A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiss Attila: Nincs más út, mint előre menni

A Mátra jövőjét a vendéglátás fejlesztése határozhatja meg

2018-06-13 | Vancsik Ivett


Kiss Attila: Nincs más út, mint előre menni

Hét éve vezeti a gyöngyöstarjáni családi pincészetet Kiss Attila, akinek a szőlőhöz és a borhoz való kötődése már gyerekkorában kialakult. A fiatal szőlész-borász kiemelten fontosnak tartja a korszerű szakértelmet és a folyamatos fejlődés szükségességét. A borvidék jövőjéről és saját borainak népszerűségéről is derűlátóan nyilatkozik.


Egy korábbi interjúban azt mondtad, a Mátra négyévszakos borvidék. Mit tartogat a borturistáknak az év ezen szakaszában?

 

Nagyon sok lehetőséget kínál a Mátra! Ahogy az autópályáról a borvidékre megérkezünk, a hegyvonulat látványa fogad, ami már önmagában is csodálatos. Óriási potenciál van a turizmusban, hiszen sokan nem ismerik a Mátrát, rengeteg a felfedezésre váró szépség.  Számos rendezvény, program várja az idelátogatókat, legyen szó családokról vagy baráti társágokról. Szükséges ugyanakkor, hogy a gasztronómia, a szálláskínálat, a borkóstolási lehetőségek is fejlődjenek, hogy valóban teljes körű szolgáltatást tudjunk nyújtani a vendégeknek. Egyelőre kevés borászat tud saját szállás- vagy akár étkezési, vendéglátási lehetőséget felkínálni, márpedig a látogatóknak egy egyszerű borkóstolásnál már többre van igényük, hiszen ha ideutaztak, legalább 4-5 órát szeretnének itt eltölteni. Ha a családosoknak szeretnénk kedvezni, szükség van a gyerek- és állatbarát szemléletmódra is,. Átfogó és minőségi szolgáltatáskört kell létrehozni; ezt mi is felismertük és már folyamatban vannak az ezirányú fejlesztések.

 

 

Hogy jellemeznéd a mátrai borokat és mit mutatnál meg olyasvalakinek, aki nem ismeri ezeket?

 

A Mátra a legnagyobb hegyvidéki borvidék, a borok pedig változatosak, sokszínűek – akár egy-egy pincészeten, egy-egy fajtán belül is több arcát képes mutatni a bor. Közös jellemző lehet az egyenesség, tisztaság, a határozott fajtajelleg, a reduktív borkészítési technológia. A „savhangsúlyos” kifejezéstől félnek a fogyasztók, pedig jól jellemzi a mátrai borokat – ez ugyanis nem savanyúságot, hanem frissességet jelent.

Amikor bort kínálok, mindig megkérdezem a vendégeket, hogy milyen bort isznak szívesen, és ehhez mérten igyekszem valamit ajánlani, de szeretek különlegességeket is megmutatni. A saját boraim közül traminit kínálnék, vagy egy olaszrizlinget, de a rizlingszilvánit is örömmel kóstoltatom, mert mindig kellemes meglepetést okoz. A jelenlegi palackos portfólióm  kilenc tételt foglal magába, a könnyed fehér rizlingszilvánitól a „csodabogárnak” számító hordós cabernet sauvignon-ig.

 

Korán jött a meleg az idén. Milyen hatással lehet ez a szőlőre?

 

Egyelőre azt látjuk, hogy jól indult az idei évjárat; enyhe telünk volt, aztán hirtelen lett nagyon meleg, szinte kimaradt a tavasz és már itt is volt a nyár. Áprilisban és május elején is júniusi időjárás volt, ami felgyorsította a szőlő vegetációját. A szőlő fejlődésében két héttel vagyunk előrébb, mint a megszokott, sokéves átlag. Ez azzal is együtt jár, hogy minden szőlészeti munkát a maga idejében kell elvégezni, nincs tér és idő a halogatásra.

 

Kiss Attila: Nincs más út, mint előre menni

 

A szüreti szinte biztosan előbbre fog jönni; a korai érésű fajtákat, mint például egy irsait, akár már augusztus 5-7-én is lehet szüretelni. Ez persze kihívást jelent az augusztusi kánikula miatt, így hajnalban, vagy akár éjszaka kell szüretelnünk, hogy a körülményekhez képest optimális állapotban kerüljön a szőlő a pincébe. A sok napsütés, az UV sugárzás és a nagy meleg ellen a szőlő védekezni kényszerül, megvastagszik a bogyók héja, akár napégés is előfordulhat fedetlen bogyóknál. Ez a bogyók feltárásának technológiáját is meghatározza; hosszabb áztatás, több enzim kell majd a lé kinyeréséhez, csak így érhetjük el a megfelelő kihozatali arányt. De korai még előreszaladni; a napsütéses órák száma, intenzitása, a csapadék mennyisége mindeddig megfelelő volt, így mind a mennyiség, mind a minőség ígéretesen alakul. Most jöhet egy veszélyesebb időszak zivatarokkal, jégesővel, de bízunk abban, hogy a szerencse mellénk áll.

 

Milyen volt a 2017-es évjárat és milyen újdonságok várhatók a pince táján?

 

Évről évre keresettebbek a boraink, visszatérnek hozzánk a fogyasztók, akik elsősorban a könnyedebb, illatos, reduktív borokat keresik, amelyek önmagukban vagy fröccsként is fogyaszthatók. Folyamatos a borászati technológiai fejlesztés, ami minőségi fejlődést is eredményezett. Új szőlőfajta vagy borstílus nincs; új minőség viszont van: a napokban elkészül a 2017-es Csakazértis, ami eddigi pályafutásom talán legszebb olaszrizlingje. A nemrég megrendezett Gyöngyösi Bornapokon az irsai, a tramini és a kékfrankos rozé volt a favorit. 2017-ból nagyon ígéretes vörösboraink lesznek: a kékfrankost 6 hónapos hordós érlelés után már lepalackoztuk, a cabernet sauvignon 10 hónapot tölt hordóban és szeptember-októberben kerül majd palackba.

 

Kiss Attila: Nincs más út, mint előre menni

 

Az elmúlt évekhez képest jelentős mennyiségi és minőségbeli előrelépés történt tehát a '17-es évjáratban; ennek köszönhetően bővült a kereskedő partnereink köre, ami a márkaépítést is segíti. A magyar piacon túl Nyugat-Európa felé is kacsintgatunk, bár a pincekapacitásnak csak kisebb része kerül jelenleg exportra. A hazai fogyasztók közel 80%-a a kiskereskedelemben vásárolja meg a borokat, ugyanakkor a gasztronómia is fontos számunkra, elsősorban a boraink pozicionálása szempontjából. Rangot jelent egy-egy jó étterem borlapjára felkerülni.

 

2017-ben egy mátrai borász, Szőke Mátyás lett az Év bortermelője. Az ő munkásságának elismerése hogyan hat a borvidék többi termelőjére?

 

Ez egy életműdíj, amelyben benne van mindazon munka méltatása, amit Szőke Mátyás a borvidékért tett. Hogy ebből a borvidék, mint közösség hogyan tud profitálni, ez a következő időszakban kiderül. A kitüntetésből természetesen lehet ihletet meríteni, de véleményem szerint minden borásznak a saját munkájával kell elsősorban bizonyítania. Tanulni persze mindig van kitől: több borvidék jó úton jár, érdemes ellesni a jó példákat és hozzátenni azt az értéket, amivel egyedivé tudjuk varázsolni a magunkét.

 

Ha előreszaladunk az időben, hol látod magad öt év múlva?

 

Nincs más út, mint előre menni. Nem lehet stagnálni, hiszen minden változik, fejlődik – ha megállunk, akkor mások elmennek mellettünk. Szőlészetben, borászatban, kereskedelemben egyaránt lehet szintet lépni.

Hiszem, hogy öt éven belül a Mátra benne lesz Magyarország top öt borvidékében, a borok is keresettek lesznek. A Kiss Attila borászatnak pedig meghatározó szerepe lesz ebben.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!