A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Különleges borok a Lajvér-patak teraszairól

Bővülést tervez a népszerű szekszárdi pincészet

2018-07-13 | Vinoport


Különleges borok a Lajvér-patak teraszairól

A szekszárdi dombok között, a természet adta lehetőségeket kihasználva 2010-ban épült meg a Lajvér borászat letisztult stílusú, modern birtokközpontja, feldolgozóüzeme és pincéje. A borászat névadójaként szolgáló Lajvér-patak teraszain található ültetvényeken 12 szőlőfajtával dolgoznak; fajtaborok és házasítások, reduktív és hordós érlelésű tételek egyaránt szerepelnek a pincészet kínálatában. A 26 hektáros birtok terméséből jelenleg 300.000 palack bort készítenek, de a jövőben további bővülést terveznek. Far Norbert 2013-ban csatlakozott a szekszárdi Lajvér Pincészet csapatához; 2016 óta főborászként felel a teljes termelésirányításért és minden, a borkészítéssel kapcsolatos döntésért. Kérdéseinkre tőle kaptunk válaszokat.


Egy melegebb borvidéken, amilyen a Szekszárdi is, mire kell ügyelni a szőlőben?

Az időjárás viszontagságai, egy váratlan jégverés okozhat kellemetlen meglepetést; ilyenkor a legfőbb feladat, hogy azonnal kezeljük a károkat. Szerencsére az ültetvényeink fekvése ideális: az észak-dél irányú völgy természetes szélcsatornaként működik, nem füllednek be a fürtök, szellőzik a lombozat, így alig van szükség vegyszeres védekezésre.

Milyen a birtokon a fehér és a kékszőlők aránya?

A borvidékre nem jellemző módon nálunk 30% a fehérszőlő aránya. A fagytűrő rajnai rizlinget az alsó, hűvösebb parcellákba telepítettük, míg a meleget kedvelő sauvignon blanc és a cserszegi fűszeres a felsőbb teraszokon kaptak helyet. Legnépszerűbb fehér házasításunk a Cuvée Blanc: ezt a bort eredetileg mindössze 5 ezer palackos mennyiségben készítettük, de mára ott tartunk, hogy márciusra mind a 35.000 palack elfogyott. Sikerült meggyőznünk a fogyasztókat, hogy Szekszárdon is születhet jó fehérbor. A cuvée népszerűségéhez hozzájárult a letisztult, szép címketerv is. És ha már egyszer levette a vásárló a palackot a polcról, akkor újra és újra keresni fogja ezt a bort.  

 

Különleges borok a Lajvér-patak teraszairól

Milyen különleges házasításokat készítenek a birtok 12 szőlőfajtájából? 

A fehérboraink közül a sauvignon blanc-cserszegi fűszeres házasítást emelném ki; tudtommal más nem is készít hasonlót. Szeretünk kísérletezni; a Signum Cuvée-ben a bordeaux-i fajták mellett megjelenik a kékfrankos is. A hordóhasználat is nagy játékteret enged és segít abban, hogy a vörösborainknak megadjuk a jellegzetes Lajvér-karaktert. Már a hordóba fejtéskor eldöntöm, melyik alapanyag melyik hordóba kerüljön. Francia és magyar hordóink is vannak, különböző méretekben, különböző pörköléssel. Tudunk játszani a fával, az érlelési idővel. A szelekciók pedig a legjobb hordók tételeiből készülnek, de csakis azokban az évjáratokban, amelyek csúcsminőséget ígérnek: ilyen volt 2012 és 2015.

 

Milyen a szekszárdi bikavér az önök felfogásában?

 

A szekszárdi borvidéken a bikavér fajtaösszetétele szabályozva van: a kékfrankos és a kadarka hangsúlya azt célozza, hogy ne egy kötött, nehéz, hanem egy fűszeres, könnyed, jól fogyasztható bor szülessen. A stílusbeli változatosság miatt a bikavért a fogyasztók egyelőre nem tudják hova tenni, éppen ezért Szekszárd arra törekszik, hogy egységes stílusú bikavér készüljön, természetesen az adott pincére jellemző sajátosságokat is megmutatva.

 

Mi a közös jellemzője a Lajvér boroknak?

A jelenlegi évi 300.000 palackos termelésünkkel szekszárdi viszonylatban közepes méretű borászatnak számítunk. Boraink belföldön fogynak el; a hipermarketek és borszaküzletek mellett egyre több étteremben is megtalálhatók a Lajvér borok. Vannak olyan tételeink, amelyek csak borbárokban érhetők el; ezeket a kiskereskedelmi palackjainktól eltérő címkével is megkülönböztetjük.

 

Nem árazásban, hanem minőségben kívánunk versenyezni.

Kiemelkedő technológiával dolgozunk; a szőlő frissességének megőrzése érdekében a legtávolabbi teraszokról is percek alatt a feldolgozóba érkezik a szőlő, az egyenletesen alacsony hőmérsékletet pedig szárazjeges hűtéssel biztosítjuk. A kézi szüretnek köszönhetően már kinn a szőlőben fürtválogatást végzünk, amit egy második válogatás követ préselés előtt. A szőlő szivattyúzás nélkül, szabadeséssel kerül a présbe, tehát nem lesz cefreszivattyúval „megnyúzva” az alapanyag. Fajélesztőt használunk, az erjesztési hőmérsékletet pedig a fajtának megfelelően, tizedfokos pontossággal állítjuk be.

 

Különleges borok a Lajvér-patak teraszairól

 

Akár reduktív, akár hordós tételekről van szó, a közös jellemző a gyümölcsösség és fajtajelleg; a házasításoknál pedig a fajták egyensúlya a fontos. Szívesen dolgozom a merlot-val és a kékfrankossal, mert mindkét szőlőfajtának igen sok arca van. A kékfrankos rozéként, könnyű vörösként és markáns, érlelhető borként is megállja a helyét. A merlot-nál több klónnal kísérletezünk; érdekes játék, hogy a különböző klónok és a több ültetvényről származó szőlő mennyire más és más bort eredményez.

 

Minden borásznak van egy saját ízlésvilága, amit a borok is visszatükröznek. A Lajvér egy fiatal pincészet, fiatal csapattal; ez a fiatalosság, lendületesség a borainkban is megjelenik.

Mik a jövőbeni tervek?

Szeretnénk az éves 500.000 palackos értékesítési mennyiséget elérni. Fajtabővítést nem tervezünk, de területnövelést igen, a vendéglátást pedig tovább fejlesztenénk.

A Lajvér birtokon egyre több komplex rendezvényt is szerveznek. Mire számítsanak, akik ezekre ellátogatnak?

A júniusi Lajvér Pik-Nik teltházas volt, 300 vendéget fogadtunk. Már délutántól folyamatosan vittük dűlő- és pincetúrára a csoportokat, és természetesen a borkóstolók is népszerűek voltak. Az aktuális divatnak megfelelően a rozék fogytak a legjobban, de sokan kerestek vörösborokat is. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy sok olyan látogatót is fogadtunk, akik már korábbi kóstolókról, borvacsorákról, bemutatókról ismerték a borainkat, most pedig eljöttek magát a birtokot, a pincét is megnézni. Augusztusban a Lajvér Borzsúron Molnár Ferenc Caramel ad akusztikus koncertet; a Pik-Nik sikerén felbuzdulva bővítettük a létszámot, így akár 500 főt is vendégül tudunk látni. A babzsákokra kiülve, a jó levegőn, a kilátást élvezve, jó borokat kortyolva maradandó élményre számíthatnak, akik ellátogatnak hozzánk.

 

Fotók: Lajvér BorbirtokMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!