A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Melyik országban mit takar a „biobor” kifejezés?

Kontinensenként változóak a kritériumok

2019-06-15 | Vinoport


Melyik országban mit takar a „biobor” kifejezés?

Rövid áttekintés arról, hogy is áll ma az ökológiai gazdálkodásból származó borok helyzete.


2022-re 1 milliárd palack organikus bor eladását prognosztizálja a boros és párlatos statisztikákkal és előrejelzésekkel foglalkozó nemzetközi intézet, a International Wines and Spirits Record. Ez 50 százalékos növekedés lenne mind mennyiségben mind piaci részesedésben 2017-hez képest, amikor 676 millió palack és 2,4 százalék volt a két adat. (Arról, hogy manapság hogyan változik a világban a bortermelés, és -fogyasztás, a napokban mutattunk egy érdekes grafikont.)

 

>>> Franciaország minden bora hamarosan glifozátmentes lehet
 

Különösen annak fényében érdekes a szakértők által egyébként alacsonynak tartott arány, hogy abban egyébként mindenki egyet ért, a fiatalok körében abszolút hódit a „biobor”. A német agrárminisztérium szerint például a 30 év alatti német fiatalok mintegy negyede tudatosan keresi az organikus termékeket. Németországban éveken át 25 százalékkal növekedett az organikus művelés alá bevont szőlőterületek aránya, amivel összesítésben a hatodik helyre küzdötték fel magukat.

A világelső egyébként Ausztria

ott a szőlőterületek 10 százalékán folyik organikus művelés. Magyarországon ez az adat 1700 hektár, miközben nagyjából 60 ezer hektárról szüretelnek borszőlőt. Sokat javítana a hazai összképen, ha megvalósulna a 2023-ra tervezett somlói törekvés

 

 

A Bor-közgazdászok Amerikai Szövetsége (American Association of Wine Economists, AAWE) Facebook-oldalára a minap posztolt egy érdekes táblázatot arról, jelenleg hol mennyi az organikus szőlő aránya és egyáltalán mik az adott országban a minősítés kritériumai.

 

"Jelmagyarázat"

County = ország

NZ = Új-Zéland

SA = Dél-Afrika

Maximum use of SO2 during vinification = maximálisan használható SO2 a borkészítés során (USA-ban tiltott az organikus bornál)

% of organic vineyard (data from 2015-2016) = organikus szőlőterületek %-os aránya (2015-2016-os adatok)

Local organic or sustainable label = helyi organikus és fenntartható címke (Chilében és Dél-Afrikában nincs az organikus boroknak külön címkéjük, általánosan kapnak a fenntartható gazdálkodásból származó termékek)

Red = vörös

White = fehér

 

 

Melyik országban mit takar a „biobor” kifejezés?Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!