A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jó hír! Egy új felmérés szerint tudatosabban fogyasztunk alkoholt

A bidge drinking kiment a divatból

2019-04-23 | Vinoport


Jó hír! Egy új felmérés szerint tudatosabban fogyasztunk alkoholt

A statisztikai adatok szerint egyre tudatosabban fogyasztunk alkoholt és ha lassan is, de közelítünk Nyugat-Európához.


Míg a fogyasztás szerkezetében az utóbbi időben nem történt nagy változás (továbbra is a sör képviselte a legnagyobb, 35%-os részarányt, ezt követték 34%-kal az égetett szeszes italok, a harmadik a rangsorban a bor), a fogyasztás módjában, ha csak kismértékben is, de előrelépés észlelhető.

 

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 28 Európai Uniós országot Norvégiával és Svájccal együtt vizsgáló kutatása szerint csökkenés tapasztalható az alkohol „károsabb jellegű” fogyasztása terén. A súlyos, alkalomszerű ivás (Heavy Episodic Drinking) számottevően csökkent 2010-hez képest, miképp a túlzott alkoholfogyasztás miatti halálozási arány is, utóbbi 100 000 főre viszonyítva 14,1%-kal. Az alkoholfogyasztásnak betudható halálozások száma 35,5, 2016-ban már csak 30,5 volt.

 

Ennek hátterében az állhat, hogy a 2000-es évek első évtizedére jellemző bidge drinking, vagyis a kifejezetten a gyors lerészegedést célzó ivászat (ami a halálesetek túlnyomó többségéért felelős) visszaszorítására jelentős lépéseket tettek világszerte. Korcsoportokra bontva 2010-től a 15-19 évesek körében 31,2%-kal mérséklődött az alkoholfogyasztás miatt bekövetkező elhalálozások száma. A 20-24 évesek esetében pedig 29,1%-kal csökkent ugyanez az arány. Nyugat-európai kampányokban az „alkoholizálást” már „ciki” tevékenységnek tüntetik fel, ez Magyarországra is kezd begyűrűzni, de a reklámtilalom és a szigorúbb szabályozások miatt is csökkenhetett az alkoholfogyasztás gyakorisága. Szakemberek szerint azonban Magyarországon az a jellemző, hogy ugyan a fogyasztási gyakoriság csökken, az egy eseményre számított mennyiség nő, így a fogyasztás csökkenése kevésbé látványos.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!