A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Másként is lehet nagy bort készíteni

Szekszárd megmutatta

2017-02-04 | Gonda György


Másként is lehet nagy bort készíteni

Az elmúlt öt-hat évjáratban megjelent Szekszárd íze. Feltűnt az a tűz, az a vibrálás, élet, amelyhez fogható kevés vörösborban található meg hazánkban.


Az elmúlt 20 évben a szekszárdi borászokat sem kerülték el a jól ismert nehézségek: a szőlőterületek megújítása, a vezető fajták kiválasztása, a bikavér egyéniségének keresése, értékesítési csatornák felkutatása. A legnagyobb feladat azonban saját démonaik legyőzése volt. Annak a kicsi démonnak a suttogását elnyomni, amely mindig azt duruzsolta, hogy örökké Villány árnyékában fogtok dolgozni, örökké a kistestvér maradtok...

 

Szerencsére ezen már túl vannak, mint Münchausen báró, hajuknál fogva húzták ki magukat a bajból. A fő vonalak, az elsődleges fajták előtérbe helyezése, és a bikavér arcának kialakítása megtörtént. Az elmúlt 5-6 évjáratban pedig egyértelműen megjelent Szekszárd íze. Feltűnt a nagy borokban és a könnyedebb tételekben is az a tűz, az a vibrálás, élet, amihez fogható kevés vörösborban található meg hazánkban. Ugyanúgy meglett a karaktere a szekszárdi bornak, mint a somlóinak, a badacsonyinak, a mádinak, és így tovább. Előtérbe került a kékfrankos, megmutatatta erejét széles spektrumú lehetőségeivel, a bikavér alapja lett, amely talán kezdi visszanyerni jó hírét.

 

A változás több tőről is fakadhat. Sokat segített az eltelt évek tapasztalata, a megjelenő új generáció friss gondolkodása és lelkesedése, a példás együttműködés, nyitottság a segítő szándékra. Számomra legfontosabb, hogy meghallották az idők szavát, és rájöttek, hogy a fogyasztói szokások változása Szekszárdnak kedvez. Szekszárd ugyanis tökéletesen alkalmas lendületes, jól érlelhető, és a gyümölcsösséget hosszú éveken át megtartó borok alkotására. Ezek a képességek egyaránt megvannak a bordói fajták boraiban, a bikavérben és a könnyedebb tételekben. Ez szép és örömteli, érdemes ezen az úton maradni.

 

 

Az elmúlt évtized szekszárdi nagy boraiból kóstoltunk egy csokorra valót a Borkollégium 2017-es tanévének első mesterkurzusán. Kalauzunk dr. Mészáros Gabriella volt; jelentős számú férfi előtt kellett bemutatnia a borokat. Valahogy a hölgyeket most sem érdekelték a nagy vörösek. Őket elérni továbbra is feladat.

A borokról szóló részt kezdjük a végén

Sajnos az utolsó három idősebb tétel már kifutotta magát, elérte őket a nemes vég, a többé-kevésbé szép megöregedés. Fogyasztásuk már nem volt élmény. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a szekszárdi vörösborok alkalmasak arra, hogy akár 10-12 évet is vidáman kibírjanak, de ezek a borok elsősorban a 2010-es évek jobb évjárataiban kerültek palackba.

 

A többi tétel két jól megkülönböztethető iskolát mutatott be. A mondhatni klasszikus, nagy testű, bátor hordós jegyeket mutató vonalat, és a másik, számomra tetszetősebb, már feljebb is emlegetett vitális, gyümölcsös stílust. Az én szememben inkább az utóbbi irány hordozza Szekszárd csodáját.

A kóstolón az előbbi sorba elsősorban a Mészáros Borház, a Bodri Pince borai tartoztak, és kicsit a határon mozgott a 2012-es Takler Regnum és a Csaba Cuvée. De ez nem volt meglepő, hiszen mindegyik pincészetnek jól ismertek a tételei, tudható, hogy milyen típusú bor várható tőlük, van egy határozott stílusuk. Ez pedig így van jól, főleg akkor, mint esetünkben is, ha a borok jók, tiszták, megfelelően vannak elkészítve. 

 

Másként is lehet nagy bort készíteni

 

Az est csúcsbora mindenképpen a Barbár volt. Nem azért, mert a 2013-as évjárat éppen a csúcson van. Hanem a tökéletes egyensúlyért, a fiatalon is fogyaszthatóságáért, gazdag gyümölcsösségért, és a benne rejlő potenciálért. Elegáns, több rétegű, rafinált bor. Kötelező megvásárolni, és betárolni, úgy 8-9 évre biztosan.

 

A legnagyobb meglepetés kategóriagyőztes, megosztva a két bikavér lett. A Vida 2013-as Bikavére (kékfrankos, savuginon, merlot, kadarka) egy igazi klasszikus, és egyben nagyon erős felütése volt az estének. Vékonyka színe, visszafogott csipkebogyós illata messze nem mutatja azt a vibráló élénkséget, gazdag ízvilágot és tüzet, ami a borban rejlik. 

Az Eszterbauer Pince Tüke bora 2012-ből sem marad el a Vida Bikavértől. Annak ellenére, hogy más összeállítás, ugyanaz a visszafogottabb illat köszön belőle vissza, miközben belül hatalmas tűz. Ez a két bor mutatta meg, hogy másképpen is lehet nagy bort készíteni.

 

Engem megtalált a stílus, nekem így tetszik a SZEKSZÁRDI BIKAVÉR! Nagybetűvel! A bennük égő tűz Szekszárd igazi ereje, amitől tényleg „bika” lesz a szekszárdi legény!

 

Kóstolt tételek:

 1. Bikavér 2013, Vida Családi Birtok
 2. Barbár 2013, Heimann Családi Birtok
 3. Ohmerops 2013, Mészáros Borház
 4. Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2013, Mészáros Borház
 5. Tivald 2013, Eszterbauer Borászat
 6. Görögszó 2012, Dúzsi Tamás
 7. Szekszárdi Cuvée Gold Optimus 2012, Bodri Pincészet
 8. LaVida 2013, Vida Családi Birtok
 9. Tüke Bikavér 2012, Eszterbauer Borászat
 10. Monopol 2012, Szeleshát
 11. Csaba Cuvée 2011, Vesztergombi Pincészet
 12. Regnum Cuvée 2012, Takler Pince
 13. Graboc 2007, Dúzsi Tamás
 14. Cabernet Franc Reserve 2006, Takler Pince
 15. LaVida 2003, Vida Családi Birtok

További mesterkurzusok a Borkollégiumban>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!