A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Közép-Olaszország: a Chianti hazája

Közép-Olaszország

2021-07-26 | Vinoport


Közép-Olaszország: a Chianti hazája

Egy finom bolognai és egy Chianti Classico? Mmm… Jó étvágyat!


fotó: sumfinity.com

 

Közép-Olaszországról többeknek Toszkána napsárga búzaföldekkel és élénkzöld dombjaival tarkított tájai és jellegzetes kőépületei jutnak eszébe, melyeket tujasorok és olajfák ölelnek körül. Valóban csodálatos és méltán ismert része ez Itáliának. A festői tájon, szerpentineken autózva eldugott borászatokhoz juthatunk, ahol, ha szerencsénk van kiváló, ha kevésbé szerencsések vagyunk, akkor kevésbé jól sikerült borokat kóstolhatunk.

 

Hamarosan eláruljuk, hogy melyik területen mit érdemes inni, de először jöjjön még néhány jó tanács, hogy mire ajánlott figyelni, ha autóval vágunk neki a borászatok felfedezésének. Először is legyen egy józan sofőrünk, akit nem csábítanak a finom borok. Ő sem fog unatkozni, hiszen a legtöbb borászatban gondosokodnak róla, hogy minden látogató ízlelőbimbóját szórakoztassák, épp ezért a borok mellett helyi olíva olajat és balzsam ecetet is kínálnak kóstolásra. Ha sofőrről gondoskodtunk, – főleg a meleg hónapokban –figyeljünk rá, hogy mindig árnyékos helyen parkoljunk és klimatizált szállást foglaljunk, hiszen ennyi csodás bor kostolása biztos, hogy előbb-utóbb vásárlásra ösztönöz majd bennünket.

 

Mivel a borok nem szeretik a nagy hőingadozást, fontos, hogy utunk végéig viszonylag hűvös hőmérsékleten tároljuk beszerzéseinket. Számos kisebb pincének a mai digitális világban szint érthetetlen módon nincs, vagy nagyon rossz a weboldala, és keskeny, poros utakon lehet csak őket megközelíteni. De ne adjuk fel, megéri egy kis erőfeszítést tenni a keresgélésbe, mert gyakran meglepően jó tételeket találunk az eldugott szőlőbírtokok hűvös kőépületeiben.

 

Ha pedig úgy érezzük, hogy a gyönyörű Toszkán területen kívül is szétnéznénk kicsit, ne hagyjuk ki a világ legidősebb egyeteméről híres Bolognát, ahol az eredeti bolognai paradicsomszószos tésztát is érdemes megkóstolni, garantáltan más ízélmény ad majd, mint ahogy otthon készítjük. A vízi sportok és nap szerelmesei mindenképpen látogassanak el az ismert tengerparti városok egyikébe: Eraclea, Jesoslo és Bibione. Persze számtalan más érdekes látnivaló is van a közép-olasz térségben, melyekre említés szintjén még kitérünk az egyes területek bor- és szőlővilágát elemezve. Kezdjünk is bele…

 

Közép-Olaszország: a Chianti hazájafotó: Bortankönyv - A világ borai

 

Emilia-Romagna

 

Ez a kettős nevű tartomány a Pó folyótól délre, az Appenninektől északra terül el, ahol a termőhely sík, termékeny és nagy hozamra képes. Ez azt eredményezi, hogy Emilia-Romagna az évente megtermelt mintegy 6 millió hektoliter borral a negyedik legjelentősebb borvidék. Ez a mennyiség csaknem 60 ezer hektáron terem. Ennek ellenére, még a borbarátoknak is hamarabb jut eszébe e tartományról pl. a pármai sonka, a parmezán sajt (parmigiano reggiano) és modenai balzsamecet, mint a bor. Nem igazán könnyű fogásaikhoz pedig habzó, gyöngyöző bort kínálnak, mert mint mondják a helyiek, az olyan jól illik a népszerű kolbászukhoz! Ez a régió legismertebb szőlőfajtájából, a lambruscóból készül, de sokkal inkább az édeskés, „lieblich”, rózsaszín változattal árasztják el a világot. 

 

Toszkána

 

Ha az ember Toszkánában, Firenzében, Sienában jár, csak kapkodja a fejét. A terek, az utcák, a palazzók (paloták) ma is létező családok nevét viselik, s nincsen ez másként a szőlőbirtokokkal sem: találhatunk olyan termőhelyet, amely több mint öt évszázada ugyanannak a családnak a tulajdonában van. Igaz, arra is számos példa akad, hogy nemesi családok felvásároltak egész nagy területeket.

 

Bár Róma az örök város, a reneszánsz szerelmeseinek biztos, hogy Firenze kedvesebb. Toszkána pedig maga a Paradicsom. Ciprus allée-ival, olajfa ligeteivel, dombtetőre épített castellóival vagy egyszerű kőből épült házaival és végeláthatatlan szőlőültetvényeivel – a nem ott lakóknak – az irigység tárgya. Nem véletlen, hogy már az etruszkok is igen jól érezték itt magukat, s szőlőt már ők is műveltek. Ma mintegy 60 ezer hektáron termesztenek szőlőt, elsősorban kékszőlőt. Itt a birtokok egy része sohasem küzdött pénzhiánnyal, bár ez a borok egy részének minőségén nem tükröződik. Kétségtelen persze, hogy ez Itália legszebb borai közül többnek is szülőhelye. Az ország 74 DOCG területe közül 11, DOC-ból pedig 40 található Toszkánában, és itt alkották meg a „Super-Tuscans”, azaz a szupertoszkánok kategóriát is.

 

Toszkánában a brunello ünnepi bor. A rengeteg finom helyi sajthoz, felvágottféléhez a könnyebb rossókból válasszunk, az igényes és gyakori vadnyúl, vaddisznó és persze egy jó Fiorentina (sok esetben közel az 1 kg-ot is elérő roston sült marha) vino nobile, brunello vagy éppen egy jó szupertoszkán után kiált. Figyeljünk az évjáratra! Ezek a tételek 8-10 éves korukban kezdenek csak megszelídülni!

 

A Mediciek, a Frescobaldik, az Antinorik nemcsak szőlőt műveltettek és bort készítettek, de a kultúra, a művészetek mecénásai is voltak: mi is lenne Firenze Michelangelo vagy Leonardo Da Vinci, Siena a dóm, a battisterio, a „Campo” nélkül? A szőlőművelés ősi hagyományai azonban itt is változóban vannak, csakúgy, mint más itáliai borvidékeken.

 

Közép-Olaszország: a Chianti hazájafotó: Bortankönyv - A világ borai

Montalcino és Montepulciano

Sienától délre van néhány DOCG terület, ahol a borok kizárólag sangioveséből készülnek. Presztízsben ezek a borok jócskán megelőzik a chiantit. Sienától 40 km-re, a hegyekben van Montalcino városka 564 méterrel a tenger szintje fölött, ennek környékén készül a Brunello di Montalcino DOCG. Ezek legjobbjai a legnagyobb barolókkal versenyeznek az Olaszország legjobb, leghosszabb életű borai címéért és igencsak megállják helyüket a világ legszebb borainak versenyében is. Nem egyszer gyűjtöttek már be 100 pontot jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól. 

 

A „szupertoszkánok”

A szőlészek-borászok, a befektetők sokáig nem mutattak érdeklődést a Livorno és Grosetto közötti toszkán tengerparti szakasz iránt, pedig a klimatikus viszonyok, a homokos vályogtalaj igen-igen alkalmas hosszú éveken át érlelhető vörösborok készítésére. Különleges adottságai vannak Bolgheri környékének, ahol a toszkán dialektusban „sassicaia” nevet kapó „köves talaj”, mint később bebizonyosodott, elsőrangú borokat terem.

 

Umbria

Ez Itália egyetlen tartománya, amelynek nincs tengerpartja. A turisták mégis bőszen látogatják. Ez érthető, ha belegondolunk Perugia, Assisi és Orvieto kulturális értékeibe. De itt van a spoletói és az orvietói fesztivál, és nem utolsó sorban Montefalco, Torgiano és Orvieto borvidékei is. Mostanában divat lett Toszkána helyett Umbriában hétvégi házat vásárolni. Umbria domborzata és éghajlata hasonló Toszkánáéhoz, de itt nem érvényesül a tenger hatása. 16.500 ha szőlőterületével Umbria az ország egyik legkisebb bortermelő vidéke. A talaj itt is magas mésztartalmú és itt-ott homokos.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!