A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kitört a nagy üvegháború

A borospalack jövője a koronavíruson áll vagy bukik?

2020-05-13 | Vinoport


Kitört a nagy üvegháború

A mostani járvány csak még jobban felerősítette azokat a véleményeket, amik szerint át kéne gondolni, hogy a bor csomagolására a drágán és nagy környezetterheléssel előállítható üveg a legmegfelelőbb-e.


Címlapkép: Wikipédia

 

A Bortermelő Vállalatok Európai Bizottsága (Comité Européen des Entreprises Vins – CEEV), a bortermelők európai érdekvédelmi szervezete csatlakozott az újrahasznosítható palackokat népszerűsítő kezdeményezéshez. A cél, hogy az újrahasznosítható üvegek aránya elérje a 90%-ot.

 

Bortermelő Vállalatok Európai Bizottsága számokban

1960: alapítás éve

23: ennyi nemzeti szervezet a tagja

7000: ennyi vállalkozás a tagja

200 ezer: a tagok összesen ennyi embert foglalkoztatnak

90%: a szervezet tagjai ekkora hányadát bonyolítják az EU-n kívülre irányuló exportnak

 

A CEEV az üvegipari szervezetekkel közösen jelölte ki ezt az ambiciózus célszámot – írja beszámolójában a Meininger Wine Business International.

 

„A bor egy rendhagyó termék, a kifinomult élet egyik szimbóluma, aminél a csomagolásnak alapvető szerepe van” – nyilatkozta Sánchez Recarte, a CEEV főtitkára, hozzátéve, hogy az európai borok 90%-a üvegben kerül forgalomba. „Ha segítünk a csomagolási láncban résztvevőknek, magunknak is segítünk a fenntartható gazdaságért folytatott küzdelemben.” A bor előállítása során a palack legyártása a leginkább környezetterhelő fázis:

egy üveg bor elkészítése átlagosan 1200 gramm szén-dioxid kibocsátással jár, ebből 40 százalékot visz el maga az üveg.

 

„A borszektor az egyik legfontosabb szegmens számunkra, folyamatosan növekszik. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy támogassuk egymásnak a környezetterhelés csökkentésére irányuló törekvéseit” – olvasható a kezdeményezésben szintén részt vevő FEVE (az európai üvegcsomagolásokat gyártó vállalatokat tömörítő szervezet) közleményében. Az együttműködés első lépéseként kialakításra kerül egy platform a projekt koordinálására, illetve országonként cselekvési dolgoznak ki.

 

 

Mindeközben egy másik irány is kibontakozni látszik borospalack témában. Május 7-én ültek össze virtuálisan a klímaváltozásra megoldást kereső cégeket tömörítő Porto Protocol tagjai – számolt ne róla a harpers.co.uk.

 

Ezen a megbeszélésen felmerült, hogy meglehetősen sok tartalék van még az üvegek könnyítésében. Az online konferencián jelen lévő amerikai székhelyű Crimson Wine Group saját fejlesztésű borospalackján például 13%-os súlycsökkentést ért el a sztenderd üvegekhez képest. Más utat választott a lapos üvegeiről elhíresült Garcon Wines (lásd címlapkép), a cég jelenleg az újrahasznosítható műanyag palackok (rPET) széleskörű alkalmazásának a lehetőségét vizsgálja. „Nem tudjuk a végtelenségig könnyíteni az üvegeket. Ehelyett a dekantálók népszerűsítésére kéne helyezni a hangsúlyt” – vetette fel Santiago Navarro, a Garcon Wines vezérigazgatója, utalva arra, hogy a műanyag palackos kiszerelés sem akadály abban, hogy a bort végül az őt megillető méltó módon fogyasszák el. Szerinte nonszensz, hogy a chilei borok jelentős része még mindig üvegben érkezik Kínába.

 

A Garcon Wines egyébként nemrégiben kötött együttműködési megállapodást a nagy-britanniai Accolade Wines-szal, akik éppen az előbb említett anomáliára (vagyis az újvilági borok utaztatására) kínálnak környezetbarátabb megoldást: a bor folyóborként érkezik a szigetországba és a palackozás helyben, az Accolade saját üzemében történik.

 

A bor szépsége egyben a legnagyobb problémája: szeretünk a világ minden tájáról kóstolni. Mi azon dolgozunk, hogy megkérdőjelezzük az üveg dominanciájának szükségességét – jelentette ki Navarro. Abban Porto Protocol minden résztvevője egyetértett, hogy az elmúlt évek környezetvédelmi mozgalmai, valamint a jelenlegi, koronavírus által teremtett helyzet további nyomást helyez az iparágra, mielőbb előrelépést kell felmutatniuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!