A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ketten Gyöngyivel

Györgykovács Imrénél jártunk 1. rész

2013-02-25 | Tóth Adrienn


A Györgykovács név nemcsak Somló-mértékű fogalom, az egész hazai borkultúrában a tisztaság és az egyensúly egyik legmegbízhatóbb forrása. Somlói interjúsorozatunkat Györgykovács Imrével folytatjuk, aki kisbirtokán furmint, hárslevelű, olaszrizling és tramini fajtákat művel felesége, Gyöngyi segítségével.


Megfogalmazható egy borászati ars poetica?

A célom, hogy tisztességes, szép szőlő által adjam vissza azt, ami erre a tájra jellemző. A somlói boroknál nem feltétlenül a gyümölcsös karakter az elsődleges, itt sokkal inkább az egyedi talajszerkezet által megjelenő mineralitás és az átlagosnál magasabb sav és az alkohol alakítja ki a bor karakterét. Ezeken túl persze a borban meg kell jelennie a szőlőfajta és az évjárat sajátosságainak is. Számomra a legnagyobb elismerés, ha azt mondják a boraimra, hogy abból a borvidék és a „Györgykovács-ság”, azaz a gazda stílusa is érződik.

Somlón fontosnak tartom a hordós érlelést. Kedvelem ugyan a reduktív iskolázással készített borokat, melyek frissek, üdék és gyümölcsösek, de a zöme egyforma. Nekem ennél többet kell elmondanom a boraim által a termőhelyről.

Az utóbbi években sokan emlegetik a borvilágban a kézművesség fogalmát, mégis úgy gondolom, kevesen vannak, akik Önhöz hasonló jelentőséget tulajdonítanának minden aprónak tűnő mozdulatnak.

Örülök annak, hogy egyre több fiatal borász is így gondolkodik. Ha felkeresnek, szívesen segítek nekik, elmondom, mire kell figyelni, mik a tapasztalataink, de lusta embernek nem szívesen segítek. A szőlészkedés és borászkodás szerintem annak való, aki szorgalmas.

A borfogyasztók számára le tudná írni, milyen jelentősége van a gondosságnak?

A feleségemmel minden munkafolyamatban részt veszünk, így az apámtól kapott tapasztalatokat és tudást a miénkkel bővítve végezzük a szőlészkedést és a borászkodást. Véleményem szerint a szőlő egészségi állapota nem azon dől el, hogy hányszor permetezünk és kapálunk, hanem azon, hogy hogyan. Egy kézműves borászatban a bor fejlődéséhez akkor állunk jól, ha maximálisan biztosítjuk a szükséges feltételeket, és nem avatkozunk be. A bor milyensége így végül az évjáraton és a mi munkánkon múlik elsősorban.

Ketten Gyöngyivel

Ahhoz, hogy végigtekintsünk egy évet a szőlőben, a szüret utáni és tavasszal a metszést követő talajmozgatástól indulnék. Régebben kézi kapával, jelenleg csörlős ekével ősszel beszántatunk, tavasszal pedig kiszántatunk, majd utána kézi kapával kibontjuk a tőkéknél, és eligazítjuk a földet, hogy a csapadék ne nagyon folyjék el, maradjon a területen a tőkéknél. A kapálásnál figyelembe vesszük a talajeróziót is. Így nyitogatáskor a földet felfelé mozgatjuk, hogy ami évközben lemosódott, azt visszahúzzuk.

A kapáláshoz hasonlóan a metszést is csak ketten végezzük Gyöngyivel, a feleségemmel. Én metszem a tőkéket, ő pedig szedi le a vesszőket a kordonhuzalról. Minden tőkét egyénre szabottan, átgondoltan, és már a következő évi metszésre gondolva kezelek. Ha van olyan szituáció, hogy nem tudok dönteni, hogy melyik vesszőt vágjam, akkor otthagyom, haladok tovább, és később visszatérve az első megérzésemre hallgatok.

A metszés mellett fontos munkaművelet még a permetezés. Ez hogyan zajlik?

Az ültetvényeink a szőlőfajták igényeinek megfelelően, apám és dédnagyapám megfigyelései, valamint apám tanácsai alapján kerültek eltelepítésre, mind a Somló déli oldalán. A furmint fent a sziklák alatt található a Taposókút-dűlőben, az olaszrizling és a hárslevelű a hegy szoknyáján az Apátsági- és az Aranydomb-dűlőben, a traminiültetvény a hegy lábánál fekszik.

Permetezéskor esővizet használok, motoros háti permetezőgéppel hátramenetben permetezek. Ha nagyon meleg van, akkor délelőtt maximum 11 óráig – persze régi időszámítás szerint, mert az órámat nem állítom át –, délután pedig 5 óra után permetezek. Mindig azt az oldalt permetezem, amelyik fele megvilágított, így látom, hogy a permetlé ködszerűen bevonja a fürtöket és a levélfelületet.

Cikkünket holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!