Jó marketinget kevés pénzből
Tippek borászatok számára egy Master of Wine-tól
2019-02-04 | VinoportA marketingeszközök széles tárháza áll ma már a borászatok rendelkezésére, egy kis kreativitással és energiabefeketetéssel nagyot lehet aratni.
Az ausztrál Penfolds Winery évente 1 millió dollárt költ el a vele együttműködő kreatív ügynökségnél, mit tegyen azonban az a borászat, akinek az összeg töredéke sem áll rendelkezésre marketingre – teszi fel a kérdést minapi cikkében Richard Hemming brit Master of Wine. A szűkös anyagi és kreatív forrásokra hivatkozva sokan – mint írja – legfeljebb annyit tesznek az ügy érdekében, hogy feladnak egy hirdetést valamelyik boros újságban vagy internetes oldalon. Ezekkel azonban szinte lehetetlen kitűnni.
Hemming ennek alátámasztására egy közelmúltbeli kutatást idéz, amelyikben a Wine Spectator amerikai szaklapban elhelyezett összesen 873 hírdetést vizsgálták. Ezek képi világát
az esetek 86(!) százalékában a pincészet borosüvege uralja,
a háttérben legtöbbször a borászatokról vagy a szőlőtőkékről készített fotóval kiegészülve. A szöveges részek sem a változatosságukról ismerszenek meg: idéznek egy-egy kóstolójegyzetet, felsorolják a versenyeken szerzett díjhegyeket, ódákat zengenek a bor aromáiról vagy a borvidék nagyszerűségéről, esetleg olyan közhelyeket puffogtatnak, mint hogy „vörösbort a féktelen éjszakákon” (aminek a magyar megfelelője a „nyári melegben rozét”).
A probléma ezekkel az – véli Hemming –, hogy a borospalackok alapvetően nagyon egyformák, és az elcsépelt szlogenekre is aligha kapja fel a fejét a potenciális vásárló. A marketingnek azonban – teszi hozzá – csak egyik eleme az ilyen típusú reklám, számos további lehetőség van még, hogy a pincészet felhívja magára a figyelmet.
Íme pár tipp a Master of Wine-tól:
- Minták küldése minden olyan fórumra, amit a kereskedők is követnek. Ez lehet borverseny, borblog, boros újság. Az elsőnél persze nem mindegy, milyen rangos megmérettetésről van szó – az aranyérem (kereskedelmi) értékéről bővebb elemző cikk jelent meg a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinban.
- Közvetlen, személyes kapcsolat kialakítása. A pincészet maga is szervezhet mesterkurzusokat, kóstolókat, bemutatókat (vagy ha más szervezi, küldhet rá borokat), küldhet ki hírleveleket az aktuális akciókkal a kereskedéseknek, study tourra hívhatja a birtokára az újságírókat, sommelier-ket.
- Influencerek, jószolgálati nagykövetek bevetése. Ha van híres ember, sztár, aki megfordult már nála, vagy szereti a borait, felkérheti, hogy látogasson el újra hozza, az eseményre a média képviselőit is el lehet hívni, akik szomjaznak az ilyen hírekre.
Mindezen tevékenységeknek egyetlen célja van – zárja a gondolatait Hemming –, mégpedig az, hogy a pincészet érzelmi kötődést alakítson ki a terméke és a fogyasztó között, és hogy ezáltal végül minél több polcra, borlapra felkerüljön. „A cél a lojális vásárlói kör kialakítása, aki rendszeresen visszatér hozzánk valamint viszi a jóhírünket.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!