Morral del Moli, Celler Grapissó, Celler Puig Romeu, Cellers AT Roca, Clos Lentiscus, Colet, Loxarel, Mas Bertran, Mas Comtal, Mas dels Clavers Can Gallego, Miquel Jané és Torre del Veguer.

 

További érdekességek a spanyol borvidékekről a Borlexikonban>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!